Hemmeligheder

Opgavebeskrivelse

Skriv en kort fiktiv historie om en person som holder på en hemmelighed - fx værende sorg, had, glæde eller forelskelse. Bestem selv om teksten skal være humoristisk, dramatisk eller noget helt tredje. Du skal så vidt muligt prøve at benytte dig at teknikken "show, don't tell" - "sig det ikke, vis det". Teknikken går i sin enkelthed ud på at give læseren en oplevelse af historien gennem en persons gøren og laden, handlinger, kropssprog, ord, dialog, tanker, sanser og følelser - i modsætning til forfatterens egne redegørelser, beskrivelser og opsummeringer. Dog er det vigtigt at benytte teknikken med omtanke, netop fordi det er relativt tidskrævende at skulle vise i stedet for at fortælle.

Hun kantede sig forsigtigt ind af døren til klasseværelset. Hun var alt for sent på den, men var der ikke noget at gøre ved.
” Line, hvorfor kommer du for sent?”
Læreren var over hende med det samme. Det var ikke fair, hun var aldrig sent på den! Men der var jo en første gang for alting, så meget havde hun lært. Hun mumlede et hurtigt undskyld og satte sig på sin plads. Sveden haglede af hende. Alle hendes porer stod vidt åbne og kvalmen lå stadig som et sovende dyr i maven på hende – det kunne vågne hvert øjeblik.
Aldrig havde hun følt sig så syg som om morgenen, men hun ville ikke blive derhjemme. Hun vidste hvad hun fejlede og hun vidste der skulle gøres noget ved det. Total idiot var hun trods alt ikke. Men hvor gik man hen? Hvem gik man til? Hendes mor var udelukket hun pylrede for meget og hendes far ville få et føl på tværs hvis han opdagede hvad han datter var.
Uren. Beskidt.
Der var kun en hun kunne spørge, men hun gruede for det. Hele timen hang hendes blik ved klokken. Hun hørte ikke et ord af hvad læreren sagde.

Det ringede ud og hun forlod klassen. Så stod hun der ude på gangen. Det myldrede med folk, men hun vidste godt hvor hun kunne finde ham. Ham som skulle hjælpe hende. Han var ligeså uren som hun – endda mere. Blev man ikke mere beskidt af at gøre det flere gange? Og han havde sagt han havde gjort det før. Mange gange.
Hun fandt ham i cykelskurret, ligesom hun havde vidst hun ville gøre. Hun tog en dyb indånding og fortalte ham det hele. Han himlede med øjnene og smed smøgen han havde stået og babbet på til side. Han skoddede den ikke engang.
Hendes øjne hang ved ham. Han var så klog, han vidste så meget. Han vidste hvad der skulle gøres. Hendes øjne søgte hans. Hun havde fortalt ham hendes hemmelighed - deres hemmelighed, hvorfor sagde han ingenting?
”Det må du selv rode dig ud af – den slags er pigesager”.
Så gik han og forlod hende alene i cykelskurret. Eller, helt alene var hun jo ikke længere…

Skriv kommentar

Besvarelsen Maven er publiceret 31/01-2010 19:18 af Astrid Harboe (bette o) under skriveøvelsen Hemmeligheder.
Version 1 - 31/01-2010 19:18
Besvarelsen er på 372 ord og lix-tallet er 20.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

10 år siden
#1 peterpedal
Hej Astrid

Wauh, den flød bare godt. Den kunne jeg rigtig godt lide. Jeg elsker når forfattere kan formulere sig med korte, præcise sætninger.

Synes det virker ekstra godt her

Hendes mor var udelukket hun pylrede for meget og hendes far ville få et føl på tværs hvis han opdagede hvad han datter var.
Uren. Beskidt.


Med "Uren. Beskidt." De bliver virkelig slået fast på en fed måde. Ofte meget mere effektivt end 10 tillægsord.

Dine kommaer skal du nok til at arbejde med. Flere steder kiksede læsningen, fordi du helt havde udeladt kommaer. Jeg har læst kommareglerne for nyelig, og synes de er lettest at forstå på http://sproget.dk/raad-og-regler/typiske-problemer/komma/komma

Men ekspert i at sætte dem er jeg heller ikke.

Men fx her, bliver det noget rigtig rod
Han himlede med øjnene og smed smøgen han havde stået og babbet på til side.

fordi du har en indskudt sætning.

"Han himlede med øjnene og smed smøgen, han havde stået og babbet på, til side."

er mit bud. :)

Jeg synes der er rigtig mange der er blevet så fascineret over emnet, at de har glemt at hemmeligheden skulle afsløres med "Show it, don't tell it". Det har du til gengæld brugt virkelig flot her. Derfor synes jeg også det er en rigtig god løsning af opgaven.

Mvh Peter
10 år siden
10 år siden
#2 Lise Jensen
Virkelig flot arbejde. En god tekst, som afslører det hele til sidst. Det hele lægger under overfladen. Du holder opgaven hele vejen igennem, og den er skreven på en god og fortællende måde. Virklig super.
10 år siden
10 år siden
#3 Pia Hansen
God historie.
Det er hurtigt klart, hvad der er med maven, men øvelsen her handler jo heller ikke om at overraske, så det gør ikke noget.
Slutningsætningen er godt fundet på,

Pia H
10 år siden
10 år siden
#4 Lejsy Storm
Det er en rigtig fin historie. Du formår med din slutning at beskrive, hvor alene hun nu står med det fælles ansvar. Rigtig meget show!

Mvh.
Lejsy Storm
10 år siden
10 år siden
#5 Lise Andreasen (anemone42)
Opgaven er løst: der en hemmelighed, og du bruger show and tell. Ikke noget at komme efter der.

Historien er også god som sådan. Vi bliver med det samme præsenteret for problemet (at der noget, der får hende til at komme for sent), og til sidst for ikke-løsningen: at han ikke vil hjælpe. Fin struktur.

En enkelt sproglig smutter: Hun var alt for sent på den, men DET var der ikke noget

For mig virker det ikke, at hun føler sig uren osv., når vi i øvrigt ikke hører hvorfor. Har hun fået en streng, kristen opdragelse eller hvordan?

Men som sagt: resten er smaddergodt! 4 stjerner.

--
"Hvis du gerne vil takke for mine ord, kommentér da gerne en af mine øvelser."
10 år siden
10 år siden
#6 eLeM
God løsning på øvelsen.
For at være helt ærlig havde jeg ikke læst titlen, så for mit vedkommende var den spændende hele vejen. Jeg havde godt en anelse om, hvad hemmeligheden var, og du leder godt op til den - ved at bruge showing, og ikke telling (som andre også har nævnt).
Jeg synes også, at slutsætningen er rigtig god.

Alt i alt, synes jeg, at det var en fin historie (:

//Laura
10 år siden