Deja-vu

Opgavebeskrivelse

Skriv en kort fiktiv tekst hvor hovedpersonen til en vigtigt møde oplever et deja-vu undervejs i historien (fornemmelsen af at have haft en bestemt oplevelse før). Skriv teksten i 1. person ental (jeg-form) og prøv at afslutte med en cliffhanger. Du vælger selv historiens genre. Læs mere om begrebet deja-vu her: http://da.wikipedia.org/wiki/Deja-vu

De-ja vu - byggemødet

Efter byggemødet stopper byggelederen os og siger, at han har et godt tilbud fra firmaets ledelsen.
Vi sætter os småsnakkende igen, mens han deler en skrivelse ud.
- Som I kan se, tilbyder ledelsen jer at købe aktier til kurs 105, og som I ved, står de i øjeblikket i kurs 530. Det skal være en ekstra pension og belønning, fordi firmaet har tjent godt i år. Aktierne er bundet i firmaet i fem år, hvorefter I frit kan sælge dem.
- Jamen, protesterer en af ingeniørerne, jeg har ikke penge til at købe ekstra aktier for.
- Det behøver du heller ikke, for firmaet har fået et arrangement med banken, så I kan låne op til 200.000 kr., hvor aktierne ligger som sikkerhed for lånet. Det er da et godt tilbud.
- Ja, det har du har ret i.
Jeg sidder og kigger på papiret, og pludselig går der en kuldegysning igennem mig. Det her har jeg oplevet før. Det er sætningen ”Det er da et godt tilbud”, der udløser det og får det til at løbe koldt ned ad ryggen på mig. Jeg forbliver tavs og stirrer på mit papir. Lige med et forsvinder teksten, og der bliver et stort hvidtakket felt midt i den. Hvor de oprindelige sætninger har stået, er der pludselig skrevet noget helt andet i det hvide område. Jeg bliver iskold og ligbleg, fordi der står: ”Hvis du køber aktier, som de anbefaler dig, vil du miste alt, hvad du ejer inklusiv dit hjem”. Jeg ryster på hovedet. Det kan ikke passe, jeg kigger en gang til, det står stadig skrevet på den hvide plet.
- Hvad er der i vejen Eva? Du er ligbleg. Bliver du dårlig?
- Nej, stammer jeg. Der er ikke noget.
Jeg skriver referatet og afleverer det til min chef.
- Eva, hvorfor vil du ikke låne penge og tjene styrtende på det? Du plejer ikke at være bange for at tage en chance og få profit.
- Det har du ret i, men denne gang vil jeg ikke.
- Hvorfor ikke? Du blev ligbleg.
- Det skal du ikke tænke på.
Et halvt år senere begynder aktierne at falde. Det skyldes en lov om begrænsning i byggeriet. Efter endnu et par år er de faldet fra kurs 530 til 50 og de fleste er fyret. Dem, der købte den famøse dag, mistede alle deres penge og mange også deres hjem, samt at de fik en stor gæld at betale af på. Nogle af mine bundne aktier blev frigivet, da de lå i kurs 250, så jeg solgte øjeblikkelig og led ikke tab. Firmaet gik konkurs og blev opkøbt af en konkurrent.

Skriv kommentar

Besvarelsen De - ja vu er publiceret 01/12-2010 11:57 af Charlotte Dinge under skriveøvelsen Deja-vu.
Version 1 - 01/12-2010 11:57
Besvarelsen er på 438 ord og lix-tallet er 26.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

9 år siden
#1 Ditte Kunkel Klitmøller
Interessant tekst - deja-vu'et er godt beskrevet og man mærker selv en gysen, da teksten toner frem på papiret. Dog kan jeg ikke finde nogen cliffhanger??? Eller overser jeg den?
Godt skrevet.

MVH -
Ditte
9 år siden
9 år siden
#2 Charlotte Dinge
Nej, det kan der måske være noget om. Det kommer an på, hvad man oversætter "cliffhanger" til. Jeg var så optaget af min historie, at jeg syntes, der skulle en afrunding på. Men jeg kunne selvfølgelig skrive en bog om det, men det ville blive en sørgelig historie om menneskelig storhed og fald og til slut ruin. I øjeblikket har jeg bare hænderne fulde, så det må vente lidt.
9 år siden
9 år siden
#3 sannelykke
Fint skrevet historie, med en rigtig god beskrivelse af deja-vuet! Der er også mange detaljer med mht aktier, beløb osv...men dér taber jeg nok lidt interessen...sorry! Synes du skriver rigtigt god, men emnet for historien er nok ikke lige min kop the? ( og sådan er vi jo forskellige!) Synes det sidste afsnit giver rigtigt god mening, da man jo får bevist at "forudsigelsen" i deja-vuet var sand, men det kunne måske være gjort en anelse mere "cliffhanger"-agtigt? Glæder mig til at læse mere fra din hånd! Mvh Sanne.
9 år siden
9 år siden
#4 Rene F
Hej Charlotte
God stemning i din historie, jeg var der i hvert tilfælde og ville gerne læse mere.

Mvh.

Rene F
9 år siden
9 år siden
#5 MissRaaskou
Hej Charlotte...

Jeg er enig med Sannelykke i at der er mange beskrivelser af aktier med mere, så man bliver hægtet af en smule, hvis man ikke lige har interessen der. Jeg ville måske i stedet for de skrevne ord på papiret have beskrevet synet af Eva, der foran chefen der fortæller at firmaet er konkurs. Måske fordi Dejavu for mig egentlig føles som en sær drøm jeg allerede har drømt en gang. Men jeg synes det er spændende at se det beskrevet på andre måder en som jeg selv ser det. Da det kan inspirere en til at se tingene fra andre vikler. Så godt skrevet, bliv endelig ved :o)
9 år siden
9 år siden
#6 Guldhøj
Egentlig en fortælling der starter fint og holder mig fanget, men slutningen skuffede mig en del. Altså den del hvor der afrundes med Eva havde ret og konsekvenserne for de andre. Jeg havde fundet det mere interessant om der i stedet var blevet skrevet om hvor hun havde oplevet det før.
9 år siden