Overraskelsen

Opgavebeskrivelse

Krimier er ofte bygget op omkring ledetråde (små hints/spor der lægges ud) der leder frem til en overraskelse til slut. Fx at morderen er en helt anden. I fagsprog kalder man den slags "set up". Overraskelser gør teksten uforudsigelig og holder dermed bedre læseren fast. Skriv en lille fiktiv tekst som ender med en overraskelse. Det behøver dog ikke at være en krimi. Undervejs i teksten skal der lægges mindst ét spor ud, der understreger overraskelsen, når den kommer.

"Hvem har hældt saftevand ud over mit manuskript?" brølede Amanda rasende.
Det var dengang i de gode gamle dage, da forfattere skrev på en tingest, der blev kaldt en skrivemaskine, og den kendte forfatterinde, fru Amanda von Hybensprut, havde netop sat det sidste punktum i en fortælling om en ung pige, der så forfærdeligt gerne ville på husholdningsskole, så hun kunne lære at stege verdens bedste frikadeller.
Hendes yndlings-figur, den iltre og oprørske Linda Lyn, var ikke med i bogen.
Og nu var det hele ødelagt - selvom hun tørrede manuskriptet,måtte hun skrive alle 117 sider om, for redaktøren ville ikke modtage noget med skjolder.
Normalt var Amanda fredelig, men nu havde hun gennet alle sine mistænkte sammen i sit kontor, og hun stirrede olmt fra den ene til den anden:
Den fem-årige Alfred tørrede sin næse med en flig af sin strikketrøje. Hans blik fløj rundt i lokalet som en skræmt, lille fugl.
Måske tager jeg mig for lidt af min søn, jog det gennem Amanda, måske har det arme barn væltet saftevandskanden for at få en smule opmærksomhed fra min side af?
Hun følte et stik af samvittighedsnag, men fejede det til side. Det gav ham ikke lov til at ødelægge sin mors fremtid.
Ved siden af drengen stod stuepigen, Hulda, og pillede forfjamsket ved en betændt knop,.Hvis det var hende, blev hun fyret på stedet.Hun var alligevel både doven og klodset.
Men det kunne jo også være, at det var hendes egen søster, der var kommet på uanmeldt kaffebesøg og havde brokket sig, fordi Amandas hjemmebagte søsterkage var blevet gammel og tøt. "Du bruger vist for meget tid på skriverierne, søde," havde hun dumt kvidret.
Og nu dette.
Amanda havde rejst sig fra kaffebordet efter den dumme bemærkning. Hun måtte pludselig væk. Bare et øjeblik. Og så havde hun opdaget dette.
Søsteren havde været den sværeste at genne med her ind. Skyldtes det mon dårlig samvittighed?..
"Det kan ikke være mig," sagde søsteren afmålt, "for jeg er jo næsten lige kommet."
Det alibi holdt vist og Amanda sukkede dybt.
"Hans trøje er stadig våd," sagde Hulda stille og pegede på Alfred.

"Der var en slags ånd derinde," hylede Alfred, da han fik smæk, men det hjalp ikke, og snart lå han og græd noget så hjerteskærende i sin lille, blåmalede udtræksseng.
Så mærkede han et svalt pust i sit kammer,
En gennemsigtig skikkelse svævede frem mod ham, stoppede ved sengen og lagde en kærlig hånd på hans pande, før hun kyssede hans tårer bort.
"Det var mig, der gjorde det," hviskede Linda Lyn, "jeg var vred over, at din mor er blevet en dum forfatter, der går ind for strikse og snævre normer."

Skriv kommentar

Besvarelsen Ødelæggelsen er publiceret 31/07-2010 20:04 af Pia Hansen under skriveøvelsen Overraskelsen.
Version 1 - 31/07-2010 20:04
Besvarelsen er på 449 ord og lix-tallet er 31.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

13 år siden
#1 Lejsy Storm
Hvor var det en dejlig fantasifuld historie - og med et overraskende spooky plot til sidst! Jeg havde absolut ikke gættet slutningen, så man må sige, at du har løst opgaven, idet der jo var et hint om Linda Lyn længere oppe i teksten.

Jeg kan også godt lide dine opfindsomme navne, du har fundet på!

