Hemmeligheder

Opgavebeskrivelse

Skriv en kort fiktiv historie om en person som holder på en hemmelighed - fx værende sorg, had, glæde eller forelskelse. Bestem selv om teksten skal være humoristisk, dramatisk eller noget helt tredje. Du skal så vidt muligt prøve at benytte dig at teknikken "show, don't tell" - "sig det ikke, vis det". Teknikken går i sin enkelthed ud på at give læseren en oplevelse af historien gennem en persons gøren og laden, handlinger, kropssprog, ord, dialog, tanker, sanser og følelser - i modsætning til forfatterens egne redegørelser, beskrivelser og opsummeringer. Dog er det vigtigt at benytte teknikken med omtanke, netop fordi det er relativt tidskrævende at skulle vise i stedet for at fortælle.

Jeg forstod ikke rigtigt hvorfor jeg havde sagt ja. Måske fordi jeg aldrig rigtig er blevet inviteret og at tanken om at skulle smutte direkte hjem fra skole igen var ulidelig. Jeg passede slet ikke ind, det kunne jeg jo selv se når jeg så mig omkring. Rundt om mig stod syv andre piger, slanke, perfekt hår, make –up og tænder. Jeg selv sådan lidt halvbuttet, med ustyrligt krøllet tørt hår og bøjle. Jeg passer slet ikke ind her, hvorfor skulle jeg med? De andre piger gik med hastige skridt mens de diskuterede hvor vi skulle shoppe først? Jeg hørte ikke rigtig efter, havde aldrig været ude og shoppe.
Vi svingede ind i en butik med korte kjoler og lyserrøde toppe i vinduet. Pigerne så sig grundigt omkring, og gik ind og prøvede tøjet på. Jeg selv fandt et lille halstørklæde, men lagde det på plads igen,havde ikke forstand på sådan noget. Da pigerne skal betale henvender en af dem sig til mig og spørger om jeg ikke skal havde noget. Jeg ryster på hovdet , de andre stopper brat op og glor på mig. Har jeg dummet mig? Skulle jeg have taget det tørklæde med alligevel? Før jeg ved af det begynder de at hive det ene sæt tøj frem efter det andet. Jeg bliver puffet ind i omklædningsrummet, og imens jeg klæder om kan jeg høre dem tale om mig. De siger jeg sikkert er for tyk. Tøjet er for småt. De fniser og da den sidste trøje glider ned over hovedet på mig sker der pludselig noget. Den passer, den sad faktisk, perfekt siger de alle. Den så ikke skidt ud tænkte jeg. Den skal jeg have sagde de. Jeg forklare dem jeg ikke har pengene. De smiler til hinanden. Den højeste af dem hviskede til mig at jeg bare kan stjæle den. Jeg så forskrækket på dem alle, de sagde alle de havde gjort det og at der ikke nogen fare ved det. Jeg fortæller jeg aldrig kunne finde på at stjæle. De ser på hinanden og går til kassen for at betale. Isamme øjeblik vælter en anden kunde en lille krukke med hårbånd. Ekspedienten skynder sig at hjælpe. Uden at tænke over det, greb jeg trøjen og stoppede den i min taske.
Jeg kunne ikke tro det. Her sad jeg hev efter vejret. Velvidende at hvad jeg lige havde gjort var ulovligt. Jeg lod mit blik glide henover den grønne trøje. Andrenalinen havde lagt sig og nu kom der en skærende følelse inden i. Jeg så på trøjen og tænkte” den er ikke engang pæn”. Jeg lændede mig tilbage og sukkede. Hvis jeg er heldig er de ligeglade, hovedsagen var at jeg gjorde det,ikk?

Skriv kommentar

Besvarelsen Butikstyv er publiceret 30/01-2010 21:39 af Louise Ness Nielsen (Zippo) under skriveøvelsen Hemmeligheder.
Version 1 - 30/01-2010 21:39
Besvarelsen er på 450 ord og lix-tallet er 25.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

14 år siden
#1 Lejsy Storm
Hej Zippo

Mon den trøje nogensinde vil give hende følelse af glæde at bære? Gruppepres er hårdt for nogen at modstå. Godt fortalt.
Du bevæger dig mest i nutid, men starter første sætning med datid og slutter også 3. sidste sætning i datid.

Du kommer fint omkring opgaven ved at indvie os i hendes tanker og følelser.

Mvh.
Lejsy Storm
14 år siden
14 år siden
#2 peterpedal
Hej Zippo

Den starter meget spændende, men jeg forstår ikke præcis hvad der sker i den sidste halvdel med tyveriet.

Du skifter også meget mellem nutid og datid, og det hakker læsningen i stykker for mig.

Nogen sætninger forstå jeg slet ikke fx Her sad jeg hev efter vejret.

Virker som du måske ikke har læst så meget korrektur på det. Det er ret synd, for jeg synes det er et utroligt spændende emne du har valgt. Butikstyveri pga gruppepres, og for at komme ind i varmen, hos de populære piger.

Prøv evt. at læse den højt for nogen, og hør om de forstår alt hvad der sker.

Mvh Peter
14 år siden
14 år siden
#3 Astrid Harboe (bette o)
Se, historien er godt nok skrevet, emnet er godt. Der er ikke nogen klager. Jeg føler bare ikke at opgaven er løst.
- der er kun tell, intet show. Du fortæller hun begår butikstyveri, du fortæller præcis hvad hendes hemmelighed er, istedet for at lade læseren gætte sig til det, hvilket desværre var opgaven.

/Astrid
14 år siden
14 år siden
#4 Louise Ness Nielsen (Zippo)
Astrid, du har fuldstændigt ret, kan selv se det nu hvor jeg har teksten lidt på afstand... lidt ærgeligt.
14 år siden