Et juleeventyr

Opgavebeskrivelse

Skriv et kort eventyr som tager udgangspunkt i julen. Tilføj gerne gaver, risengrød, nisser og trolde, og sørg eventuelt for at eventyret bygger på en spændende oplevelse. Et eventyr er en fiktiv tekst, og eventyret har eksisteret i mange, mange år. Der kan findes eventyr så langt tilbage, som der kan findes skrevne kilder. Eventyret ender næsten altid lykkeligt, og er oftest også temmelig forudsigeligt.

Peter kiggede på sit spejlbillede i den røde glaskugle. Hans brede smil virkede endnu større på grund af kuglens runding. Han hoppede lidt på stedet mens han lavede grimasser til sig selv. Peters mor havde møjsommeligt vandkæmmet hans fine blonde hår over i en artig sideskilling. Hun havde skyndt sig at tage et billede af sin søn inden han grisede sig til. Derefter havde hun puffet ham blidt ud af køkkenet med ordene, "Smut ind i stuen og kig på juletræet, skat. Mor skal lave mad til i aften."

Peter lagde sine små buttede fingre om en lyspære på juletræets lyskæde. Han gjorde store øjne da han så sine fingre få en helt anden farve. Når han fjernede dem fra pæren, forsvandt farven igen. Den var lidt varm, men han vidste godt at det ikke var det samme lys, som det han slet ikke måtte røre ved.

"Aj, Peter. Pas nu lidt på, de små lys kan godt være farlige. Sæt dig over og se Disneys Juleshow, det kommer om lidt." Hun svirrede rundt og dækkede julebordet, iført strømpebukser og et håndklæde viklet om sig. Hun havde allerede redt det våde hår ud. Peter kunne stadig genkende duften af sin mor bag den kraftige shampoo-bodylotion-balsam dunst, hun altid havde efter et bad.

Lige pludselig stoppede hun op.

"Nej, jeg har glemt mandelgaven. Hvad vil Karstens forældre ikke sige til det? Nej, nej, nej." Hun vimsende ud af stuen. Peter skulle holde jul med sin mor, hendes nye ven Karsten, og Karstens forældre. Men Peter savnede sin far og ville ønske han også var der.

Peter satte sig til at se tv. Han grinede af de to egern der tumlede rundt på juletræet. Og nu, af den fjollede gule hund, der prøvede at fange dem.

Han hørte to sagte bank på vinduet, han gik hen og kiggede ud. Der stod et lille væsen med rød hue, på højde med ham selv. Han rakte en marcipangris frem for sig og lagde den i sneen. Han vinkede til ham. Peter grinede og vinkede tilbage. Nu slog væsnet en kolbøtte, og så en til. Og så var han væk. Peter skyndte sig ud og hentede den lille lyserøde gris. Han tog den med ind i stuen og stillede den på spisebordet. Dér, synes han, stod den godt.

Lyden af hans mors højhælede sko nærmede sig klikkende.

"Næh, der var mandelgaven." Udbrød Peters mor "Sjovt, det kan jeg slet ikke huske jeg har købt. Der kan man bare se" Hun strålede og gik hen og kyssede sin søn på panden. Han vidste at mor ville være glad resten af aftenen.

Skriv kommentar

Besvarelsen Peters nye jul er publiceret 13/12-2009 17:54 af Asathys under skriveøvelsen Et juleeventyr.
Version 1 - 13/12-2009 17:54
Besvarelsen er på 435 ord og lix-tallet er 26.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

10 år siden
#1 Lejsy Storm
Din historie er bare så godt fortalt. Jeg kunne både se Peter for mig og dufte maden. Den sjove lille nisse, som kun viste sig for Peter, har du også fået beskrevet rigtig godt - og marcipangrisen, der lige blev tryllet frem på forunderlig vis.

Tak for en dejlig historie!

God. jul!

Mvh.
Lejsy Storm
10 år siden
10 år siden
#2 Thor Windelboe (Torrion)
Sød lille julehistorie! der skete ikke så meget i fortællingen, men jeg fik da en klar fornæmmelse af stemningen.

Mvh.

Torrion.
10 år siden
10 år siden
#3 Ole G. Steensen (Stenone)
Fin stemningsbeskrivelse, men som et udsnit af en længere historie.

Som Torrion kommenterer, sker der ikke så meget. Du følger ikke de 3 enkle regler, der er hemmeligheden bag historiefortælling:

Jag helten op i et træ.
Kast sten efter ham.
Få ham ned igen.

Der er også et par sproglige fejl som: Der stod et lille væsen med rød hue, på højde med ham selv. Han rakte en marcipangris frem for sig og lagde den i sneen. Han vinkede til ham.
"Han rakte..." og "Han vinkede..." henviser her til Peter, og det var vist ikke, det du mente ;)
Du kunne skrive: "Nissen rakte..." eller "Det rakte..." osv.

En pudsighed i petitesse afdelingen: Lyden af hans mors højhælede sko nærmede sig klikkende.
Lyden...nærmede sig...klikkende!
Jeg tror du mener :" Den klikkende lyd af hans mors højhælede sko nærmede sig."

Og så var der komma, komma,komma....;)

Du får 3 julestjerner for den gode stemning.

God jul!

God
10 år siden
10 år siden
#4 Patricia Petersen (flong)
synes det var en sød lile historie.. :)
som der er blevet nævnt, så var der måske ikke lige så stor en handling i den, men du har da aligevel formået at få en super god stemning med.. :)

tak for historien..

go jul

hilsen flong
10 år siden
10 år siden
#5 Katrine Schou Jensen (Klattekat)
Hej Asathys :)

Rigtig sød lille julehistorie - og jeg synes du formår at skrive fra Pers vinkel rigtig godt!
I starten, hvor du beskriver hvordan han ser sig selv i glaskuglen, var det der gjorde at jeg fik lyst til at læse videre ;)

En enkelt ting jeg lige studsede over: jeg fik den idé, at det hele foregik i en lidt ældre tid - måden moderen snakker på og det der med Pers vandkæmmede hår - men så kommer Disneys Juleshow lige pludseligt med, og det synes jeg virkede lidt forkert...

Nå, men ellers rigtig godt :)

God jul!
10 år siden
10 år siden
#6 Rene Kier (kier)
Hej Asathys,

Rar lille historie. Du fanger glimrende julestemningen i et tidstypisk hus med den tidstypiske skilsmissefamilies forsøg på at genskabe juleånden som om alt var som dengang familien var hel.


Og med en lille fin tackling fra en nisse, giver du et barn juleånden tilbage...

Jeg synes det er godt og er faktisk ikke enig i at du ikke både jager nogen op i træ og skyder dem ned igen (stenones kommentar)

Det er befriende enkelt det her,

Venlig hilsen,

R. Kier
10 år siden
10 år siden
#7 Michael F. Pedersen (sketch_U)
Ja, ja. Der er nogle småting ...

Men nissens kolbøtter smeltede sgu mit kritiske hjerte.

4/5 julenisser

Michael
10 år siden
10 år siden
#8 Lise Andreasen (anemone42)
En sød lille historie, meget lavmælt, og alligevel med en god stemning og pointe. Jeg ved ikke om jeg ville kalde den et eventyr, dertil er strukturen ikke tæt nok på det klassiske eventyr. Derfor et lille stjerne-nedslag.

Sproglig småting: vimsende / vimsede.
10 år siden
3 år siden
#9 Asilla Nova (Asilla)
ved godt den er gammel, men den er rigtig god :)
3 år siden