Opholdsstuen

Opgavebeskrivelse

Tag en fiktiv person fra en af dine egne historier (eller find på en ny) og beskriv opholdsstuen i hans/hendes hus, lejlighed eller anden bopæl. Beskriv stedets vigtigste detaljer. Brug flere sanseindtryk end kun synet, fx lugte og lyde. Lad omgivelserne vise hvem der bor der. Husk eventuelt at benytte en eller flere af de teknikker som du har lært i andre skriveøvelser.

Kaffekoppen var med garanti ikke blevet vasket før jeg fik kaffen hældt i. Jeg gyser lidt ved tanken, at jeg må sætte mine læber på kanten af koppen, men jeg må ikke skuffe hans gæstfrihed. Jeg smiler og sender ham et velmenende blik. Jeg rører lidt uroligt på mig, sidder dårligt i den gamle stol. Der må være gået en fjeder. Løfter lidt på bagdelen og fjerner en gammel T-shirt. Lægger den over armlænet og vender tilbage, nærværende igen.
”Hvornår var det din kone døde?”
Han sidder lidt, imens han rører rundt i sin kop med teskeen. Mange søde tabletter skal opløses….teskeen røres rundt. Han rømmer sig.
”Det er længe siden, jeg tror det var i 2004, sommeren, vi var på camping….så sank hun om ude i forteltet...jeg opdagede det først da jeg kom ud fra campingvognen…hun var ved at lave kaffe til os… hjerneblødning”.
”Det må have været en frygtelig oplevelse for dig, savner du hende meget?.
Han kigger ned i koppen. Bevæget. En tåre triller ned af hans grå kind.
”Undskyld!” siger han, hiver et gammelt lommetørklæde op af bukselommen. Det er godt brugt, men det kan stadig fjerne fugten fra hans øjne.
Resolut rejser han sig fra sofaen. Går over til teakreolen. Hylderne er overfyldte af gamle bøger, tidsskrifter og ledninger ligger her og der. Barskabet med de matte ruder indeholder mange glas med breve og regninger stukket ind mellem glassene.
”Hvor var det nu jeg lagde det?” lyder det henne fra reolen. Jeg vender mig mod ham.
”Jeg ved ikke hvad det er du søger?”
Han fortsætter sin leden. Jeg kigger ned på min urørte kop kaffe. Kakkelbordet er fyldt med cigaretaske, æskebægeret er overfyldt. En stor stak reklamer ligger på kanten og nogle er faldet ned på gulvet. Fastnet telefonen er grå og dens ledning ligger hen af stuegulvet til væggen på modsatte side, der hvor fjernsynet står, lige frem for hans plads i sofaen. Han mumler og roder stadig rundt i reolen.
Jeg kigger på det røggule maleri over sofaen. Det hælder lidt, så jeg kan se tapetets oprindelige farve. Maleriet er en bondegård, en markvej og en stor skov bagtil. Tænker det er hans barndomshjem. Det er amatøragtigt udført.
”Her er det!” Udbryder han. Vakler tilbage til sofaen, imens han tørrer fotoet af i sin beskidte undertrøje. Jeg læner mig fremover mod fotoet han holder frem.
”Det er min Ruth!”

Skriv kommentar

Besvarelsen Fotoet er publiceret 19/03-2011 17:31 af Poul Brasch (Blækhuset) under skriveøvelsen Opholdsstuen.
Version 1 - 19/03-2011 17:31
Besvarelsen er på 404 ord og lix-tallet er 25.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

10 år siden
#1 Dirksen
Dette er blot en skriveøvelse, en kort tekst som skal fokusere på miljøbeskrivelse.
Og miljøbeskrivelsen lykkes i den grad, for her bliver det til mere end en øvelse. Teksten får liv. Den gamle mand lever.
Jeg føler vemod ved at læse og lyst til at møde ham, enkemanden, og trang til at dele hans minder og høre alt det, som historien så tydeligt viser, er der. Usagt.
Den kaffe - ingen tvivl om at det altid førhen var den afdøde hustru, som stod for kaffen, for opvasken, for de huslige pligter.
Hun hed Ruth, det navn brugte man engang. Men nu er det 'på pause' indtil en kommende generation måske tager det op igen.
Hustruen, mennesket Ruth, var der engang. Men nu er hendes liv måske også 'på pause'. Forhåbentlig vil han, enkemanden, engang møde hende igen. Så også han igen kan leve.

Jeg kunne godt gå ind i en vurdering af teknikken i miljøbeskrivelsen, hvordan forfatteren benytter effekterne. Men når det sker så virtuost som her, vil jeg hellere opleve teksten med hjertet end beskrive den med hjernen. Det er præcis ligesom billederne i 'Blækhusets' galleri. Stærke, smukke ... ingen grund til at analysere penselsstøg.
'Marcus'
10 år siden
6 år siden
#2 Victoria Wandall
Man kan virkelig se det for sig. Fornemme stuen, ham, tempoet. Mange fine detaljer fra fjeder i sofa til t-shirten.
Fem stjerner. KH Victoria
6 år siden