Western

Opgavebeskrivelse

Skriv en kort fiktiv tekst, der tager sit udgangspunkt i det vilde vesten. Altså en western, gerne med vaskeægte helt og led skurk, og hvad der nu ellers hører sig til. Brug gerne mange sanser i beskrivelsen. Der skal affyres mindst ét skud undervejs i historien. Du vælger selv om teksten skal være humoristisk, dramatisk eller noget helt tredje.

Sveden trillede i små, glinsende perler på Johns pande, da de tre første kort kom til syne på bordpladen. Han prøvede at kontrollere sine hænders rysten ved hårdt at knuge sin allersidste sølvmønt. Men indsatserne var allerede lagt på bordet - sheriffens sølvmønt og hans egen sidste skærv... Hvorfor havde han indvilget i dette? Her i efterårets anden måned var den sidste kalv død, og afgrøderne visnet under tørken. Derhjemme sad konen med deres tre små børn og levede for vand og tørt brød... Men selv dét var der ikke råd til mere. Derfor tilbragte han denne aften på byens saloon og gamblede med det sidste, de havde... Han bad til Gud om at skænke ham held og dermed fordoble hans sølvmønt - for med to sølvmønter, var der præcis nok til at anskaffe det nye stykke kvæg, der kunne redde familien.
Forsigtigt kiggede John på sine to kort, der lå fremme på bordet... Knægt og ti... Midt på bordet lå en syver, en femmer og et es. Der var to kort tilbage, og de var nødt til at matche enten knægten eller tieren. Hvis han var heldig, kunne han måske endda opnå en Straight.
I et desperat forsøg på at komme ud af sin økonomiske knibe havde han nikket, da sheriffen foreslog, at han gik ALL IN, og de spillede med åbne kort. Sheriffen med sit sorte moustache grinede skævt - han havde allerede et par syv. Han var gået med, selvom han sad med dødemandshånden i poker... Syv og to. For det var ligegyldigt, om han tabte eller vandt. Tilsyneladende var det udelukkende for at gøre grin med byens tosse, der satsede sit sidste levebrød i et kortspil. Den prostituerede kvinde lagde kort nummer fire ud på bordet, og Johns hjerterytme steg kraftigt, da han så, at det blot var en firer. Nu var chancen for Straight spildt... Og indtil videre vandt sheriffen på et sølle par syv. John følte, hvordan hans hals snørede sig kraftigt sammen, mens han sad dér med en hånd under bordet og en hånd med måske ubrugelige kort. Sheriffen lod en tør latter undslippe sin mund og gjorde tegn til kvinden om at lægge det sidste, afgørende kort. John's øjenlåg dirrede, og en underlig frygt begyndte at sprede sig i kroppen. Hans blik vendte sig tryglende mod loftet, som om han bad til Gud - og i slowmotion begyndte det sidste kort sin rejse mod bordpladen. Messende 'Knægt eller ti' om og om igen, kiggede John ned på det sidste kort... En toer.
Sheriffen brølede i latter - han havde vundet på dødemandshånden. John's syn sortnede... hjertet sank... og et øredøvende brag lød i saloon'en. Kvinderne begyndte at skrige og pludselig herskede der totalt kaos. John sad stift i sin stol, og nu var det sheriffen, der tav. Med et overrasket udtryk, drattede han livløs ned fra sin stol og landede på det beskidte gulv. Med døende øjne så han Johns rygende revolver holdt i en rystende hånd under bordpladen.

Skriv kommentar

Besvarelsen Dødemandshånden er publiceret 08/04-2011 21:32 af Ditte Kunkel Klitmøller under skriveøvelsen Western.
Version 1 - 08/04-2011 21:32
Besvarelsen er på 500 ord og lix-tallet er 27.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

9 år siden
#1 carped15
Hej Ditte.

Først rosen.
Som stor pokerfan er jeg vild med at du sætter scenen omkring en heads-up no limit hold-em poker spil. Det rummer fantastike muligheder for beskrivelser af spænding, personernes historie og meget mere. Desuden er slutningen uvidst da det er kortene på bordet afgøre handlingsforløbet i din historie. Godt tænkt!

