Inspirationsøvelse #7

Opgavebeskrivelse

Digt en lille fiktiv tekst ved hjælp af 5 foruddefinerede ord. Du vælger selv et tilfældigt sæt af 5 ud af i alt 25 ord, og det er dernæst din opgave at skrive en lille historie som bygger på disse ord. Ordene må gerne ændres i forhold til bøjningsform. Alle 5 ord skal benyttes i historien, og de gemmes og vises efterfølgende sammen med din besvarelse for den videre bedømmelse. Bestem selv om teksten skal være humoristisk, dramatisk eller noget helt tredje.

Idet jeg trådte indenfor i spåkonens telt, ramte kontrasten min krop som en mavepuster. Den lyse og lune sommeraften udenfor blev med ét afløst af en kvalm, fugtig varme, og den sødlige duft af popcorn og blomstrende syrener veg brat til side for en kvalm aroma af røgelse og noget andet, der kunne være spidskommen, eller måske sved.
Jeg var netop blevet færdig med skolen få uger tidligere, og hele livet lå åbent foran mig. Ikke mere snak om aldersgrænser - jeg var 18 år gammel og fri som en fugl. Det var det, jeg havde fortalt mig selv i starten, men efterhånden som tiden gik, havde en anden følelse også meldt sin ankomst. I starten havde den ligget og slumret lige under overfladen, uden at gøre særligt væsen af sig, men som dagene gik, og rusen gradvist svandt ind, havde det vist sig, at den som en attentatmand i al ubemærkethed havde gravet huller i euforien og plantet miner, der lå parat til at eksplodere, så snart mit sind ville bevæge sig i deres retning.
På det tidspunkt, hvor det omrejsende tivoli kom til byen den sommer, havde tvivlen allerede bombet huller i min forestilling om friheden og fremtiden, og jeg tilbragte det meste af dagen med at spekulere over, hvad der nu skulle ske. Mine klassekammerater havde længe planlagt ægteskaber, universitetsstudier, indtrædelse i familievirksomheden, og det var ved at gå op for mig, at mine planer ikke rakte længere end til at blive myndig og selv kunne træffe beslutninger.
Det var derfor heller ikke sandt, da jeg forklarede mine venner, at jeg for sjov ville til spåkone den aften. Det var ramme alvor, og jeg klamrede mig desperat til håbet om at en spådom kunne få noget til at dæmre i mig.
Indenfor blev jeg vist hen til en gammel lænestol i brunt læder, der udstødte et hult, opgivende suk, da jeg satte mig, men som alligevel stiltiende accepterede min tilstedeværelse da vi fandt vores fælles tyngdepunkt. Foran mig var to små borde. På det ene stod kun en krystalkugle dækket med et let, hvidt klæde, mens det andet var fyldt med mange esoterisk udseende genstande; små flasker med grumset indhold, tørrede urter i vaser, og et stort apotekerglas med noget, der lignede en hugorm. Op ad teltdugen stod en falmet lilla kommode med et gyldent bur, og inden i buret var en guldfugl, der virkede så livagtig, at jeg ikke ville have tænkt videre over det, hvis den havde bevæget sig.
Sveden piblede frem på min pande og ryg, og kvalmen blev kun forstærket af de mange uvante indtryk. Da spåkonen kom tilsyne gennem sløret af røgelse, vidste jeg, at min skæbne snart ville blive afgjort.
Tilfældige ord: spåkone, tyngdepunkt, attentatmand, aldersgrænse, guldfugl

Skriv kommentar

Besvarelsen Spådommen er publiceret 13/07-2020 20:52 af LA-M under skriveøvelsen Inspirationsøvelse #7.
Version 1 - 13/07-2020 20:52
Besvarelsen er på 449 ord og lix-tallet er 45.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

3 år siden
#1 Gitte Gøje (Filia)
Jeg føler mig ærligt talt snydt. Historien er jo ikke afsluttet.
3 år siden
3 år siden
#2 Line Louise Hansen (Line L. Hansen)
Jeg synes, du har lavet en fin beskrivelse af både en spåkone telt og ikke mindst følelsen af frihed som overrumples af følelsen af "hvad så nu?". Jeg kunne især godt lide, det du har skrevet omkring en følelse som har ligget og slumrer melder sin ankomst samt sætningen omhandlende lænestolen og at den "stiltiende accepterede min tilstedeværelse".
3 år siden
3 år siden
#3 Gitte Gøje (Filia)
Herfra en undskyldning for min første kommentar! Jeg følte mig snydt, fordi jeg var spændt på at høre, hvad spåkonen kunne byde på. Og så kom der ingenting.
Men historien forud er netop fin, fordi det er nemt at leve sig ind i personens følelser og fremtidsangst, 'big wide open - a rebel without a clue'. Et meget væsentligt tema - og en afgrund. Meget fint beskrevet.

Det er jo desuden en øvelse, og ingen siger, at der skal være en afslutning. Her får man/jeg bare lyst til at høre fortsættelsen. Den kommer måske?
Ellers kunne historien også ses som et kunstnerisk værk ... vi vil vide det! Lige så meget som hun er desperat for at se nogle skridt ind i fremtiden - fremfor dette store, sorte og tomme fremtidsgab - vil vi andre også have fortsættelsen! Jeg ville i hvert fald.
Men nej. En provokerende pointe! Lige så uforløst som hun selv er, bliver læseren.
Mærk selv, hvordan det føles ..
:-)
3 år siden
3 år siden
#4 Susanne Haltou (Sanne53)
En meget, meget fin beskrivelse. Med tilstrækkelig mange ord, ikke for mange og ikke for få, får du fortalt din baggrund for at tage til spåkone. Det øger mit engagement i historien.
Beskrivelsen af stemningen i teltet er også meget præcis, det er let at se for sig, hvordan der er derinde. Du levendegør lænestolen og beskriver bordet, så jeg føler jeg også er der. Jeg er spændt på at 'se' spåkonen og høre hvad hun har at sige, eftersom det har så stor betydning for dig - og nu også mig. Ligesom Gitte tænkte jeg også øv, da jeg alligevel ikke fik det at vide, men det viser jo hvor medrivende den er.
3 år siden
3 år siden
#5 Stine Thymann
"Idet jeg trådte indenfor i spåkonens telt...", læste jeg med fornemmelsen af et fantasy-univers. Så nåede jeg til "og den sødlige duft af popcorn og blomstrende syrener veg brat til side for en kvalm aroma af røgelse og noget andet, der kunne være spidskommen, eller måske sved..." og jeg fornemmede straks tivoli-universet. SÅ fedt, hvordan det er ORDENE, der i sig selv sætter stemningen - god gammeldags showing vs. telling. FEDT.

Jeg var interesseret i handlingsforløbets udfald - hvad spåkonen havde at byde på, hvad ordene "vidste jeg, at min skæbne snart ville blive afgjort" lægger op til - men det er netop friheden ved en skriveøvelse; det behøver ikke være færdigt, og der behøver ikke være en afrundende aha-følelse. Ordene skal blot flyde.

Mange tak for læseoplevelsen. :-)
3 år siden