Oplevelse

Opgavebeskrivelse

Skriv en kort historie som tager udgangspunkt i en oplevelse for en person med nedsat fysisk funktionsevne. Hvordan føles det fx at være døv, blind eller enarmet? Lad det være op til læseren at finde ud af hvilket handicap der kan være tale om. Skriv ud fra hovedpersonens synsvinkel. Bestem selv om teksten skal være humoristisk, dramatisk eller noget helt tredje.

"Hvis en blind leder en blind, falder de begge i en grav. Den som har ører at høre med, han hører."
Thomas kiggede op fra sine notater og tænkte tilbage på religionstimen på VUC, hvor læreren havde sagt:
"Thomas, du kan fremlægge Thomasevangeliet og redegøre for pinseunderet. Du må jo have nogle forudsætninger for det."
Forudsætninger? Var det en skjult hentydning til fysiske handicaps? Hans handicaps? Det var mest det med pinseunderet, der irriterede. Vidste læreren noget om hans personlige pinseunder? Var det lækket til Facebook? Eller var det bare en joke, fordi han tilfældigvis hed Thomas?
Fortidens velkendte fornemmelse af slanger og myrekryb i tarmene genopstod. Thomas sparkede til sofaen og hvislede ordene ud mellem læberne:
"Nej, nu må det stoppe. Det nytter ikke at leve i fortiden. Og jeg har det jo fremragende med Irene. Ingen problemer her."
Måske var det bare irritationen over, at se religionen fokusere på fysiske handicaps som en hindring for at opnå Guds rige. Men Jesus brugte selvfølgelig ofte lignelser, så måske var det ikke så slemt."
Thomas smilede og kiggede op på væggen. Der hang hans eget pinseunder stadig. Indrammet af forgyldte bogstaver der dannede ordet Thomasevangeliet.
Nu hvor Irene måske flyttede ind, skulle det væk. Fortiden var hans egen og kun hans. Han bladede videre i noterne og kom til at grine, da han læste følgende passage:
"Enhver kvinde, der gør sig selv mandlig, skal gå ind i himlenes rige."
Ja, så var han da i al fald sikret plads i himlen. Efter pinseunderet var han ikke længere fysisk handicappet i et parforhold. Alligevel var han irriteret på det kvindeundertrykkende i citatet. Måske fordi han selv ...
Thomas afbrød tankerækken, rejste sig op og tog det indrammede pinseunder ned fra væggen. Irene behøvede ikke at se brevet med beskeden om, at han var godkendt til den specielle operation, som blev udført i Thailand for fem år siden. Evangeliet var fortid.

Skriv kommentar

Besvarelsen Det glade budskab er publiceret 30/09-2009 00:35 af Lars Find-Andersen (Bibelot) under skriveøvelsen Oplevelse.
Version 1 - 30/09-2009 00:35
Besvarelsen er på 318 ord og lix-tallet er 34.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

11 år siden
#1 Goldbeck
Meget flot - og originalt! Ingen kritik fa mig. Jeg studsede over den hemmelige operation i Thailand. Var Thomas mon jægersoldat ligesom den anden Thomas, der lige har udgivet en bog? Nej, det var han så ikke...

Goldbeck
11 år siden
11 år siden
#2 Lise Andreasen (anemone42)
Så vidt jeg kan regne ud har Thomas "skiftet underliv", men "har det nu bedre"? Ville bare checke om jeg har forstået rigtigt.

Der er vist et hængende anførselstegn, der ikke har en makker. så måske var det ikke så slemt."

Min første tanke om Thomas i bibel-sammenhæng er ikke Thomasevangeliet, men Thomas Tvivleren. Er det inde over her også?

