Hvid jul

Opgavebeskrivelse

Skriv et kort juleeventyr som tager udgangspunkt i en hvid jul. Tilføj gerne gaver, risengrød og nisser, dog skal sne indgå som element - og sørg eventuelt for at eventyret bygger på en spændende oplevelse. Et eventyr er en fiktiv tekst, og eventyret har eksisteret i mange, mange år. Der kan findes eventyr så langt tilbage, som der kan findes skrevne kilder. Eventyret ender næsten altid lykkeligt, og er oftest også temmelig forudsigeligt.

Jeg er den sidste på ældrecentret. Jeg kigger med bekymring på vejret. Det er forrygende snestorm, himmel og jord står i et.
Det er min tur til at være en af værtinder på Højskolen for de gamle i julen. Jeg lukker og sætter mig i bilen og manøvrerer forsigtig ud på landevejen. Da jeg kommer til dalen, kører jeg uhjælpelig fast. Efter en time i bidende kulde er jeg stivfrossen.
Samtidig på Højskolen sidder de gamle og beklager sig:
- Ingen tager sig af os, og nu skal vi tilbringe julen her på Højskolen uden værtinder, uden juletræ og ingen julefest. Det bliver en trist jul, men sådan er det med de unge, de er egoistiske og svigter altid.
Efter halvanden time i bidende kulde, ser jeg lys. Jeg tuder i hornet. Det viser sig at være en gravko og et militært køretøj, der er ude og grave biler ud ad sneen. Jeg kommer fri og militæret hjælper mig til højskolen, hvor jeg som den eneste af værtinder er nået frem.
Det gamle er i lynchstemning:
- Hvor bliver du af, Sanne? Her sidder vi gamle, ensomme mennesker og venter på at få lidt jul.
- Ja, jeg ved det, jeg sad fast i sneen, og nu bestiller jeg varm gløgg med brunkager fra køkkenet.
Det formilder dem lidt. Derefter sætter jeg de raskeste i gang med at pynte juletræ og andre med at pynte stuen. Snart er alle beskæftiget med at lave julehygge, og julestemningen breder sig langsomt. Jeg ringer til forstanderen og hører, at præsten og frue lige er ankommet, de blev også hjulpet igennem af militæret.
Præsten holder julegudstjeneste i foredragssalen, hvor der står et stort juletræ med lys guirlander. Talerstolen er pyntet med gran og to store lysestager med levende lys. De gamle begynder at tø op og bliver mildere stemt.
Efter gudstjenesten vandrer alle til spisesalen, der i dagens anledning er delt op i ottemandsborde. På hvert bord står en julestjerne omgivet af gran med røde bær, små nisser og levende lys. Over bordene hænger guirlander med julestjerner og hjerter. Bordkortene er med julenisser og grangrene. Alle sætter sig og køkkenpersonalet bringer juleanden ind. Efter hovedretten fortæller præsten en julehistorie, derpå serveres risalamanden med kirsebærvin. Præstefruen spiller julesalmer og sange og folk synger.
Jeg er julemanden, der kommer slæbende med gaverne. Mens folk pakker ud, breder stilheden sig over forsamlingen.
I julestuen danser de om juletræet og synger salmer og sange. Langs væggene står sofagrupper, hvor aftenkaffen serveres med julekage og småkager og på bordene står der skåle med masser af konfekt, som de gamle forsyner sig med. Her er hyggeligt, varmt og godt, men udenfor raser snestormen stadig.

Skriv kommentar

Besvarelsen Hvid jul er publiceret 11/12-2010 13:31 af Charlotte Dinge under skriveøvelsen Hvid jul.
Version 1 - 11/12-2010 13:31
Besvarelsen er på 444 ord og lix-tallet er 36.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

11 år siden
#1 Michael Glenstrup (glenstrup)
Jeg synes du bygger udmærket op til en spændig med snestorm og fastkørsel og militær snehjælp. Men spændingen går hurtigt af og går op i almindelig julehygge.
Jeg har også lidt problemer med din springende synsvinkel fra den fastkørte HP til de ventende gamle og tilbage igen.
11 år siden
11 år siden
#2 Pia Hansen
Hej Charlotte

Ganske god beretning om, hvordan det kan gå for sig, når der er hvid jul i Danmark.
Den virker realistisk og selvoplevet, men kunne nok med fordel dramatiseres lidt mere.
F.eks ved at trække spændingen lidt angående befrielsen fra snedriverne
eller ved at give et par af de gamle på Højskolen navne og særpræg.
Tror det ville live op på den gode historie, hvis man læste om Ole Top, der brokker sig til Arne Sutsko ....eller noget.

