En retskaffen mand

Vendepunktet

Opgavebeskrivelse

En historie er ofte bygget op omkring et vendepunkt, som skal holde læserens opmærksomhed fanget. Et vendepunkt i en tekst må meget gerne overraske og uden et eller flere vendepunkter bliver en historie let kedelig og forudsigelig. Skriv en fiktiv tekst, som indeholder mindst ét vendepunkt. Der skal være en hovedperson i teksten. Bestem selv om teksten skal være humoristisk, dramatisk eller noget helt tredje.

Standurets tikken og den susende vind i piletræerne flød sammen til en vuggesang.. “Almanak for det Herrens år 1681” gled ud af hans hænder . Det trættede øjnene at læse de små bogstaver, og hvad kom det ham ved, at kongen nu igen krævede højere skat? Eller at fæstebønderne jamrede sig over både det, og den behandling, de blev udsat for?.
Allan krøb under edderdunsdynen.
Klokken var kun hen ad 9, men hans ryg smertede, og den fine doktors tinktur dulmede ikke meget. Han blev bare døsig og omtåget. Og om natten drømte han underlige drømme om en engel, der ville have ham til at kæmpe mod verdens ondskab.
Men han gjorde jo hvad han kunne.
Han var en streng, men retfærdig patriark. Fæstebønder og daglejere havde ikke meget forstand, så nogle måtte jo tænke for dem og skærme dem mod verdens ondskab. Mest synd var det for de arme forældreløse, men han gjorde, hvad han kunne. Der boede for tiden seks forældreløse drenge hos ham. De fem af dem var nogle vanartede lømler, plaget af frygtelige dæmoner. Så snart de så deres snit til det, smilede de djævelsk, og sendte syndige tanker ind i hovedet på folk. Allan korsede sig ved tanken. Men det var naturligvis værst for dem selv. Hvis de ikke artede sig, risikerede de jo at svaje i galgen med brustne øjne, før de nåede skelsår og alder.

Allan satte sig op. Han måtte ikke lade rygsmerterne holde sig i sengen. Han bed tænderne sammen og stønnede kun en gang, mens han kom i bukser og vams.
“Jeg ser til soen, der skal fare,” løj han, da han gik forbi sin kone.

Bag svinestien lå en bjælkehytte, og der gjorde Allan, hvad han kunne for at forjage dæmonerne fra den vanartede Andy. Ungen forstod ikke, at det var til hans eget bedste så han skreg værre end en stukken gris. Allan fik næsten tårer i øjnene og ville gerne stoppe, men de dæmoner, der havde besat Andy, var så fæle, at de måtte fordrives.

Så lød der en spinkel stemme.
“Stop det der eller jeg…”
Allan vendte sig.
I en kegle af lys stod en spinkel skikkelse. Under sort, uglet hår og en svedig pande funklede to blå øjne i en krystalklar blanding af afsky, frygt og raseri.
Det var den sjette af drengene. Han var kommet for nylig. Af sig selv og ud af det blå.
Han var i nattøj. I hans næve dirrede en dolk.
“Du er et udyr. Det er dig, der er besat,” erklærede knægten.
Pludselig var Allan ligeglad med Andy. .
Hvis han lod Andy slippe nu, kunne han måske …
“Du har ret, Freddy,” sagde han til drengen og tilføjede: “Lad mig klare det her. Du trænger vist til at hvile dig. Du kan lægge dig i gæstekammeret.”

Skriv kommentar

Besvarelsen En retskaffen mand er publiceret 24/05-2011 18:48 af Pia Hansen under skriveøvelsen Vendepunktet.
Version 1 - 24/05-2011 18:48
Besvarelsen er på 467 ord og lix-tallet er 26.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

13 år siden
#1 Janne Andersen (Porter)
Hej Pia.

Jeg synes, det er en god historie, du har skruet sammen. Du holder sproget, og overbeviser mig med gode gammeldags udtryk.

Slutningen forvirrer mig dog. Er Freddy den 6. dreng? Og hvorfor skal han hvile sig? Hvad har han ret i?

Ser frem til mere fra din hånd :-)

Mvh
Janne
13 år siden
12 år siden
#2 Marlene Grann (LiliMarlene)
Hej Pia,

det er blændende og jeg er smaddermisundelig! Jeg kunne sådan ønske mig at vide mere om den besatte dreng og denne nye dreng, Freddy, med dolken og om Allans kone! Men du holder mig i nysgerrighedens jerngreb, og det elsker jeg dig for at mestre til fulde!

Jeg kommer sådan til at tænke på Hemingways noveller når jeg læser denne lille snas historie. Bravo.

Marlene.
12 år siden