Har julemanden tænder?

Hvid jul

Opgavebeskrivelse

Skriv et kort juleeventyr som tager udgangspunkt i en hvid jul. Tilføj gerne gaver, risengrød og nisser, dog skal sne indgå som element - og sørg eventuelt for at eventyret bygger på en spændende oplevelse. Et eventyr er en fiktiv tekst, og eventyret har eksisteret i mange, mange år. Der kan findes eventyr så langt tilbage, som der kan findes skrevne kilder. Eventyret ender næsten altid lykkeligt, og er oftest også temmelig forudsigeligt.

-Nej! Nej,nej!
Øjne vendte sig mistroisk mod den paniske barnestemme.
-Jeg vil se hans tænder!
Julemandens tænder? Hvad i alverden er der dog galt med det barn?

Sneen var faldet tidligt i år. På legepladsen lå den i sammenblæste smådriver, og hver gang der kom et vindstød slog den mod ruderne og dannede guirlandeagtige mønstre.
Endnu 5 dage til den rigtige jul, men vuggestuen havde sat alle sejl til for at levere troværdig julestemning. Claus hed han, pædagogmedhjælperen som stod der og så lidt fjoget ud med det store vatskæg. Han forsøgte at smile, men smilet kom ikke rigitg frem gennem vatfacaden, og øjnene flakkede usikkert.

Drengens mor forsøgte at tale ungen til ro.
-Det er jo bare julemanden. Han er sød. Alle børns ven. Han kommer med gaver. Vil du ikke gerne have en gave?
-Neeej! Jeg vil ikke! Jeg vil se hans tænder!

Forældrene omkring begyndte at rømme sig nervøst. Pædagogerne så udæskende på hinanden. Er der nogen , der ved, hvordan man takler en sådan situation? De andre børn sad stille med mundvigene den forkerte vej.

Moren rejste sig og bar det skrigende barn undskyldende ud af lokalet. Så var der ro bortset fra lyden af sne, der slog mod ruderne. Men det var jo helt, som det skulle være.

Claus, stadig med flakkende blik, tog sækken ned fra skulderen og ville til at dele gaver ud.
-Ho, ho, ho! Forsøgte han sig.
-Ho, ho, ho!

Pigen der sad nærmest begyndte først at græde. Lidt efter hørtes spredte klynk overalt i rummet og sneen mod ruderne gav genlyd af rusk og trængte ind som ubebudet kulde.

Øjne rettedes mod pædagogerne, der stadig mest så på hinanden. Gaverne var stadig i sækken og Claus vidste ikke, hvor han skulle kigge hen.

Så rømmede lederen sig.
-Vi har jo også en sang, vi skal synge.

Når man gik forbi udenfor så man et idyllisk syn af en vuggestue med fygende pulversne på legepladsen og sneguirlander på ruderne, og ud i den klare frostluft trængte nu stemningsfyldt de kendte toner af barndommens jul. Den vi alle tror, vi kan huske.

Skriv kommentar

Besvarelsen Har julemanden tænder? er publiceret 12/12-2010 06:31 af Michael Glenstrup (glenstrup) under skriveøvelsen Hvid jul.
Version 1 - 12/12-2010 06:31
Besvarelsen er på 350 ord og lix-tallet er 30.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

11 år siden
#1 Michael Glenstrup (glenstrup)
Øv! Der røg en tastefejl med på trods af korrekturlæsning.
" rigitg " kan forhåbentlig læses som " rigtig "!?
11 år siden
11 år siden
#2 Lithium
Hej Glenstrup. Jeg forstår ikke rigtig hvor historien vil hen, og jeg vil faktisk rigtig gerne læse, hvorfor barnet vil vide om han har tænder xD Måske har pædagogen genkendelige tænder? Ellers rigtig godt skrevet.

Jeg vil give den fire stjerner : )
11 år siden
11 år siden
#3 Lithium
- Og stavefejlen falder slet ikke i øjet, for man er godt underholdt. : )
11 år siden
11 år siden
#4 Michael Glenstrup (glenstrup)
Hej Lithium

Historien vil ikke noget bestemt sted hen, og det er helt bevidst, at der ikke er nogen forklaring.
Jeg forsøger at skildre den uforklarlige angst, som jeg oplever ligger gemt i det,vi kalder hygge.
En af mine børn råbte faktisk sådan, da vi for mange år siden var til juleafslutning i vuggestuen.
P.S. Han har det godt nu!
11 år siden
11 år siden
#5 Charlotte Dinge
Den historie siger mig ingenting, og jeg forstår ikke, hvad du vil med den. Charlotte
11 år siden
11 år siden
#6 Dorte Kure (C.D. Uhrskov)
Hej Glenstrup.

Du skriver godt, som altid, og denne gang skilte du rigtig godt, hvordan børn kan blive skræmt af det ukendte. Jeg er dog lidt ked af, at jeg ikke får en ordentlig afslutning på spørgsmålet om tænderne. Kan se at det er med vilje, men ... Nå men. Du ved jo, hvad du laver, så jeg holder op med at rynke pande og godtager det, for hvad det er. En godt beskrevet historie.
11 år siden
11 år siden
#7 Michael Glenstrup (glenstrup)
Jeg ved bestemt ikke altid, hvad jeg laver og er meget lydhør overfor læserreaktioner. Jeg søger bevidst at afprøve grænser i skriveøvelser som denne, og hvis ingen læsere så problemer eller evt., som Charlotte, stod helt af, ville jeg nok blive skuffet.

