Overraskelsen

Opgavebeskrivelse

Krimier er ofte bygget op omkring ledetråde (små hints/spor der lægges ud) der leder frem til en overraskelse til slut. Fx at morderen er en helt anden. I fagsprog kalder man den slags "set up". Overraskelser gør teksten uforudsigelig og holder dermed bedre læseren fast. Skriv en lille fiktiv tekst som ender med en overraskelse. Det behøver dog ikke at være en krimi. Undervejs i teksten skal der lægges mindst ét spor ud, der understreger overraskelsen, når den kommer.

Doktor Petersen lagde journalen fra sig. ”Dette her er alvorligt!” sagde han og stønnede tungt.

Et andet sted i sognet stod familien samlet om emeritus Herman Severinsens leje, hvor ringbind med værdipapirer havde taget opstilling. ”Kom herhen Anita og Erling” opfordrede han med svag røst.

Datteren og sønnen nærmede sig sengen på villaens første sal. ”Skal vi åbne et vindue?” foreslog Erling, mens han betragtede et par sløve spyfluer, som forgæves søgte friheden gennem glasset.

”Nej tak. Endelig ikke. Det forværrer blot mit skrantende helbred” peb Severinsen, mens Anita kastede et blik på termometret, der ramte 28 grader og gjorde luften tyk som 3. dags gule ærter.

Stemmen blev svag, og de hidkaldte bøjede sig ind over sengen, hvor dynen og et uldtæppe næsten dækkede Severinsen. ”Svarerne på mine prøver kom i går, og lægen giver mig højst 4 uger. Derfor er jeg begyndt at ordne det fornødne, så der er orden i sagerne efter min bortgang.”

Erling betragtede faderen og tænkte: ”For en uge siden var du festens ubestridte midtpunkt i golfklubben. Nu har du forvandlet dig til en Jeronimus figur fra en Holberg forestilling iført natskjorte, grå i huden og med strithår. Det er ubegribeligt.”

”Du skal havde flyglet, Erling. Og Anita du skal have den antikke rosentræskommode,” kundgjorde Severinsen. Med besvær rejste han sig op på albuen og trak i snoren, der forbandt et klokkesystem i køkkenet. Erling og Anita kiggede stjålent på hinanden. ”Han har da ikke glemt, hvordan man herser med mor”, hviskede Anita.

Stilheden blev afbrudt af Agnes Severinsens besværede skridt på trappen. Med en ængstelig mine betragtede hun ægtefællen. ”Hvordan går det, Herman?”

”Skidt! Jeg beder dig derfor indkalde pastor Ovesen og de andre præster fra nabosognet, så jeg kan tage en behørig afsked med dem”, bad han. ”Lidt saftevand og et stykke med gammel ost vil gøre mig godt,” sluttede han.

Over middag ankom delegationen. Fra dagligstuen betragtede Erling og Anita, hvordan køen tog opstilling ned ad trappen, mens sognets agtede pastor emeritus Herman Severinsen fra sit sygeleje tog en værdig afsked med embedsmændene, der efterfølgende bukkede og med højtidelige miner forlod villaen.

I Lægehuset læste doktor Petersen endnu engang journalen og sukkede, mens han gennemgik den korrigerede svarprøve fra laboratoriet. Hvordan kunne sådan noget ske?

Han skyndte sig omgående at ringe til Herman Severinsen: ”Der er sket en yderst beklagelig forveksling af laboratorieprøverne hr. Severinsen, men jeg kan glæde Dem med, at Deres helbred gud ske lov er ganske upåklageligt.”

Agnes Severinsen kvidrede som en undulat: ”Dette skal fejres med familie og venner på Restaurant Frederiksminde.”

Samme aften sad den ulasteligt klædte Herman Severinsen for bordenden med sit nyerhvervede helbred og lignede en tordensky.

