1Vurdering af et menneske
Der er gået 38 år siden det skete, men i mange områder af verden ... [...]
Klummen
9 år siden
040 og 4 og færdig
Fuldmånen lyser i toppen af sceneriet. Nedenunder blinker i tusin... [...]
Klummen
12 år siden
0En heftig 50-års fødselsdag
I disse dage - for nøjagtig 50 år siden - var Budapest og Ungarn ... [...]
Klummen
12 år siden
0Brunch
Jeg har spist > 100 brunches i ind- og udland. Det skyldes flere... [...]
Klummen
12 år siden
0Bogforum
En journalist skrev inden den årlige bogmesse 2006 i Københavns F... [...]
Klummen
12 år siden
3Genkendelsens glæde
Man sidder midt i en koncentreret tankevirksomhed på et givent si... [...]
Klummen
13 år siden
0Flysikkerhed
Så skete det igen... næsten! Den efterhånden årlige mega-begivenh... [...]
Klummen
13 år siden
0Build-a-man
Overskriften relaterer sig ikke nødvendigvis til det stærke, smuk... [...]
Klummen
13 år siden
0August start og slut..
Den 8ende måned i året associerer altid til bestemte rutiner. De ... [...]
Klummen
13 år siden
1Opdragelse og udsalgstid for bamser
Jeg besøgte forleden et af landets største indkøbscentre - et var... [...]
Klummen
13 år siden
2Digital signatur
Lad det være sagt med det samme: Jeg har fra starten været tilhæn... [...]
Klummen
13 år siden

Puls: 0,0

Publiceret: 0
Afgivet: 0
Modtaget: 0
Erik Hulegaard (f. 1949)
Indtil for cirka 25 år siden var ordet fusion kun kendt i fysikkens verden. Indimellem dukkede ordet op i aviser og TV i forbindelse med atomprøvesprængninger og heraf afledte begreber. En - ofte kittelklædt - alvorligt udseende herre med mørkt brillestel og semi-rusten stemme forklarede med matematisk/fysisk sprogbrug, hvad konsekvenserne kunne blive.

Ganske mange, herunder din (relativt ærbødige) webmaster, fik rigelig næring til disse akademiske betragtninger, når opslag i telefonbøger på de første sider viste i ord og tegninger, hvordan man skulle beskytte sig, hvis...! Mit barndomshjem havde et massivt egetræs(spise-)bord, der i min begrebsverden dannede et naturligt beskyttelsesrum, når og hvis "uheldet skulle ske". For dem, der ikke brugte telefonbogen, var der den regelmæssige sirenelyd på fastlagt ugetidspunkt som beroligende erindring.

I dag kan man ikke åbne en avis (papir- eller netudgave), magasin (bortset fra Anders And og tilsvarende), se TV eller høre (damp eller DAB-) radio uden at møde det latinske ord for sammensmeltning = fusion.

Typisk scenario
Det anvendes med næsten inflatorisk effekt omkring de næsten daglige sammenslutninger og efterfølgende forsøgte sammensmeltninger af institutioner og virksomheder. Disse 2 ord staves forskelligt, har en på alle planer (og jeg mener alle!) forskellig betydning og ikke mindst effekt. Det typiske scenario er en relativ velfungerende virksomhed eller institution, der bliver interessant for de efterhånden (alt for) mange internationale kapitalfonde eller forretningsimperier, som bl.a. globaliseringen (=den får skyld for ganske meget) medfører.

På min indre film ses ofte 3 bogstaver som "navn", anonymiserede organismer i skræddersyede jakkesæt (både maskuline og feminine), regnskabsaflæggelser, børsforklaringer, rentemarginaler, profitmaximeringer, "futops"(=forventninger til fremtidige kursjusteringer..), op- og nedjusteringer, kulsorte tal på bundlinierne, samt sidst ikke mindst gigantiske gyldne håndtryk, der kunne brødføde og restaurere en middelstor by i det centrale Afrika, så den var klar til fusion.

Ct.

Ct.

Personkemi
Disse gyldne hænder er en slags pragmatisk og handlingsorienteret fusion, der ofte ses, når der


- opstår strategiske uoverensstemmelser

- gigantiske underskud over flere år

- illoyalitet overfor grundkonceptet (læs: sammenslutning er en sk.. dårlig idé!)

- manglende adapteringsevner (læs: tror ikke på sammenslutningen)

- uforenelig (person-)kemi


Sidstnævnte (person-)kemi er særligt interessant og gennemskyller og trumfer ofte de foranstående 1-4 nævnte. Leksikalt opslag på betydningen af ordet personkemi giver ikke gevinst. Og det er i sandhed interessant, eftersom det ord og/eller begreb indgår i (næsten) alle fusioner mellem mennesker, hvad enten det gælder en international kapitalfonds opkøb af et/n lovende produkt, licens, patent, virksomhed eller institution; alternativt sammenslutning af 2 vuggestuer i et 2-sproget byområde i en endnu ikke fusioneret kommune i lille Danmark.

Din (fortsat nogenlunde ærbødige) webmaster har oplevet ganske mange samarbejds- og samspilsforhold, hvor den gensidige personkemi afgjorde dagens såvel som årets profitmaximering i op- eller nedjusteret version.

Nok så mange lønkompensationer, logemedlemskaber, VL-grupperinger, skrivelse til Kongehuset (ordner, du ved), opgraderinger, firmabiler, optioner, frynsegoder i øvrigt kan aldrig (og her menes "aldrig" helt bogstaveligt :) kompensere, hvis der er en dårlig personkemi mellem de udøvende såvel i direktionsgangen som ved drejebænken.

Foldede hænder
Omvendt kan (næsten) alt lade sig gøre, uanset BMI-tal, cash-flow, cooperate governance, politik, promotion, emne, position, hårfarve, IQ, politisk tilhørsforhold samt breddegrad, hvis den gensidige personkemi mellem 2 eller flere involverede individer (også af begge køn) er god, særdeles god eller fremragende. Som jeg ynder at sige: "Foldede hænder".

I mit > 50 år interessante og periodevis yderst afvekslende liv i ind- og udland har jeg mødt og følt dette et utal af gange såvel i privatlivet som i den såkaldte professionelle tilværelse.

Ct.

Ct.

Kære læser! Du har med global garanti oplevet denne refleksion i mindst 1 tilfælde af dit liv, sikkert også voldsomt mange gange flere!

Fysik eller kemi? - Fusion er begge dele!

En sæsonbetonet hilsen fra din Webmaster

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 07/02-2006 23:09 af Erik Hulegaard (ehu) og er kategoriseret under Filosofihulen.
Teksten er på 612 ord og lix-tallet er 49.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.