Udmærket skrevet, men af en eller anden årsag fanger den mig ikke rigtigt. Tja. Sådan er det jo nogle gange.
11 år siden
11 år siden
#3 Lejsy Storm
Jeg formoder, at Thomas har fået foretaget en kønsskifteoperation i Thailand?
Kan man kalde det en nedsat fysisk funktionsevne?
Det er en fin indledning, men jeg synes ikke rigtig at den hænger sammen med slutningen.
11 år siden
11 år siden
#4 Mikala Rosenkilde (Mikala)
Jeg skulle helt til slut, før det gik op for mig, hvad det her handlede om. Meget spændende og en yderst anderledes måde at vinkle opgaven på. Jeg måtte læse to af afsnittene to gange for at få helt fat på det, men du skriver altså godt.
11 år siden
11 år siden
#5 Benno
Nu er religion ikke mit bedste fag, så den megen snak om Thomasevangeliet og pinseunderet måtte lige vendes og drejes flere gange. Men det har - vel - noget med genopstandelse/genfødsel at gøre, formoder jeg - for så passer det til teksten. Den er en hård nød at knække men det er ok, de små grå kan lide at finde budskabet.

vh. Benno
11 år siden
11 år siden
#6 Birkemose
Jeg er helt fortabt.
Han laver notater? Sparker til en sofa? Hvor er han henne?
Er han en kvinde der er opereret om til en mand?
Pinse-hvad?
Jeg fatter det simpelthen bare ikke - og jo - jeg har læst den mindst 5 gange.
11 år siden
11 år siden
#7 Thede
En god og velskrevet tekst, efter min mening.
Jeg indrømmer blankt, at jeg aner intet om Thomasevangeliet og pinseunderet, men historien motiverede mig til at undersøge det, og det kan vel siges at være positivt. Havde den ikke været interessant, var jeg vel bare gået videre.
Du holder "handicappet" tilbage til det sidste.
Hvorvidt der så er tale om en nedsat fysisk funktionsevne ved jeg ikke.
Her er jeg igen inde på et for mig ukendt territorie. Jeg må undersøge det!

Tak, for en original, lærerig og godt skrevet historie.
11 år siden
11 år siden
#8 Lars Find-Andersen (Bibelot)
Fint I reagerer på nedsat fysisk funktionsevne. Det var her jeg selv var i tvivl, med en genetisk mand i en kvindekrop. Men en mand uden ... er vel fysisk handicappet?
Den er nok lidt laaangt ude, selvom min research sagde OK.
Evangelium og pinseunder stiller nok også for mange forhåndskrav til læseren, så nok ikke et oplæg man skal bruge til egentlige tekster - derfor godt det kun var en skriveøvelse.

Bibelot
11 år siden
11 år siden
#9 Mogens Sørensen (Mons1957)
Hej Bibelot, nu fik jeg jo set din egen kommentar her, så derfor fik jeg så at vide, at det var manglende underliv. Det var ikke helt til at fatte, men teksten er godt skrevet, og flertydigheden i lærerens kommentar var lige i øjet. Også alle hans tanker omkring pinseunder og det kvindediskriminerende citat. Nu er jeg så en læser, der godt kender til Thomas evangeliet og pinseunder, hvad der menes med det, men det skal man nok lige tænke på, at ikke alle ved. VH Mons
11 år siden
11 år siden
#10 Andrea Martinsen
Virkelig originelt og stilistisk nok et lærestykke for mig. Men lige lovlig kringlet at forstå. Måske for meget konstruktion og for lidt historie. Hvad ligger oplevelsen egentlig i?
11 år siden
11 år siden
#11 Gitte Morsund
Jeg beundrer dig for dit mod / din trang til at afprøve grænser - for nok har ret i, at dette er formålet med skriveøvelserne, men alligevel ... man (læs: jeg) har jo en tendens til at satse på det sikre.

Tak for lektionen i, at man lærer mere ved at tage chancer.
Den havde jeg brug for.

Og så til selve skriveøvelsen:
Jeg fangede hvilken type funktionsnedsættelse ved citatet om kvinder og himmerige + HPs tanker i den forbindelse. Men Thomasevangeliet og Pinseunderet må jeg altså også melde pas til - kun vage ideer om deres betydning, men ingen åbenbaringer, desværre.

/Gitte
11 år siden