Opbygning af stemning

Opgavebeskrivelse

Skriv en kort historie om en mand, der bor i et almindeligt parcelhus. Beskriv hans vej til bussen en tidlig morgen, mens en diffus trussel lægger sig omkring ham.

Æbletræet i forhaven stod i blomst og der var en livlig friskhed i den kølige majluft. Han stod stille og snusede morgenen ind i dybe drag og betragtede træet med en inderlig hengivenhed over for dets uudgrundelige skønhed. Kun hvert andet år var blomstringen så overdådig. Opløftet begav han sig gennem villakvarteret til fods, af sted mod bussen. Det ville blive en kort glæde. Allerede om fem dage ville blomsterne begynde at visne. For hvert skridt han tog, gik han sensommeren i møde og tankerne kræsede om de mange tons æbler, træet ville kaste af sig. Fra midt i august og fjorten dage frem, ville det saftiggrønne græs være oversået med store mørkerøde juveler. Hvilken overflod! Han beundrede naturens ødselhed. De kunne slet ikke nå at bruge alle de æbler. End ikke efter de havde anskaffet en frugtpresse. Han tænkte på hvordan han igen skulle rive nedfaldsæblerne sammen og køre trillebør efter trillebør på kompostbunken. Han blev grebet af en følelse af tab og vemod ved tanken om alle de æbler, der ville gå til spilde. Når han stod og rev, havde han havde tit spekuleret over om de alle var frugtbare. Han havde leget med tanken om en dag at avle hver eneste kærne. Små sorte potter i tusindvis på række efter række. Det var blevet ved tanken. Det var ikke ham men hende, der havde grønne fingre. Hun kunne få alting til at gro og blomstre. Hendes tålmodighed med naturens luner og hendes evne til at passe og pleje kunne give ham dårlig samvittighed. Sammenlignet med hende var han en decideret naturkatastrofe. Hun ville blive en formidabel god mor. Ville han selv blive en god far? Ville han overhovedet blive far? Da han drejede om hjørnet blev trafikstøjen fra hovedvejen pågående tydelig. Han stak højre hånd dybt i bukselommen og rettede distræt for et hår, der havde sat sig i klemme. Mere en følelse end en tanke fik ham til at gribe om sin penis. Grebet var koldt gennem bukselommens linned. Han følte et stik af panik, da hånden skubbede til den sammenfoldede henvisning fra lægen.

Skriv kommentar

Besvarelsen Æbletræet er publiceret 06/09-2009 03:42 af Henning Wibrand under skriveøvelsen Opbygning af stemning.
Version 1 - 06/09-2009 03:42
Besvarelsen er på 348 ord og lix-tallet er 31.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

11 år siden
#1 Birkemose
Øhhh ... Sådan teknisk er det udemærket og læsevenligt, men helhedsindtrykket bliver for mig lidt rodet. Først blomstrende æbletræer, så sensommer, og så en slutning der virker helt skifter tone. I starten er du meget lyrisk, bruger en masse tillægsord og metaforer ... og så pludselig er der et hår i klemme.
11 år siden
11 år siden
#2 Lars Find-Andersen (Bibelot)
Du følger øvelsen om at det skal foregå på vej til bussen. Men truslen kan jeg ikke rigtig få øje på. I så fald er den for meget diffus.Fine mataforer i starten, men handlingen hænger ikke rigtig sammen. Hvis truslen er at han ikke kan blive far, har han vel vidst det længe. Det samme gælder henvisningen, med mindre en tanke i den anledning pludselig rammer ham. Så en pointe kan jeg ikke rigtigt se.
11 år siden
11 år siden
#3 Lejsy Storm
Jeg synes, at din tekst er god. Morgenen bygges op med optimisme, frygtbarhed, fremsyn og vækst. Men virkeligheden kaster skygger ind over det hele og konfronterer nuet med de kødelige ting - håret og henvisningen fra lægen.
11 år siden
11 år siden
#4 MetteH
Levende tekst med masser af beskrivelse - og masser af bagvedliggende betydning, som går i tråd med den fare, som tilsidst bliver ekspliciteret. Æbler, frodighed, overdådighed - som i starten antydes, at han har et specielt forhold til. Fascination bliver til let jalousi idet "hun" har grønne fingre og det har han (nok) ikke. Meget stemning og meget fortalt på meget kort tid.
11 år siden
11 år siden
#5 Henning Wibrand
Tusind tak for de gode kommentarer. Jeg ved ikke om det er på sin plads at forklare. Æbletræet er, fra blomst over frugter i overflod på det grønne græs, en metafor for den frugtbare kvinde. Sammenrivningen og drømmen om at dyrke hver eneste frugt er en metafor for ønsket om at kunne bidrage til slægten. Håret i klemme er en metafor for hvordan et "lille" problem kan gro til uoverskuelige dimensioner når de kombineres med henvisning om en klinisk undersøgelse hvis resultat er en potentiel trussel. Beklager at det var nødvendigt at forklare. Jeg vil stramme op på mine metaforer og underliggende dimensioner i fremtiden.
Tak for jeres interesse :o)
11 år siden
11 år siden
#6 Henning Wibrand
...Det var forholdsvis interessant, statistisk set, at kvinderne tydeligt fortolkede metaforerne mens mændene ikke gjorde ??!
11 år siden
11 år siden
#7 Gitte Morsund
Det ER flotte metaforer du bruger, og med fortolkningen af disse bliver teksten beriget. Men stilskiftet fra de meget beskrivende, tillægsfyldte sætninger i starten til den mere koncise form i slutningen virker voldsomt.

Emnet er godt, den (diffuse) trussel er til stede, for diffus er den vel, så længe han ikke har fået den bekræftet.

En tekst jeg vil huske for de flotte, maleriske beskrivelser/metaforer i starten.

/Gitte
11 år siden