Ordet er frit · Hobbitten

4 svar
Senest opdateret 2 år siden · 4 bruger(e) deltager
2 år siden

Jeg har en diskussion med min svoger, som har stået på i nogen tid, så nu vil jeg høre jer kloge hoveder.

Hvad er en passende alder, når det gælder højtlæsning af Hobbitten?

Min niece fylder 7 lige om et øjeblik. Jeg mener, at hun sagtens kan håndtere Hobbitten, men min svoger frygter, at den vil give hende mareridt. Min søster står i midten ganske uden holdning; og sikkert glad for at være fritaget for at skulle tage stilling til, hvad den fjollede onkel nu har fundet på :)

Jeg tænker selv, at enhver alder, hvor det generelt vil være passende, vil være plus minus noget; alt efter omstændigheder.

I tilfældet her er omstændighederne, at pigebarnet er nogle år foran jævnaldrende i at skrive, regne og tegne. Hun er tilpas opsøgende efter udfordring og læring til, at hun selv beder om regnestykker, f.eks. på bagsædet af bilen eller hvis hun keder sig på en restaurant. Det er derfor min påstand, at det er en hjerne, der skal udfordres. Min svoger har, modsat, en pointe i, at det også betyder, at hun suger ting til sig anderledes, end jeg oplever andre børn. Eksempelvis kom hun hjem fra skole, hvor ældre børn havde snakket om Hitler, og hun afkrævede meget konkrete svar på, hvem han var, og hvordan i alverden han kunne så ond. Ligeså italesætter hun gentagne gange, at hendes største frygt er, at der er nogen, der kommer og slår hendes familie ihjel.

Endelig, min søster og svogers hjem indeholder 0 - NUL - bøger foruden dem, der er på børneværelserne. Jeg har aldrig set mine forældre åbne en bog, og det er mit stærke indtryk, at tilfældet er det samme med det andet sæt bedsteforældre. Så skal den boglige inspiration komme (fra familie), kan det kun være mig. Hvilket jeg nævner, fordi jeg er pinligt bevidst om, at det muligvis får mig til at skubbe lidt for meget på.

2 år siden
2 år siden

Jeg vil da lige bemærke, at det i første omgang var familien, der vækkede min bog-interesse. Mor læste "Frændeløs" - der til en lang række fortællinger f.eks julehefter. "Grøn var min barndom dal" og Onkel Toms Hytte var også igangsættere fra min tidlige ungdom.

2 år siden
2 år siden

Min mor læste børnebibelen og H. C. Andersen for mig, og min far læste Ole Lund Kirkegaard og Astrid Lindgren. Alt sammen litteratur velegnet for børn og jeg er selv flittig læser i dag. Den mere komplekse litteratur skal barnet nok selv finde interesse for, såfremt hun bliver introduceret for litteraturens verden på en åben og nysgerrig måde.

2 år siden
2 år siden

Det kommer godt nok an på hvor langt fremme de er af deres alder. Hvis det har deres interesse, er det vel ikke så afgørende om barnet er 5, eller 10 år gammel.

Rigtig gode bøger, til den eventyrlystne^^

2 år siden
2 år siden

Tak for svar til jer alle tre :)

Nicolas, som en overordnet observation er jeg 100% enig. For en god ordens skyld må jeg hellere nævne, at jeg, når jeg skriver om risiko for at presse, hentyder til dette over for forældrene; ikke over for min niece. Det skal alle dage være drevet af hendes egen lyst og nysgerrighed. Intet dræber de to ting, som pres eller endnu værre tvang gør det.

Jeg er dog uenig i, at Hobbitten er kompleks (hvis det var din mening at sige det). Den er imo kun marginalt mere kompleks end HCA og andre eventyr, med mindre de er i meget udvandede børnevenlige udgaver. Min forståelse er, at eventyr oprindeligt var ekstremt voldsomme og specifikt tilsigtet mod at lære børn om den virkelige verden på en måde, der er lige dele tryg og skræmmende.

Heldigvis er forældrene sådan anlagt, at de ser og anerkender værdien i højtlæsning, selvom de ikke selv læser. Så f.eks. HCA bliver i forvejen læst højt. Jeg argumenterer kun for at afprøve den marginalt mere komplekse litteratur til højtløsning; uden det betyder, at hvis hun elsker det, så står den sgu på LOTR bagefter. Den må hun selv finde hendes vej til, når hun er gammel nok.

2 år siden

Besvar debattråd

Debatten Hobbitten er startet 18/07-2020 16:40 af Jimmy Acaster (Kafkaesque) og er placeret under Ordet er frit.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

4Hurra! Charterrejsen til Cypern er ...
2 dage, 19 timer siden · Brit Skovgaard
0Forfatter søges til Børnebogsuniver...
3 dage siden · Untitled
3Færdig med digtsamling
5 dage siden · DeuceF43
5Blive til noget?
11 dage siden · DeuceF43
514Kontraster
11 dage siden · Savanti
1Rette hylde?
12 dage siden · DeuceF43
9Hvornår har en begyndelse for meget...
13 dage siden · Gandalflight
0Erotisk billede tilladt?
14 dage siden · DeuceF43
12Mellemgaard - et forlag i frit fald
15 dage siden · dino
19Hvad inspirerer dig
16 dage siden · ClPollux
140Dagens Vits
25 dage siden · leviP
7Anbefalinger til forlag?
28 dage siden · Krimi4Y
0Skrivegruppe!
1 måned, 4 dage siden · Clara de N

Ordet er frit

514Kontraster
11 dage siden · Savanti
12Mellemgaard - et forlag i frit fald
15 dage siden · dino
140Dagens Vits
25 dage siden · leviP
27Chatten
1 måned, 10 dage siden · grkemacar
15Gang i lidt større projekter: Novel...
1 måned, 18 dage siden · Eddie
1Selvudgivelse, momsfritagelse og Am...
5 måneder, 6 dage siden · Turse
0Alt er relativt
6 måneder, 8 dage siden · Ansu
2Feedback søges til min novellepodca...
9 måneder, 25 dage siden · Stenfisker
4Hjælp ønskes til sangtekster
1 år siden · Den Lianer Gois...
0Presse meddelser
1 år, 5 måneder siden · JesperSB
20Komplimenter
1 år, 7 måneder siden · Prem
1DAGENS KÆRLOGHED
1 år, 7 måneder siden · Engbo
6Dagens Dammark ,døde mink
1 år, 8 måneder siden · Engbo