Hemmeligheder

Opgavebeskrivelse

Skriv en kort fiktiv historie om en person som holder på en hemmelighed - fx værende sorg, had, glæde eller forelskelse. Bestem selv om teksten skal være humoristisk, dramatisk eller noget helt tredje. Du skal så vidt muligt prøve at benytte dig at teknikken "show, don't tell" - "sig det ikke, vis det". Teknikken går i sin enkelthed ud på at give læseren en oplevelse af historien gennem en persons gøren og laden, handlinger, kropssprog, ord, dialog, tanker, sanser og følelser - i modsætning til forfatterens egne redegørelser, beskrivelser og opsummeringer. Dog er det vigtigt at benytte teknikken med omtanke, netop fordi det er relativt tidskrævende at skulle vise i stedet for at fortælle.

På vej mod glasdøren slog en frygtelig tanke hende. Hvad nu hvis de ikke åbnede?
Hjertet hamrede i brystet på hende, og det brusede for hendes ører da hun nærmede sig dem. Adrenalinen pumpede i årerne, hun skulle ud.. NU!
Med noget der bizart nok mindede som et lykketræf, trak glasdørene sig alligevel fra hinanden, og lod hende slippe ud i den velsignede frihed. Et lille lettelsens suk undslap læberne, der var trukket i en smal streg, et anspændt og falskt smil. Men sikkerheden var ikke nået endnu.

Hun gik så hurtigt hun kunne, men var dog nærværende nok til ikke at gå så hurtigt at det så mistænkeligt ud. Hun Kunne se for sit indre øje, hvordan en af dem ville komme stormende efter hende om lidt. De ville tage hurtige lange skridt med deres voksenben, og de ville råbe ad hendes med deres voksenstemmer. De ville måske komme efter hende med den ene næve højt hævet, måske ville de løbe, og tage hårdt fat i hende når de endelig nåede hende?
Det værste ville være hvis de råbte, brølede af hende så alle kunne høre det. Det var trods alt en meget lille by de boede i, og alle kendte hinanden. Hvis de brølede ville alle vide det, og snakken ville gå.

Hjertet hamrede stadig i brystet, mens hun gik ned af vejen. Hun modstod fristen til at kaste et blik tilbage hvor hun kom fra, for at se om nogle kom efter hende ”bare gå, gå, gå, se at komme væk” tænkte hun om og om igen. Fødderne måtte holdes i gang.
Da hun drejede om hjørnet og kom ud af synsvidde, forsvandt følelsen af frygt, og blev erstattet med følelsen af sejr. Nu var det gjort.
Anja og Pernille ville synes det havde været modigt, og hun ville blive lukket ind i varmen. De ville sidde med øjne store af benovelse, mens hun fortalte om det, og så ville de fejre hendes bedrift. De ville aldrig mere sige at hun var en fej bangebuks, og tale om hende, bag hendes ryg. Hun ville endelig blive en del af deres gruppe.
Tankerne vækkede følelser af glæde, og sejrsrusen vældede atter ind over hende med fornyet styrke

Glad løb hun op af flisegangen, til hjemmet i den lille landsby. Hun havde allerede fundet ud af hvordan hun ville fortælle veninderne om sin bedrift.
Hun tog i døren, og alt for sent opdagede hun moderen stå lige bag den.
Med korslagte arme, og et ansigt så rødt, at man faktisk kunne forestille sig at det var fysisk muligt at spejle æg på det, så hun på sin 11 årige datter.

”De har ringet over fra købmanden” hvislede hun.

Skriv kommentar

Besvarelsen Første og sidste gang er publiceret 24/02-2010 21:29 af a.k.a Højriis under skriveøvelsen Hemmeligheder.
Version 1 - 24/02-2010 21:29
Besvarelsen er på 449 ord og lix-tallet er 32.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

10 år siden
#1 peterpedal
Hej Højriis

Det er nogle gode følelser du får vist her: den dårlige samvittighed, frygten (for at blive opdaget).

Jeg synes dog du laver en grundlæggende fejl her:

Da hun drejede om hjørnet og kom ud af synsvidde, forsvandt følelsen af frygt, og blev erstattet med følelsen af sejr.

For øvelsen går netop ud på at vise følelsen, og IKKE fortælle den. Først viser du den rigtig flot i pigens tanker og handlinger, og så afslutter du midtvejs med at fortælle den alligevel: Frygt, som dernæst blev til sejr.

Det er lidt ligesom når folk skal gætte en ting man tænker på, og så kommer man til at sige den alligevel, selv om man må sige alt andet, end netop den ;-)

Og her gør du det sørme igen:
Tankerne vækkede følelser af glæde, og sejrsrusen vældede atter ind over hende med fornyet styrke
Du kunne eksempelvis have skrevet at et smil voksede sig stort på hendes læber, eller lign. Altså igen "Show it - don't tell it"

Jeg synes der er mange der misforstår opgaven lidt, og tror det er selve hemmeligheden man blot ikke må fortælle. Derfor er det måske en lidt uheldig opgave, at den netop hedder "Hemmeligheder" til "show it - don't tell it"-øvelsen. Hvis emnet nu havde heddet "Fødselsdag" tror jeg folk bedre havde fanget at det var en følelse der skulle vises (som der står i opgaveformuleringen: fx værende sorg, had, glæde eller forelskelse).Du har også været engageret (fedt), for du har skrevet hurtigt, og der er nogle slåfejl:

Med noget der bizart nok mindede som et lykketræf
om i stedet for som


Hun Kunne se for sit indre øje, hvordan en af dem ville komme stormende efter hende om lidt.
Kunne er røget med stort "K"

Adrenalinen pumpede i årerne, hun skulle ud.. NU!
Så er der den med De 3 prikker, men det ved du allerede (det vidste du dog ikke, da du skrev opgaven her. I know :))

Men altså din historie og tekst flyder fint, og jeg synes også historien er original, samt at det er en skøn afslutning med moren hun løber lige i armene på. Det er et dejligt gennemtænkt plot.

Jeg synes selv det er så fedt at skrive noveller der tager udgangspunkt i børn og unge som hovedpersoner, så det er dejligt at se at du gør det samme i dine skriveøvelser.

mvh Peter
10 år siden
10 år siden
#2 a.k.a Højriis
Jeg fik vist postet opgaven lidt for hurtigt, uden at læse den ordentligt igennem :s

Og så fik jeg også misforstået "show it-dont tell it" idet at jeg troede at det var hemmeligheden man skulle "vise" og ikke fortælle, og så ellers var fri til at fortælle :D

Nå men så lærte jeg det.
Tak igen Peter for din konstruktive kritik, det er jeg glad for, og jeg har noteret mig det hele. Og ja selvfølgelig også tak for al rosen :)
10 år siden
10 år siden
#3 Mathiilde
Super godt. God "show it, don't tell it."
10 år siden