Når det så er sagt, var hold-em versionen af poker formentligt ikke den foretrukne i datiden, den foretrukne var nok en eller anden form for "draw"-version. Desuden er dødemandshånden, eller "Dean mans hand" to par i esser og ottere, ikke toere og syvere som jeg tror du mener.

Ydermere har jeg et par pointers, der for mit vedkommende ville gøre din historie lidt mere sprød og stram.

1. Jeg forstår ikke værdien af sølvmønten. Hvis to kan købe en ko, så kan man vel komme langt for en enkelt søvmønt. Hvorfor vælger han at gamble med den, mens hans kone og børn er ved at omkomme af sult?
2. En mand der prøver at redde sin familie fra sultedøden gør vel uklogt i at skyde byens sherif. Fanger ikke helt meningen med det.
3. Du skriver fint, men kan måske vride lidt mere saft ud af de enkelte beskrivelser ved at bruge et andet ordvalg. Eks "Sveden trillede i små, glinsende perler på Johns pande". Sved som små perler er brugt til ugenkendelighed, og øjnene danser hen over teksten uden at danne sig et visuelt billede hos læseren.

Min datter vågnet... fortsætter min kommetar om lidt
9 år siden
9 år siden
#2 carped15
Så er jeg tilbage... Hvor kom jeg fra? Nå jo.

Ved at bruge beskrivelser der er overraskende eller velkonstruerede, tvinger du læseren til at danne sig et billede, og dermed får du adgang til den visuelle del af hjernen. Har du først adgang dertil, fremstår din historie des meget stærkere. Sørg for at hver enkelt beskrivelse fortæller præcis det som DU vil fortælle, og ikke en beskrivelse som en anden har fundet på før. Umiddelbart ser jeg ikke for mig en pokerspiller, der har gamblet med sin famillies velbefindende, sidde med perler i panden. Ergo fungerer beskrivelsen ikke for mig. Andre eksempler: "Grinede skævt", "kiggede forsigtigt", "hals snørede sig sammen", "sad stift i sin stol" og et par stykker mere har man hørt før.
4. "Derhjemme sad konen." er farlig at bruge i 2011. For mange mennesker bringer den et billede op af en fyr i addidasdragt, der taler om sin kæreste Michelle, der sidder hjemme i deres toværelses lejlighed i Albertslund.

Men! Når alt kommer til alt, er det historien der tæller, og "settingen" er veltænkt og pirrende.

Keep up the good work.

Kristian
9 år siden
9 år siden
#3 carped15
Ja, her er jeg så igen.
3/4 af en flaske MontGras, sauvignon blanc er forsvundet, og da jeg alligevel ikke orker at forsøge at sætte kommaer i min nyeste novelle, drister jeg mig til at give et bud på hele svedperle-historien. Hvis jeg overskrider en udefineret grænse, for hvad man kan tillade sig vedrørende andres tekster, beklager jeg på forhånd.

John tørrede sveden af panden med bagsiden af en beskidt hånd. Det var egentligt ikke særligt varmt i saloonen, men alligevel piblede dråberne frem fra dybe furer i panden og bevægede sig ned over den krogede næseryg. John svedte fordi han var bange. Han havde lagt sin famillies sidste håb om overlevelse i hænderne på fortuna. Fortuna og den protistuerede der lagde de tre første kort på den grønne filtdug. Hjerter es, spar syv og klør fem. Ingen tiere, ingen knægte. John kunne se ligene af sine tre børn for sig. Sultet ihjel, fordi deres far havde tabt deres sidste penge på en middelmådig pokerhånd. De ville ikke overleve vinteren, hvis ikke hans to kort på hånden blev matchet, af hvad den protistuerede om lidt vendte fra toppen af bunken. Med hænderne foldet under bordet bad han en uudtalt bøn til gud.

Det var et hurtigt bud fra min side af. Flasken er tom, og jeg skal i seng.

Kristian
9 år siden
9 år siden
#4 Ditte Kunkel Klitmøller
Hej Kristian - mange tak for din gennemgående og konstruktive kritik. For lige at svare på et par spørgsmål:

Jeg tænkte på spillet Texas Hold 'Em - og dét at have en syver og en toer på hånden i forskellig kulør kaldes 'dødemandshånden', fordi den statistisk næsten er umulig at vinde på. Ved dog ikke, om de spillede Texas Hold 'EM dengang.... det var måske med five card stud eller noget.... mmm.

