Stærke følelser

Opgavebeskrivelse

Skriv en kort historie hvori en person beskriver en stærk følelse, gerne ved hjælp af metaforer. Hvordan føles det at være jaloux, være lykkeligt forelsket eller måske skulle træffe en svær beslutning? Brug fantasien. Teksten skal indeholde en beskrivelse af hvordan følelsen opleves fysiologisk - hjertebanken, gåsehud, kulderystelser m.v. Teksten skal ligeledes vise, hvad følelsen afholder personen fra, eller måske driver ham/hende til at gøre. Bestem selv om teksten skal være humoristisk, dramatisk eller noget helt tredje.

Sine hørte pigerne snakke, og hendes navn blev nævnt!
“Hvad synes du?” spurgte denne. “I fjor var hun kæreste med karlen i Østergård, – de holdt stævnemøder og fulgtes ad til enhver tid, så det var klart for alle, hvordan det var mellem dem. Så pludselig gjorde hun det forbi, og Villum blev omtrent sær i hovedet over det. Derefter begyndte hun at tage det med Jens Jansen, forkarlen hér i Vestergård; men nu i vinter har han været på højskole, og Sine kom til Søgård. Straks gør hun også hovedet kulret på sønnen dér, og nu skyder hun vel en hvid pind efter Jens Jansen uden nogen tanke for, om han bliver lige så elendig som Villum. – Har man nogen sinde kendt magen til hjerteløs tøjte?”
“Det er da forskrækkeligt,” lød det forarget fra den anden pige. ”Har hun slet ingen skam i livet?”
“Hvad mon Jens Jansen dog vil sige, når han nu kommer hjem igen?” fortsatte den første: ”Hans søster, Trine, siger, at hun forstår ikke, hvad der bliver af ham, hvis Sine slår hånden af ham. Skulle hun ikke piskes, sådan en…!”
Pigerne var gået, før Sine havde nået at høre det sidste; men hun havde hørt tilstrækkeligt og var både vred og skamfuld, mest vred, måske.
Da hun havde sundet sig lidt, gik hun også, men ikke ind at danse igen, nej, hun gik direkte ud i vognporten, hvor hun fandt sit tøj, og skyndte sig ud af gården og hjemad. Farvel og tak fik hun ikke sagt til nogen, hverken Bodil og Anders eller Mourids og An Katrin, – hun tænkte kun på at komme væk.
Det havde hun dog aldrig troet, at hun ligefrem var i folkemunde; men det kunne hun altså forstå, at hun var kommet. Dog, – det skulle blive anderledes, ingen, om hun end var nok så rapmundet, skulle kunne sige om hende, at hun var en tøjte!
Harmen kogte endnu i hende, og hun småløb næsten hele vejen, som troede hun, at hun kunne løbe fra det, hun havde lyttet til; men tankerne forfulgte hende, så da hun nåede hjem og var kommet i seng, lå hun og grublede, til hun var klar over, hvad hun ville; I morgen ville hun skrive til Jens og give ham det svar, han ventede efter, og for eftertiden ville hun søge at holde kursen uden at slå sving, hverken til højre eller venstre. At hun også måtte tale med Jens Søe, erkendte hun, og det blev måske ikke så rart at være i Søgård den sidste måned; men nu agtede hun at gøre rent bord, og så gik den tid vel nok, trods alt.
Med den beslutning og mere tilfreds end hun længe havde været, sov hun ind.

Skriv kommentar

Besvarelsen Sladder er publiceret 31/05-2011 12:25 af Jeteye under skriveøvelsen Stærke følelser.
Version 1 - 31/05-2011 12:25
Besvarelsen er på 458 ord og lix-tallet er 26.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

8 år siden
#1 Angelie Andersen (Angelie)
Interessant nok med skildringen af hvordan sladder faktisk kan føre til eftertanke. Jeg kan lige se den første pige stå og skræppe mens hendes hoved ivrigt vipper. Jeg synes måske ikke Sines følelser kommer meget stærkt igennem. Meget sjovt med sprog-bruget, det kan jeg godt lide :)
Hvad betyder det at kaste en hvid pind efter nogen?
- Angelie
8 år siden
8 år siden
#2 Jeteye
Hej Angelie.

Tak for din kommentar!
Glad for at du synes det er en interessant tekst.

Kan godt følge dig i, at Sines følelser måske ikke virker så stærke, men der er mening med galskaben; hun er vestjyde, fra gammel tid, hvilket jeg prøver at beskrive ved, at hun er så tilbageholdende med sine stærke følelser, men følelserne er derinde, bag ydret, man skal bare selv tyde sig frem til dem...

Det med den hvide pind, betyder for de fleste at, "Det kan du godt glemme alt om."
Hvis du har glædet dig til et eller andet, eller sat næsen op efter noget, og det så ikke bliver til noget, så siger man; "Det kan du godt kaste en hvid pind efter!..." Hvor det kommer fra, og hvad udtrykket egentlig bogstaveligt betyder, ved jeg ikke.
I fortællingen, har Villum, sat næsen op efter, at han og Sine skulle være sammen (på den ene eller anden måde, det må man selv bestemme), men det kan han, nu, godt smide en hvid pind efter, for det blev ikke til noget - hun vil ikke have noget med ham at gøre...
Så deraf meningen :)
- Jeteye.
8 år siden