Oplevelse

Opgavebeskrivelse

Skriv en kort historie som tager udgangspunkt i en oplevelse for en person med nedsat fysisk funktionsevne. Hvordan føles det fx at være døv, blind eller enarmet? Lad det være op til læseren at finde ud af hvilket handicap der kan være tale om. Skriv ud fra hovedpersonens synsvinkel. Bestem selv om teksten skal være humoristisk, dramatisk eller noget helt tredje.

Vinnie, Villy, Else og Peter. Altid sammen, altid enige. Eller - næsten altid. De var jo ikke helgener. Vinnie tænkte på dem som de fire evangelister, men det havde hun aldrig fortalt dem. Hun regnede med, at Peter ville blive lidt overrasket over at høre, at han i så fald var Johannes. Nej, det var bedst ikke at fortælle dem lige den tanke.
Denne fredag skulle de til fest sammen. Peter havde skaffet drikkelse. Else havde lånt en bil og kørte dem. Villy havde skaffet invitationerne. Og Vinnie var grunden til, at de overhovedet blev inviteret: hun skulle synge sidst på aftenen. Hele ugen havde hun øvet gamle Gasonlin'-numre. Hun havde ikke ladet nogle af vennerne høre hende. Det skulle være en overraskelse hvad hun havde valgt.
Rufus havde hørt hende. Men det var noget andet.
"Vinnie, kan du være der?" Else vendte sig om fra forsædet, for at checke at alt var i orden på bagsædet. Vinnie gryntede, men fik så mast sig på plads. Rufus lå nede på gulvet, så det var lidt svært at være der, men de var vant til at give plads til hinanden.
"Selvfølgelig kan Vinnie være der." Villy havde også vendt sig om. "Og ellers kan hun sikkert skaffe en trailer." Villy ventede et par sekunder på et bifald (der ikke kom), før han grinende vendte sig fremad igen.
Else begyndte at bakke. Aftenen var i gang, og de jublede alle sammen.

Stuen var helt stille. Folk sad rundt omkring i rummet. Else og Villy havde fundet en plads lige midt for. Vinnie var ved at aftale rækkefølgen af numrene med Peter, der skulle spille til. Selvom det var med kort varsel, stemte han sin guitar, og raslede med papirerne.
Vinnie lyttede til stuen. Hun kunne høre vejrtrækning. Der var varmere på venstre side end på højre - der var en radiator. Rufus havde krøllet sig sammen på gulvet, og hun kunne mærke hans pels. Peters guitar klimprede svagt mens han testede strengene. Dette var altid det bedste øjeblik: forventningen. Om få minutter ville det hele være overstået. Hun ville have sunget "Rabalderstræde" og "Kvinde Min", de ville have klappet, og Villy ville højrøstet have forespurgt, om honoraret var sort, eller om de ikke brugte moms endnu derovre i Jylland. Men det her var bedre. Lige nu gjorde det ikke noget, at hun manglede en sans. Hun havde så rigeligt alligevel.

Skriv kommentar

Besvarelsen Rigtige venner er publiceret 26/09-2009 14:28 af Lise Andreasen (anemone42) under skriveøvelsen Oplevelse.
Version 1 - 26/09-2009 14:28
Besvarelsen er på 399 ord og lix-tallet er 24.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

11 år siden
#1 Thede
En fin beskrivelse. Da du nævnte Rufus, fik jeg en fornemmelse af, hvad hendes handicap var. Det bedste synes jeg dog næsten er beskrivelsen af Villy, der konstan skal komme med dumsmarte bemærkninger. Flot.
11 år siden
11 år siden
#2 Laura Lützen (Sommerdag)
God tekst. Undrede mig lidt over hvem Rufus var, men det blev jo forklaret senere. Så jeg havde ikke gættet hvad hendes handicap var før slutningen. Og så måtte jeg jo lidt læse sidste afsnit igen og de beskrivelser, der undrede mig i første omgang, gav pludselig god mening. God slutning! Elsker et godt tvist :-)
11 år siden
11 år siden
#3 Lars Find-Andersen (Bibelot)
Man må sige du opfylder skriveøvelsen med henblik på det fysiske handicap. Det er godt skjult og det lille hintende ord "sans" i slutningen er guf for læseren.
Til gengæld springer du noget væk fra kravet om synsvinklen. Den er ikke alene Vinnies. Et par sproglige mislyde ville have gavn af lidt pynt.
God ide med Rufus - et rigtigt hundenavn for de fleste læsere gætter jeg på. Vigtig detalje.
11 år siden
11 år siden
#4 Birkemose
Du gør så meget så rigtigt, og så ødelægger du det hele ved at blive forklarende til sidst, det synes jeg er synd.
Eneste andet ankepunkt er at vi skal lære lidt for mange navne at kende på de først 3 linier, og hitte rede i hvad der er hunde, mennesker og hvide kaniner.
11 år siden
11 år siden
#5 Mogens Sørensen (Mons1957)
Hej Lise, det varede lidt inden jeg gættede handicappet, men det trækker ikke ned, for jeg synes, at det giver en fin skildring af situationen og lampefeberen før en optræden - og følelsen af hundens nærvær, hvor de er vant til at give plads for hinanden. VH Mons
11 år siden
11 år siden
#6 Lise Jensen
Rigtig flot sprog og en det går et godt stykke tid, inden man gætter handiccappet, og det er ho også meningen. God opbygning af tekst.
11 år siden
11 år siden
#7 Mikala Rosenkilde (Mikala)
Du er meget velskrivende og historien er fin med gode hints. Opdagede/gættede ret hurtigt hvad handicappet er, men det gør ikke så meget. Navnet på hunden er fint valgt. Gode beskrivelser generelt.
11 år siden