Kvinden i den røde bil

Hemmeligheder

Opgavebeskrivelse

Skriv en kort fiktiv historie om en person som holder på en hemmelighed - fx værende sorg, had, glæde eller forelskelse. Bestem selv om teksten skal være humoristisk, dramatisk eller noget helt tredje. Du skal så vidt muligt prøve at benytte dig at teknikken "show, don't tell" - "sig det ikke, vis det". Teknikken går i sin enkelthed ud på at give læseren en oplevelse af historien gennem en persons gøren og laden, handlinger, kropssprog, ord, dialog, tanker, sanser og følelser - i modsætning til forfatterens egne redegørelser, beskrivelser og opsummeringer. Dog er det vigtigt at benytte teknikken med omtanke, netop fordi det er relativt tidskrævende at skulle vise i stedet for at fortælle.

Villy satte postbilen ned i hastighed. Stilheden hvilede over landskabet, mens solen skinnede på de grønne bakker med de gumlende køer. En modkørende bil, nærmede sig i rasende fart. I tide fik han kastet bilen ud i rabatten, mens et inferno af rød lak og krom, passerede dyttende forbi, hvorefter den forsvandt af syne i en støvsky bag bavnehøjen.
Villy virrede med hovedet og stoppede op, mens han mumlede: ”Hvad i alverden var det? Var det ikke en rødhåret kvinde med et brus af krøller i en Farrari?”
Han kastede et ekstra blik i bakspejlet, men så blot de samme køer fra før, der uanfægtet lå i græsset og gumlede videre, mens en dvask flue havde sat sig på instrumentbrættet. Måske sommervarmen havde fået ham til at se ting, der ikke var?

På postruten næste dag faldt Villy i snak med Hans-Peter fra Vestergården. ”Har du lagt mærke til den røde bil, Villy? Den vækker sgu’ større opsigt end den nye mejetærsker oppe på Brogården. Og det siger ikke så lidt.” lo Hans-Peter.

Det sidste hus på postruten var Marens. Det lille bindingsværkshus lå vindt og skævt bag de høje kastanjetræer. Gårdspladsen henlå i skygge, som tykke totter af mos på taget havde kvitteret for. Vinduerne havde forgæves sukket efter maling i årevis, og ved branddammen stod brændenælderne mandshøje. Villy parkerede foran den gamle staldport, og kastede et flygtigt blik på den frønnede dør inden han steg ud.

Han åbnede hoveddøren og førte sig husvant frem, mens han med et vist ubehag kiggede på de slidte møbler. Solen tog livtag gennem de små ruder, og tapetet havde visse steder givet op og hang ned fra væggen.
Villy kaldte på Maren, som dukkede frem bag køkkendøren, mens hun tørrede hænderne i forklædet. ”Du skal da ha’ en kop kaffe, Villy!” sagde hun og satte et par skårede kopper frem. Han så på klokken, men høfligheden bød ham imod at takke nej. Maren skænkede, mens hendes øjne mødte hans blik. Efter at have gennemgået sognets seneste nyheder, rejste Villy sig og takkede for kaffe og passiar. Ved hoveddøren kastede han et adspredt blik på kommoden. Det gav et ryk i ham, da han fik øje på en rød paryk med et skulderlangt brus af krøller. Forvirret kiggede han på Maren, der med et underfundigt smil om læben kneb ham let i kinden og sagde: ”Hvad du ikke ved, Villy-Post er, at jeg fik en pæn lottogevinst sidste måned, så mon ikke at det er på tide, at Maren får sig et nyt liv?” Villy måbede og stirrede over mod staldporten. Gennem de åbne brædder så han solstriben danse i rød lak og krom.

Skriv kommentar

Besvarelsen Kvinden i den røde bil er publiceret 31/01-2010 11:46 af Lejsy Storm under skriveøvelsen Hemmeligheder.
Version 1 - 31/01-2010 11:46
Besvarelsen er på 443 ord og lix-tallet er 33.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

10 år siden
#1 Astrid Harboe (bette o)
En udmærket historie og godt skrevet. Desværre vil jeg ikke sige at den opfylder kravende... Villy har ingen hemmelighed det er Maren og hendes hemmelighed blievr fortalt - det var vist mere meningen det skulle være noget der lå under overfladen?
- Eller også er jeg bare galt på den (:
10 år siden
10 år siden
#2 Pia Hansen
Fin og velskrevet historie.
Måske ikke vildt overraskende, hvem der kører i den bil, men det skyldes bare at nogen jo skal have en hemmelighed :-)
som jeg forstår opgaven er det ikke et krav, at det er hp, der har en hemmelighed - og Maren forsøger da at holde på sin, så jeg synes du har opfyldt konkurrencekravene.
Kan godt lide tanken om Maren i en rød Farrari *g*

Pia H
10 år siden
10 år siden
#3 Carsten Breuning (carstenb)
Maren fra Kæret har vist mange hemmeligheder, men det er første gang jeg har hørt at en rød ferarri er iblandt dem :-)

Historien er sød og velskreven, men når vi taler om "show-don't tell" mangler den noget. Godt har Maren en hemmelighed men vi mærke jo ikke til den før tilsidst. Nu har du valgt at skrive denne med en HP som IKKE har hemmeligheden. Det er modigt gjort men gør opgaven ekstra svær.
10 år siden
10 år siden
#4 Thor Windelboe (Torrion)
Hehe. Ej hvor skønt med sådan en varm sommer fortælling her i vinteren, jeg kan virkelig læse at du er en erfaren skribent med de gode beskrivelser af omgivelserne og den humoristiske tone og stemning hele vejen igennem, du har også en god rød tråd der gør det spændende at læse.

Vh.
Torrion.
10 år siden
10 år siden
#5 Lise Jensen
en fin og velskreven historie med med mange gode billeder. Maren fra kæret i en rød Farrari. He he.
10 år siden
10 år siden
#6 Lise Eva Kramer (Lille spejl)
Ja ja meget kan man sige om Maren, men hun rutter ikke med pengene. Meget morsom beskrivelse og god brug af ord, som sætter min fantasi igang med billeder.
10 år siden
9 år siden
#7 Kirkeby
Dejlig historie!
Du har nogle gode formuleringer som fx med tapetet, der har givet op og de gumlende køer i bakspejlet. Jeg følger hurtigt med og smiler over teksten og handlingen. Super!
9 år siden