Han gambler med sølvmønten ud af desperation og dumhed - jeg prøvede at vise, at uden et nyt kvæg, var spillet tabt - så derfor kunne han ligeså godt prøve at fordoble.

Til sidst skyder han sheriffen - fordi, at han er så godt som død og er skyldig i at have spildt alle chancer for sin familie. Altså føler han, at han ligeså godt kan blive hængt - hvis han altså ikke vil prøve at stikke af med de to sølvmønter. Det skulle lidt forestille en åben slutning, der skulle efterlade læseren tænkende. Men al den redigering fjernede en del af den oprindelige historie - måtte fjerne over 50 ord.... Så kan godt forstå, hvis meningen gik lidt tabt.

Du har ret i de brugte floskler.... Det havde jeg ikke overvejet, jeg var helt fokuseret på at få historien til at hænge sammen på kun 500 ord.... Helt sikkert noteret!

Mange mange tak for den gode kritik - det sætter jeg pris på.
Tak

MVH -
Ditte
9 år siden
9 år siden
#5 Pia Hansen
Hej Ditte

Du har fundet på et godt plot.Du har også valgt en troværdig hp: et stakkels fjols, der tror han kan fordoble sin sølvmønt, og da han så ikke kan, bliver han desperat.

Men, desværre fungerer det ikke for mig.
Og den væsentligste årsag er de mange klichéer, du bruger. Det bliver for meget med den sultende kone og de tre lige så sultne unger. Og der er, for mig, for lidt forklaring på, hvorfor John vælger denne "løsning." Presser sheriffen og de andre ham? Vil han hygge sig og glemme alt besværet?
Som sagt tror jeg på ham. og det giver bestemt en stjerne - men jeg kan ikke føle med ham.
Jeg tror selvfølgelig på, der findes en udgave af Poker, der passer til din beskrivelse, men bliver forvirret omkring udviklingen i spillet.
Jeg ville egentlig gerne driste mig til nogle forslag til ændringer i teksten, men det er jo din historie, så vil nøjes med at foreslå, at du ændrer nogle af dine ordbilleder - og evt. indskriver det du har været nødt til at klippe ud.
Kender det alt for godt - man retter, sletter og gør ved. Og så ...!

Ikke en elendig tekst, men den kan blive bedre. Synes jeg :-)


vh. Pia
9 år siden
9 år siden
#6 Mathiilde
Du skriver godt. Havde slet ikke regnet med slutningen, hvilket jeg godt kan lide. Den er rigtig god :)
9 år siden
9 år siden
#7 Ditte Kunkel Klitmøller
Pia Hansen:
Tak for kritikken, ja - redigering slog vist luften ud af historien... pokkers også... Men så må jeg prøve igen med en anden skriveøvelse. :-)

Mathiilde:
Mange tak skal du have. :-)
9 år siden
9 år siden
#8 Carsten Breuning (carstenb)
Hej Ditte,

Sikken masser detajleret kommentar du har fået. Jeg vi sige at jeg nød historien, men giver Carpe ret - Texas Hold'em er af nyere dato. 5 card stud eller 5 card draw var nok det der blev spillede mest og så 7 card stud.

Men hvilekn spil har jo ingen betydning for historien ud over at vi can se alle kortene (det kunne vi også hvis de spillede 7 card stud, all in, open cards).

Det er dejligt at se hvor mange der har prøvet krafter med western genren -
9 år siden
9 år siden
#9 Line Knudsen
Superspændende fortælling, som beskriver hovedpersonen og hans desperate situation fantastisk levende. Flot. VH Line Knudsen.
9 år siden
9 år siden
#10 Charlotte Dinge
Hej Ditte
God westernfortælling. Du giver en god bestrivelse af et sølle pjok, der ikke kan klare tilværelsen. Til lykke med den historie. Charlotte
9 år siden
9 år siden
#11 Poul Brasch (Blækhuset)
Hej.
Jeg spiller ikke kort og har ikke forstand på det, så det forstyrrer mit fokus og slører min fordybelse.
Undrer mig over at han spiller så højt spil og skyder sheriffen?
Bare fortælle dig, at jeg har forsøgt at læse dit værk.
9 år siden