Forbrugsdjævelens jul


4 år siden 3 kommentarer Kortprosa

7Biodiversitet
Naturen omkring os har været her altid · Mennesket meget kort · Natur... [...]
Digte
14 dage siden
5Forårslys
Nu skyder foråret frem imellem læberne · skubbet frem af sommeren i... [...]
Digte
22 dage siden
7Forårsmorgen 1962
Det er den første morgen · der har sat sig i erindringen · Dynebetræk... [...]
Digte
1 måned, 17 dage siden
6Solsortens sidste sang
Solsorten synger · En ny dag begynder · Spurvehøgen i træet · Som et ly... [...]
Digte
1 måned, 18 dage siden
7Krigsdæmoner
Krig er forfærdelig grusom · når en diktator bliver følsom · nok til ... [...]
Digte
2 måneder, 12 dage siden
4Halemejser
Det er mørkt · om klokken er · otte om morgenen · eller om aftenen · er d... [...]
Digte
2 måneder, 18 dage siden
5Et julemirakel
Jeg sidder i min gamle lænestol, drikker varm te og spiser klejne... [...]
Noveller
4 måneder, 8 dage siden
3November er ikke, som den var engang. Solso...
Grundtvig høstsang fra 1844 høres rundt omkring med påstanden om,... [...]
Essays
5 måneder, 13 dage siden

Puls: 53,5

Publiceret: 6
Afgivet: 27
Modtaget: 35
Poul Erik Pedersen (f. 1957)
Jeg sidder på et trappetrin i byens gamle svømmehal og kigger ud over bassinet. En kvinde stiger op af vandet. Hun har hvepsetalje og runde silikone-bryster. Synet tænder, og jeg tænker, hvordan vil det mon føles at lade hånden glide ind under badedragtens tynde stof?



"Ja det ku' du godt li' at vide", lyder en venlig stemme fra en fyr, som ubemærket har sat sig ved siden af mig. Hans påtrængenhed ærgrer mig, men så forstår jeg betydningen af hans ord. 

Han har fuldskæg, mellemøstlige træk og bærer en hvid badekåbe. Den ene fod har han trukket op under sig, så den ikke kan ses. Hans hænder er arrede efter voldsomme sår. Jeg stirrer på ham, som var han sendt fra himlen, og han nikker smilende som svar på mit indestængte spørgsmål.



En varm følelse vælter frem i mig og jeg spørger, "hvordan er der i himlen?", "Vorherre har virkelig sluppet hestene fri. Himmelen er jo belønningen for jordelivets fortrædeligheder, hvilket selvfølgelig afspejles i dets indretning. Himmerige af i dag er et markedsorienteret samfund og en stor forbrugsfest, hvor alle har kreditkort med ubegrænset træk. Alle kan udfolde sig frit og leve enhver fantasi ud. I himlen er vi forskånede for ærgrelser, og vi fortryder aldrig, hvad vi har gjort. Der er ingen pligter, intet ansvar og ingen skyld".



"Hvad er der så blevet af helvede og den evige fortabelse?", spørger jeg. "Helvede var en uhjælpelig gammeldags institution og er derfor blevet opkøbt af Gud. Himmel og helvede er nu fusionerede og opdateret til paradis". "Nåden, hvad med nåden?", hvisker jeg. "Himmerige er et nådesløst sted, for hvem har brug for nåde, når alle er uden skyld?"



Han strækker sig, og nu kan jeg se hans andet ben, som er stærkt behåret og med en klov i stedet for en fod. Jeg føler mig splittergal, løber ud af svømmehallen, får tøj på og forsvinder i den julepyntede by.



I en smal passage må jeg skræve over en hjemløs for at komme videre. Jeg tænker, snart ligger folk og dør på gaden af mangel på mad, omsorg og kærlighed. Samtidig hermed har en stor del af danskerne et enormt forbrug, da de tror, de kan købe sig til lykken.



Modsætningen er svimlende og sørgelig. De, som sidder på fortovet pakket ind i gamle frakker og aviser med hatten foran sig, er som fugle smurt ind i olie og vil sjældent kunne lette. De er vort samfunds dårlige samvittighed og mareridt.



Det er december, og forbruget sætter vel igen rekord i år. Samtidig har flere og flere mennesker ikke råd til at købe julegaver og lidt ekstra godt til julen.



En del af befolkningen bliver altså drevet af en ekstrem pengepsykose medens en anden del af befolkningen tvinges til en ekstrem grad af "Simple Living".

Jeg køber "Hus Forbi" af en hjemløs. Han fortæller, at jeg skal passe på drømmene, da de nemt fortrænges af løgne, begær, smålighed og had.



Jeg hilser glædelig jul, og i glimt ser jeg en verden, som ser bedre ud, hvor hvert menneske har en værdi i sig selv, hvor solidaritet og ansvar bliver de nye opløftende fællesnævnere.



Men forbrugsdjævelen martrer mit sind. Går han mon rundt derude og bilder folk ind, at forbrug og atter forbrug er himmerige?



Skriv kommentar

Teksten er publiceret 21/12-2019 15:27 af Poul Erik Pedersen (Poulerik) og er kategoriseret under Kortprosa.
Teksten er på 565 ord og lix-tallet er 33.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.



E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.