Ordet er frit · Hobbitten

4 svar
Senest opdateret 11 måneder, 2 dage siden · 4 bruger(e) deltager
11 måneder, 3 dage siden

Jeg har en diskussion med min svoger, som har stået på i nogen tid, så nu vil jeg høre jer kloge hoveder.

Hvad er en passende alder, når det gælder højtlæsning af Hobbitten?

Min niece fylder 7 lige om et øjeblik. Jeg mener, at hun sagtens kan håndtere Hobbitten, men min svoger frygter, at den vil give hende mareridt. Min søster står i midten ganske uden holdning; og sikkert glad for at være fritaget for at skulle tage stilling til, hvad den fjollede onkel nu har fundet på :)

Jeg tænker selv, at enhver alder, hvor det generelt vil være passende, vil være plus minus noget; alt efter omstændigheder.

I tilfældet her er omstændighederne, at pigebarnet er nogle år foran jævnaldrende i at skrive, regne og tegne. Hun er tilpas opsøgende efter udfordring og læring til, at hun selv beder om regnestykker, f.eks. på bagsædet af bilen eller hvis hun keder sig på en restaurant. Det er derfor min påstand, at det er en hjerne, der skal udfordres. Min svoger har, modsat, en pointe i, at det også betyder, at hun suger ting til sig anderledes, end jeg oplever andre børn. Eksempelvis kom hun hjem fra skole, hvor ældre børn havde snakket om Hitler, og hun afkrævede meget konkrete svar på, hvem han var, og hvordan i alverden han kunne så ond. Ligeså italesætter hun gentagne gange, at hendes største frygt er, at der er nogen, der kommer og slår hendes familie ihjel.

Endelig, min søster og svogers hjem indeholder 0 - NUL - bøger foruden dem, der er på børneværelserne. Jeg har aldrig set mine forældre åbne en bog, og det er mit stærke indtryk, at tilfældet er det samme med det andet sæt bedsteforældre. Så skal den boglige inspiration komme (fra familie), kan det kun være mig. Hvilket jeg nævner, fordi jeg er pinligt bevidst om, at det muligvis får mig til at skubbe lidt for meget på.

11 måneder, 3 dage siden
11 måneder, 3 dage siden

Jeg vil da lige bemærke, at det i første omgang var familien, der vækkede min bog-interesse. Mor læste "Frændeløs" - der til en lang række fortællinger f.eks julehefter. "Grøn var min barndom dal" og Onkel Toms Hytte var også igangsættere fra min tidlige ungdom.

11 måneder, 3 dage siden
11 måneder, 3 dage siden

Min mor læste børnebibelen og H. C. Andersen for mig, og min far læste Ole Lund Kirkegaard og Astrid Lindgren. Alt sammen litteratur velegnet for børn og jeg er selv flittig læser i dag. Den mere komplekse litteratur skal barnet nok selv finde interesse for, såfremt hun bliver introduceret for litteraturens verden på en åben og nysgerrig måde.

11 måneder, 3 dage siden
11 måneder, 3 dage siden

Det kommer godt nok an på hvor langt fremme de er af deres alder. Hvis det har deres interesse, er det vel ikke så afgørende om barnet er 5, eller 10 år gammel.

Rigtig gode bøger, til den eventyrlystne^^

11 måneder, 3 dage siden
11 måneder, 2 dage siden

Tak for svar til jer alle tre :)

Nicolas, som en overordnet observation er jeg 100% enig. For en god ordens skyld må jeg hellere nævne, at jeg, når jeg skriver om risiko for at presse, hentyder til dette over for forældrene; ikke over for min niece. Det skal alle dage være drevet af hendes egen lyst og nysgerrighed. Intet dræber de to ting, som pres eller endnu værre tvang gør det.

Jeg er dog uenig i, at Hobbitten er kompleks (hvis det var din mening at sige det). Den er imo kun marginalt mere kompleks end HCA og andre eventyr, med mindre de er i meget udvandede børnevenlige udgaver. Min forståelse er, at eventyr oprindeligt var ekstremt voldsomme og specifikt tilsigtet mod at lære børn om den virkelige verden på en måde, der er lige dele tryg og skræmmende.

Heldigvis er forældrene sådan anlagt, at de ser og anerkender værdien i højtlæsning, selvom de ikke selv læser. Så f.eks. HCA bliver i forvejen læst højt. Jeg argumenterer kun for at afprøve den marginalt mere komplekse litteratur til højtløsning; uden det betyder, at hvis hun elsker det, så står den sgu på LOTR bagefter. Den må hun selv finde hendes vej til, når hun er gammel nok.

11 måneder, 2 dage siden

Besvar debattråd

Debatten Hobbitten er startet 18/07-2020 16:40 af Jimmy Acaster (Kafkaesque) og er placeret under Ordet er frit.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

3962Dagens ord
10 timer, 37 minutter siden · Aviaja
9Transgender
4 dage siden · Eddie
75Bibelen
5 dage siden · Engbo
24Skal vi starte et skrive- fortællef...
14 dage siden · Anniina
4Skrivegruppe 45+
15 dage siden · HeleneHK
0ideer og inspiration
15 dage siden · Rising star
11Brug af kommentarer?
16 dage siden · Pia Hansen
3Psykoterapi
22 dage siden · Anita A
485Kontraster
25 dage siden · Engbo
2Efterlysning af serie
1 måned, 12 dage siden · Kåemer
6Skriveklub?
1 måned, 15 dage siden · Andreas9000
0Kritik / personlig / offentligt
1 måned, 17 dage siden · Brehmer
0Presse meddelser
2 måneder, 7 dage siden · JesperSB

Ordet er frit

485Kontraster
25 dage siden · Engbo
0Presse meddelser
2 måneder, 7 dage siden · JesperSB
20Komplimenter
3 måneder, 18 dage siden · Prem
1DAGENS KÆRLOGHED
4 måneder siden · Engbo
6Dagens Dammark ,døde mink
4 måneder, 12 dage siden · Engbo
123Dagens Vits
4 måneder, 25 dage siden · Savanti
27Godt man ikke kan
6 måneder, 23 dage siden · Wernn
50Liv andre steder?
6 måneder, 26 dage siden · Wernn
157Læserbreve
7 måneder siden · Savanti
5Jalousi kontra .
7 måneder, 21 dage siden · Wernn
8Etik af begrænsninger for tekst
8 måneder, 27 dage siden · Emeli
17Down to Earth . Med zac efron.
9 måneder, 4 dage siden · Wernn
8Spansk
10 måneder, 20 dage siden · Savanti