Mvh.
Lejsy Storm
13 år siden
13 år siden
#2 Asat
Hej Pia

Virkelig godt skrevet! Opgaven er løst perfekt, jeg havde aldrig gættet hvem der ødelagde manuskriftet! 5 stjerner;)

Hilsen Asat
13 år siden
13 år siden
#3 Sirena
Meget fin besvarelse. God og underholdende historie - og jeg morede mig også over navnene:-) Og jeg kan rigtig godt lide Linda Lyn.

5 stjerner
/Sirena
13 år siden
13 år siden
#4 Martin T. Svolgart (HTHS)
God historie med god moral og godt overraskelsesmoment. Der har sneget sig nogle fejl ind hist og her så som ,. og sådan lidt, men det ændrer ikke på en fin historie! Kritik har jeg ikke overvældende meget af, så du må nøjes med et godt gået *S*

HTHS/Helene
13 år siden
13 år siden
#5 Ditte Kunkel Klitmøller
ØJ!!!! Dén var overraskende, må jeg sige...
Virkelig flot sprog, flydende og spændende og med alle de indtryk, jeg selv ynder at læse.... godt gået!
Jeg vil helt klart læse mere fra dig.

:-)
13 år siden
13 år siden
#6 Lise Andreasen (anemone42)
Opgaven: Sporet er fint lagt ud, og selvom det ikke behøvede være en krimi, er det det næsten. God overraskelse.

Historien: Sjov, pga. navne osv. Godt skrivet.

Det sproglige:
- gentagelse af "dette" to gange, tæt på hinanden
- ellers ikke noget, der springer i øjnene

4 stjerner.

--
"Hvis du gerne vil takke for mine ord, kommentér da gerne en af mine øvelser."
13 år siden
13 år siden
#7 Lise Andreasen (anemone42)
Jeg skrev ikke "skrivet". Nope, det gjorde jeg ikke. Det var ikke mig. Nej nej. :-)
13 år siden
13 år siden
#8 Mikala Rosenkilde (Mikala)
Sjov slutning og meget overraskende. Sluger den, fordi du så fint introducerede "Linda Lyn" tidligere.

Sprogligt synes jeg historien vakler mellem at være skrevet i et lidt gammeldags sprog, for så at slå om og lyde meget nutidig.

Der er noget fyld, jeg bed mærke i, som:

"fra min side af..."

"græd noget så hjerteskærende" - prøv at stramme til "græd hjerteskærende"

Men sjov historie og der er meget med på få linjer.

Mikala
13 år siden
13 år siden
#9 Ivan Torsten (Hubble)
Hej Pia.

Jeg kunne meget godt lide din historie, måske ikke så meget pga. selve handlingen eller de sjove navne, men fordi du får episoden til at virke som en brøkdel af noget, som er meget, meget større. Jeg kan nemlig godt lide tekster, som både projicerer bagud og fremad ud fra små "hints" i historien.

Der er vel nogle minifejl, men det er garanteret bare harmløse slåfejl.
13 år siden
13 år siden
#10 Lithium
Det her er genialt xD Jeg sidder for mig selv og smiler. Jeg havde heller aldrig gættet, hvem der havde hældt saftevand på manus.

Fire stjerner fra mig ^^
13 år siden
13 år siden
#11 nikolai97
Rigtig god besvarelse af skriveøvelsen, som besvarer opgaven, med rigtig mange metaforer, hvilket jeg rigtig godt kan lide, at du har med. F.eks:
Hans blik fløj rundt i lokalet som en skræmt, lille fugl. -Kunne jeg især godt lide. At du putter en metafor sammen med en sammenligning og stadig får det til at passe sammen er vildt godt gået!
-nikolai
13 år siden
12 år siden
#12 Lau Wind
Argh - den sætning med Linda Lyn sprang mig i øjnene som overflødig og generende og se er den clue'et - det er sgu godt skrevet - og godt tidsbillede :-)
12 år siden
11 år siden
#13 Mogens Sørensen (Mons1957)
Hej Pia, ja opgaven er løst, som man jo ikke kan undgå at se på her i skriveøvelser. Den er bestemt overraskende. Så vil jeg også sige, at det er en original historie, med en handlingsstruktur meget lig krimiens, dog med en brøde, der ikke er så farlig som krimiens almindeligt brugte mord, men ellers med en gruppe mistænkte. Men så det lille overnaturlige element til sidst, som overrasker, det er vældig morsomt, men føles nok lige lidt mærkeligt i et realistisk univers. Men ganske skæg historie. VH Mons
11 år siden