Skriv kommentar

Besvarelsen Afskeden er publiceret 01/08-2010 14:21 af Lejsy Storm under skriveøvelsen Overraskelsen.
Version 1 - 01/08-2010 14:21
Besvarelsen er på 443 ord og lix-tallet er 40.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

13 år siden
#1 Pia Hansen
Hej Lejsy

Tjaeh, man skal ikke tro på alt, hvad man hører.
Ganske god historie, hvor du fint får beskrevet den noget teatralske og selviscenesættende hr. Severinsen.
Umidelbart kan jeg ikke rigtigt forene nathue og laboratorieprøver. Det er som om de hører til i hver sin tidsepoke. Eller måske er det bare mig?
Og måske skal det ikke læses for bogstaveligt, men mere forstås som et billede i Erlings hoved?
Jeg blev ikke vildt overrasket over slutningen, og tror det er på grund af den indledende sætning. At du kort mævner lægen satte mine tanker i sving omkring, hvad overraskelsen mon kunne være, og så regnede jeg den ud.
Måske det - igen - bare er mig. Det er et fint spor du har lagt ud med Erlings tanke, om at faderen da var frisk for meget kort tid siden.
Hrm - tror jeg vil lade "tvivlen" komme dig til gode og medgive, at kriterierne for øvelsen er fuldt ud opfyldt. Du kan jo ikke gøre for, jeg er så kvik *gg*
God metafor med de der gule ærter og rigtig fin observation omkring spyfluernes længsel efter frihed.
Underholdende.

Pia H
13 år siden
13 år siden
#2 Justangel
Regnede desværre hurtigt ud hvordan denne historie ville ende, men det er rigtig godt skrevet :)
13 år siden
13 år siden
#3 Sirena
Underholdende at læse - og også godt skrevet. Jeg regnede den ikke ud - og jeg er ellers god til at gennemskue historier og især film.

/Sirena
13 år siden
13 år siden
#4 Martin T. Svolgart (HTHS)
Godt beskrevet, flot sprog og fine billeder i læsers hoved. Nathue og natskjorte kunne jeg godt lide og metaforen med de gule ærter fik mig til at grine.
Karakteren får du malet rigtig godt via omgivelserne, og jeg havde som sådan ikke regnet overraskelsen ud. Fin tekst.

HTHS/Helene
13 år siden
13 år siden
#5 Ditte Kunkel Klitmøller
Hold da op... nøj, hvor du skriver godt. Spændende, flydende og beskrivende uden at blive FOR teatralsk. Med alle de indtryk, jeg fik, var jeg sikker på, at du var langt over 550 ord.. men næ nej....
Jeg er imponeret!!!!!! Virkelig godt skrevet!!! 5 stjerner fra mig!
13 år siden
13 år siden
#6 Lise Andreasen (anemone42)
Opgaven: Godt spor, og god overraskelse.

Historien: Godt skruet sammen

Det sproglige:
- "emeritus Herman Severinsens leje, hvor ringbind med værdipapirer havde taget opstilling." Jeg er usikker på hvor de der ringbind er, også fordi vi ikke lige kommer tilbage til dem. Ligger de på dynen?
- ellers ikke noget, der springer i øjnene.

4 stjerner.

--
"Hvis du gerne vil takke for mine ord, kommentér da gerne en af mine øvelser."
13 år siden
13 år siden
#7 Stine Greve
Jeg synes du har skrevet en underholdende lille historie.

Kan levende forestille mig en småteatralsk Severinsen og de billeder jeg ser for mig, morer mig gevaldigt.

Er i øvrigt ret glad for den allersidste sætning, den sidder lige i skabet.
Og kravene er opfyldt i mine øjne!
13 år siden
13 år siden
#8 Lizzi Pedersen (Lizzi)
Hej Lejsy..

Som sædvanlig, har jeg vist sagt før, har du skrevet en morsom tekst, med mange sjove gamle ord, som jeg elsker.

Jeg er godt klar over at det er en skriveøvelse, men jeg tager ikke stilling til om du har opfyldt kriterierne. Jeg læser det som en sjov og humoristisk tekst, det mestrer du virkeligt. Man kan tydelig se den, som andre skriver, teatralske mand for sig. Jeg tror jeg så den som en sort hvid film, dette ment som et kompliment.

Mange hilsener Lizzi
13 år siden
13 år siden
#9 Helen Nyström (Helen)
En rigtig god og velskrevet historie, med en "syrlig" slutning hvor Herman Severinsen sidder og ærgrer sig over livets uretfærdigheder.

Dit sprog hænger fint sammen med de karakterer du beskriver og giver en flot helhed der gør at jeg som læser kan se det hele for mig.


/Helen
13 år siden