;-) Pia H
11 år siden
11 år siden
#3 Lars Find-Andersen (Bibelot)
Øvelseskravet hvid jul er da opfyldt, især når det er titlen. Der er masser af sne med. Den hvide jul har ikke den den store betydningen for novellen, det er blot en ramme.
Din fortælling har slet ikke eventyrkarakter. Der er ingen budskaber, ingen nisser, ingen rigtig julemand. Eventyrmagien er helt fraværende.
Du har lavet en rigtig flot kulturel beskrivelse af julen og dens traditioner i et specielt miljø. Meget fornemt. Det er blot ikke et eventyr.
Du har en del sproglige slåfejl. Stilen er lovlig tell agtig. Der mangler lidt show. Dine replikker bløder dog lidt op på tingene.
11 år siden
11 år siden
#4 Charlotte Dinge
I den gamle købmandsgård boede der engang en nissefar og nissemor med deres nissedatter. Nissefar var en rigtig gammel gnavpotte, der kritiserede alle specielt sin datter, der gerne ville være forfatter. Men en dag op mod jul blev det for meget for datteren. Hun løb grædende over til sin kæreste i den gamle vandmølle og kastede sig i hans arme.
- Hvad er der i vejen, lille du?
- Det er min far, han kritiserede det sidste, jeg har skrevet sønder og sammen, og jeg var oven i købet så stolt af det. Jeg troede, han ville rose mig.
- Hvad siger han?
- Han siger, at min fortælling ikke har eventyrkarakter. Der er ingen budskaber, ingen nisser, ingen rigtig julemand. Eventyrmagien er helt fraværende, at jeg har en del sproglige slåfejl. Stilen er fortælleagtig. Der mangler show. Jeg er så ked ad det, fordi jeg har gjort mig sådan umage, snøfter hun.
- Min lille pige, hvad siger du til, at du og din mor kommer herover i den gamle vandmølle og fejrer jul med os?
- Det vil jeg gerne, jeg løber hjem og spørger mor.
Hun løber hjem til købmandsgården og finder nissemor opløst i gråd.
- Hvad er der i vejen nissemor?
- Det er nissefar, der kritiserer min risengrød, juleudsmykning, og alt hvad jeg laver.
- Mor, min kæreste siger, at vi må holde jul hos dem i den gamle vandmølle.
- Det lyder dejligt. Vi lister os ud ad bagdøren og løber gennem haven, med det snevejr vil vore fodspor hurtigt blive dækket, og han vil ikke vide, hvor vi er.
Nissedatteren lyser op i et stort smil, og de lister sammen ned ad trapperne, gennem haven og over til den gamle vandmølle.
- Velkommen i den gamle vandmølle
- Tak.
Her er dejlig varmt med juleudsmykning, et stort fad risengrød og mange glade julenisser. De har også et juletræ, som de danser om, og under træet er der masser af gaver.
I den gamle købmandsgård sidder nissefar og surmuler. Hvor er de? De skal julehygge om ham, og der er heller ingen varm risengrød til ham.
Pludselig dukker en nissehue op ved luen.
- Må jeg komme ind?
- Kom du bare ind, men her er ingen varme, ingen grød, ingenting, min familie er forsvundet.
- Det er fordi, du altid kritiserer og nedgør dem, du er en rigtig sur, gammel mand. Jeg er nisseenglen, der kommer for at lære dig at behandle andre mennesker ordentlig. Nu får du varme og julegrød, men hvis du fortsætter med at være hård mod din familie, kommer jeg efter dig. God jul nissefar.
Med de ord forsvinder juleenglen.
11 år siden