Talentet

Opgavebeskrivelse

Skriv en kort fiktiv historie som omhandler en hovedperson der besidder et bestemt talent. Bestem selv hvor og hvornår talentet kommer til udtryk, og om teksten skal være humoristisk, dramatisk eller noget helt tredje. Som forfatter skal du ikke afsløre hvad talentet går ud på, lad det være op til læseren selv at fortolke. Du skal så vidt muligt prøve at benytte dig at teknikken "show, don't tell" - "sig det ikke, vis det".

"Sara, har du haft en god weekend?" Inger fra regnskab så op fra sin kaffekop. "Ja," svarede Sara og huskede at smile til Inger. Efter et halvt sekund for meget spurgte hun: "Hvad med dig?" Inger gav sig til at fortælle om besøget i sommerhuset. Sara hørte ikke rigtig efter. Hun havde hørt Inger fortælle om det til Lene om morgenen, og hun kunne godt huske, at historiens højdepunkt (hvor Inger forventede en helhjertet latter) handlede om da de havde fundet en død solsort i postkassen og Henrik havde sat sig i blomsterbedet af forskrækkelse. Sara lo på det rigtige tidspunkt, og Inger var tilfreds. Flere af de andre omkring bordet havde også fulgt med, og de lo alle ad den morsomme historie.

Sara var træt i hovedet. Hele dagen havde hun forsøgt at få lavet det register over erhvervsdrivende i kommunen færdigt. Hun havde selvfølgelig alle adresser og telefonnumre, det var mere det at få dem sat sammen så kunderne kunne bruge registret til søgeopslag. Og hvert andet minut var der kommet nogen ind ad døren. ”Sara, har du læst den mail om mødet på onsdag?” ”Har du set en klipsemaskine?” ”Hvis jeg gemmer det her i pdf-format, kan de så åbne det nede ved Lars?” Nogle af dem ville også bare hyggesnakke, og det var endnu værre. ”Går det godt, Sara?” havde Vivi spurgt. Sara havde svaret, det var hun ret sikker på, men hun var knapt så sikker på hvad hun havde sagt. Hun var altså virkelig ved at være træt i hovedet.

På vej ud ad døren blev hun holdt i venteposition af en diskussion mellem Inger og Lene. Hun ville sige farvel, som hun burde, men de holdt aldrig op med at tale. De diskuterede, hvordan reglerne var for tavshedspligt, hvis man havde fået kendskab til noget ulovligt. Sara ville meget gerne have dem til at holde op med at tale, så hun kunne komme hjem, så uden at tænke nærmere over det besvarede hun spørgsmålet: ”§ 152. Den, som virker eller har virket i offentlig tjeneste eller hverv, og som uberettiget videregiver eller udnytter fortrolige oplysninger, hvortil den pågældende i den forbindelse har fået kendskab, straffes med bøde eller fængsel indtil 6 måneder. Så er der en del uddybende punkter og et af dem er § 152 e. Bestemmelserne i §§ 152-152 d omfatter ikke tilfælde, hvor den pågældende: 1) er forpligtet til at videregive oplysningen eller 2) handler i berettiget varetagelse af åbenbar almeninteresse eller af eget eller andres tarv.” Hun var næsten færdig med sin monotone opremsning, da hun bemærkede hvordan de andre stirrede på hende. Hun forbandede sin træthed langt væk. Hun havde glemt at passe på.

Skriv kommentar

Besvarelsen Frokost er publiceret 23/04-2010 21:18 af Tenna Lyng Svensson under skriveøvelsen Talentet.
Version 1 - 23/04-2010 21:18
Besvarelsen er på 447 ord og lix-tallet er 33.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

14 år siden
#1 peterpedal
Hej Tenna

Jeg er sørme lidt i tvivl om talentet, efter at have læst din tekst. Hun kan i hvert tilfælde fylde nogle huller ud sine kolleger, og gøre andre tilfredse ved at grine af deres anekdoter, men jeg forstår ikke om får kørt rovdrift på sig selv, fordi hun altid skal hjælpe andre. Eller hun skal "passe på", fordi hun kommer til at virke for overbrusende/dominerende ved at fortælle andre svarene. Hm, næh, jeg er faktisk i tvivl om talentet.

Den her tekst er virkelig "another day at the office", og jeg synes egentlig det er rigtig kedeligt at læse. Det er lige som, at selv være på arbejde, når der bliver ævlet om klipsemaskiner og PFD-filer, og da du refererer direkte lovtekster med paragraffer står jeg simpelthen af. Min hjerne skimmede bare paragrafferne, fordi det var helt uvedkommende i teksten.

Selvfølgelig skal man løse opgaven med talentet, don't tell it, men jeg synes også man skal forsøge at gribe sine læsere: gøre dem nysgerrige og interesserede. Men hvis selv hovedpersonen er ved at gå død i kedsomhed over en anekdote om en solsort i en postkasse, så er jeg det altså også som læser.

Jeg synes du skriver flydende, stavefrit, og med korrekt tegnsætning. Men grebet blev jeg bare ikke, og talentet stod altså også lidt uklart for mig - jeg har en god anelse, men kan ikke sige det præcist.

Mvh Peter
14 år siden
14 år siden
#2 Lambert
En rigtig fornøjelig besvarelse af denne skriveøvelse. Den begavede hovedperson, Sara fremstår virkelig som en outsider blandt alle sine inkompetente kolleger, der synes ganske opsatte på ikke at foretage sig noget som helst arbejde … hvilket desværre virker som en ganske troværdig skildring af et offentligt kontor. Dog må jeg sige, ligesom Peter, at din fortælleform kan virke stillestående og karakterløs med beskrivelserne af lovtekster og arbejdsgange på et offentligt kontor. Du er imidlertid konsekvent i dit formsprog og fastholder sproget fint gennem hele historien. Alt i alt en ganske underholdende historie, som dog har lidt svært ved at gribe sin læser.
14 år siden