1Kort
Der er ikke noget givet · Her i livet.
Digte
12 år siden
2Handling
Handling · Skaber · Forvandling
Aforismer og gruk
13 år siden
1Ugleløjer
Cirkeline · Hvilken mine · Hun er ude på spilopper · Og det så kopperne... [...]
Rim og vers
13 år siden
2Lugtgener
Oskar spiser · Børnene griner · For Oskar fiser · Oskar var børnenes kæ... [...]
Rim og vers
13 år siden
4Visionær
Ikke nær-synet · Ikke lang-synet · Men derimod fjern-synet.
Aforismer og gruk
14 år siden
8At græde
Man siger: Store drenge græder ikke. · Man kan også sige: Voksne mæ... [...]
Aforismer og gruk
14 år siden
0Øjne
Blå · Hun havde blå øjne · De var blå som havets dyb · Så dybe · At man i... [...]
Digte
14 år siden
9Julie
Enhver mand søger sin Julie · Men opdager som oftest · At Romeo er ko... [...]
Aforismer og gruk
14 år siden
3Tørst
Druk er til trøst · Som en ordløs røst · Der skriger: Hjælp mig · Sluk ... [...]
Rim og vers
14 år siden
3To ordsprog
Man siger: · "Klæder skaber folk" · Og Man siger: · "Man skal ikke skue... [...]
Blandede tekster
14 år siden

Puls: 0,0

Publiceret: 0
Afgivet: 0
Modtaget: 0
Leif Mandrup Christensen (f. 1948)
Bonden havde ikke flere penge til at betale medhjælperen på gården, så Knud måtte tage toget til København.
Det første problem var at finde et sted at bo, og det andet problem var at finde arbejde.
Istedgade med baghuse lå tættest hovedbanen, så Knud fandt sig et værelse i 3. baghus, ét lille rum med plads til en seng og en kommode. Toilettet var på bagtrappen, og den eneste vask, der var til afvaskning, var køkkenvasken, hvor 4 andre også skulle have deres etagevask. Og skraldebøtterne var naturligvis i gården, hvor de forskellige rotter tog til sig af gode af madrester.
Arbejde fandt Knud på et lager i én af de andre baggårde, og snart var det en fast rytme at afslutte dagen med et par øl på et nærliggende værtshus. Gæsterne her blev til Knuds nye omgangskreds, og som de mødtes der hver eftermiddag, blev det også til vennekredsen.
Som de nu sad ved stambordet og havde fået nogle bajere under vesten, skete det, at én forslog at kigge ind til bekendte på et andet værtshus. Alle var med på idéen og af sted gik det. Men det var jo ikke udelukkende venner, der var, på det andet værtshus, under tiden sad der også nogle "fjender". Og så kom der gang i selskabet. Ord blev udvekslet, nogle gange råbende og i enkelte tilfælde blev det til slagsmål.
Nu var Knud stor og bred med mange kræfter fra sin tid på landet, så skulle der slås på tæven, var han en god mand at have med. I inderkredsen fik han så navnet "stærkodder", men kun i inderkredsen, andre skulle kalde ham Knud. Sådan fik alle navne efter hvert deres talent, Ole kom til at hedde "kapsel bideren", da han foretrak at åbne sine øl med tænderne og Sten fik navnet "neglerenseren", da han fortrak at gå med springkniv.
Den fjerde i gruppen, Finn, blev kaldt "benet", da han i tilfælde af slagsmål brækkede et ben af en stol, så han havde en kølle, og femtemanden Frederik fik navnet "skåret", da han var specialist i at tage en ølflaske, knuse den og bruge den sidste rest af flasken som stikvåben. Sammen var de fem en handlekraftig gruppe i forbindelse med slagsmål.
En ting var dog fælles, venner og fjender i mellem. Såfremt der blev råbt, politiet kommer, var alle pludselig fromme som lam, og kunne i stedet have siddet til højmesse i kirken frem for på værtshus med jukeboks-musik.
Netop jukeboksmusikken på de forskellige værtshuse lokkede jo også damer til, der gerne ville danse. En af disse damer var Magda, en stor fuldbarmet blondine, der arbejdede på Mecobenzon på hjørnet af Halmtorvet og Skelbækgade Hun kunne li' sig en svingom på dansegulvet, og skiftede lidt mellem det ene værtshus og det andet. Blot der var musik.
På et tidspunkt løb Magda ind i Knud, og selv om Knud blev kaldt stærkodder af vennerne, kaldte Magda ham Knud. Jo mere de fik danset, jo tættere blev forholdet mellem dem, og en dag måtte Magda sige til Knud, at hun var blevet gravid. De besluttede sig til at blive gift på Københavns Rådhus, og på stamværtshuset blev der så festet. Værtshusholderen havde investeret i en kransekage, som han rigeligt tjente pengene til grundet den øgede omsætning af øl til værtshuspriser. Til den bryllupsfest var der fred og fordragelighed mellem venner og fjender fra de andre værtshuse. Knud nød trods alt stor respekt grundet sine kræfter, og hvorfor dog gå glip af en fest?
Og festet blev der til den lyse morgen. Da politiet kom ved normal lukketid, sattes der blot et skilt op med ordene "Lukket Fest", hvorefter der kunne festes videre. Det var generelt klogt, at følge politiets anvisninger, og da flere af gæsterne tidligere havde haft forbindelse med politiet, var der ingen, der ønskede vrøvl.
Knud ønskede selvfølgelig heller ikke vrøvl, da Magda ventede barn. Nok var Knud/Stærkodder vant til et hurtigt slagsmål, men brutalt voldelig var han ikke overfor Magda. Som alle gravide kvinder i begyndelsen af graviditeten havde Magda sine hysteriske anfald, men gav Knud hende kun en lussing. Og det var så det. En knytnæve i maven fik Magda ikke, Knud havde respekten for nyt liv med sig fra landet, og han holdt jo af Magda.
Forfatterbemærkninger
En hyldest til det gamle, solidariske Vesterbro, der forsvandt

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 10/06-2009 10:07 af Leif Mandrup Christensen (mandrup) og er kategoriseret under Blandede tekster.
Teksten er på 800 ord og lix-tallet er 37.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.



E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.