Her er jeg dog sikker på, at jeg netop vil have det ukendte til at stå som ukendt. Og hvis jeg forklarede det, ville det jo ikke værere tilfældet.
Tak for konstruktiv kritik.
11 år siden
11 år siden
#8 Graziellen
Jeg har aldrig hørt sne der slår på ruderne, hvordan mon det lyder? Hmm.

Men bortset fra det,så ser julemanden ikke ud som et menneske, ligesom klovne heller ikke gør og det kan vuggestuebørn godt se. De kloge små. Lidt virkelighedfornemmelse har de dog fået. Ha ha

Det med tænderne undrer jeg mig også over, for hvorfor skulle barnet ville se julemandens tænder, hvis det er bange for ham. Måske havde de glemt at lave en åbning i skægget, så barnet troede at julemanden ingen mund/tænder havde?

Et godt eksempel på hvad der kan ske når for små børn introduceres for julemanden. Meget realistisk.
11 år siden
11 år siden
#9 Michael Glenstrup (glenstrup)
Tak for konstruktiv kritik.

Du har vist ret. Sneen slår ikke på samme måde som regn. Der bør nok stå piskede eller føg. Kan jo ikke rette teksten herinde, men gør det herhjemme.

Jeg undrer mig også og har gjort det siden min søn skreg de famøse ord. Og undren er det, jeg gerne vil fremkalde med denne tekst.

For mig er det centrale spørgsmål: tænk hvis det atter en gang er de små børn, der har ret! Er julen et monster?
11 år siden
11 år siden
#10 Pia Hansen
Hej Glenstrup

Dejlig historie, der virker både realistisk og selvoplevet.
Som spøjs fortælling fra virkeligheden virker den godt og står fint uden en pointe.
Men det er jo så ikke et eventyr, hvilket i netop denne sammenhæng trækker lidt ned.
Sproget fejler bestemt ikke noget og det er nemt at se situationen for sig, hvilket trækker op.

vh. Pia H
11 år siden
11 år siden
#11 Birkemose
Jamen hov hov hov hov hov ... hvad sker der lige i kommentarerne her?

Det her er da netop en af de eneste skriveøvelser med en klokkeklar pointe. Der er endda flere. Lige fra "alt er ikke som det ser ud", til "julen var altid hvid i gamle dage"
Hvis man ikke fatter pointen her, så fatter jeg ingenting.

Den med tænderne kunne man da godt undre sig over, men på den anden side er det jo netop det et hysterisk tre-årigt barn ville råbe.

At jeg så ikke til min død vil begribe hvorfor du bruger vendinger som "Øjne rettedes mod pædagogerne" - og en del andre udæskende kuriositeter - kan vi diskutere en anden gang.
11 år siden
11 år siden
#12 Lars Find-Andersen (Bibelot)
Øvelsens krav til sne er opfyldt. Udgangspunktet hvid jul kan jeg ikke rigtig se, udover at den altid var hvid i gamle dage. Så det er med, men fylder ikke noget i handlingen.
Risengrøden er fraværende (OK - ikke et regulært krav).
Titen god selvom den er lang. Der ligger et ubesvaret hint i den. Et gemt motiv. Spændingen stiger.
Handlingen undervejs er god og levende, indtil vi når slutningen. Hvad er motivet? Vi får ikke noget svar. Ikke noget brugbart hint. Man behøver slet ikke at give et regulært svar, blot antyde noget. Det er jo et eventyr, et juleeventyr, som ifølge traditionerne skal ende uden de helt store uopklarede ting. Lidt eventyrmagi kunne måske hjælpe?
Betragtet som en realistisk novelle er den supergenial, men eventyr? ikke helt.
11 år siden
7 år siden
#13 Anne Lilleager (Lilleager)
Hej Glenstrup

Herlig fortælling. Man kan somme tider undre sig over, hvorvidt alt det julehalløj er en flere måneders forestilling skabt af voksne, som tror, de gør det for børnenes skyld.

Jeg forstår godt drengen. Et uhyre spiser mennesker og har tænder ligesom en vampyr. Jeg kan huske, jeg som 3-årig skreg i vilden sky, da min ellers elskede onkel Poul, uigenkendelig kom ind som julemand til juletræet. Husker stadig den følelse af noget totalt fremmed og unaturligt - noget ikke rigtigt - Det blev til lidt ligesom et væmmeligt og farligt dyr.

Og uhygge smitter. De andre børn i historien græder. Men udefra ser alt fredeligt ud.

Ved ikke, om det længere har interesse, men man kan godt rette i sine tekster herinde - i hvert fald nu. Opskriften står under 'hjælp'.
7 år siden
7 år siden
#14 Anne Lilleager (Lilleager)
Næ man kan vist ikke rette de opgavetekster :-) Kun publisering af selvstændige tekster.
7 år siden
7 år siden
#15 Ulla Hexibru (heksemutter)
Hej Michael
Jeg synes det her er en meget velfortalt og realistisk historie: Hvad skriger et barn på 2 - 3 år der bliver bange for "et monster" (her julemanden) selvfølgelig skriger barnet jeg vil se hans tænder. Ja og når et barn bliver bange så følger flere med, også det beskriver du fint. Tak for en god historie fra Ulla
7 år siden