Om at falde udenfor normerne


6 måneder, 26 dage siden 1 kommentar Kortprosa

1Lad ukrudtet blomstre i haven
I private haver er det haveejeren, som bestemmer. I haven gror ma... [...]
Essays
10 dage siden
2De forventningsfulde børn
Det er en kølig og regnfuld covid-19 sommer. · Insekterne er væk, m... [...]
Digte
1 måned, 6 dage siden
4Når kroppen bliver sommer
Marts lukker vinteren som november åbner den. · Det skiftende vejr ... [...]
Digte
1 måned, 11 dage siden
2Marsvinene i Lillebælt
En dag for et par år siden var jeg ude at sejle på Lillebælt med ... [...]
Essays
1 måned, 11 dage siden
2Hyldest til mælkebøtten
Nu blomstrer de første mælkebøtter snart og viser at sommeren er ... [...]
Klummen
1 måned, 11 dage siden
3Ansigter
Nogle af de ansigter jeg ser, sætter jeg i forbindelse med vinter... [...]
Digte
2 måneder, 28 dage siden
5Jeg længes efter at gå i vinterskoven
I 2011 var der is på havet, hvor jeg bor. Vintrene herefter har b... [...]
Essays
3 måneder, 12 dage siden
4Fra barndom til evig fred
Fra min barndom som først var lys · men druknede i et vedvarende gy... [...]
Digte
4 måneder, 24 dage siden
2Melankoli
Der er et mørke som slår op omkring mig · hvadenten det er til at f... [...]
Digte
5 måneder, 8 dage siden
1Under den høje oktoberhimmel
Oktober, oktober, november · Først var det sommer i oktober · Snart f... [...]
Digte
6 måneder, 15 dage siden

Puls: 44,5

Publiceret: 6
Afgivet: 22
Modtaget: 16
Poul Erik Pedersen (f. 1957)
Kan man frigøre sig fra, hvad andre tænker om en uden at føle sig forkert?

Hvis jeg hele tiden forsøger at gøre, hvad andre synes jeg bør gøre, mister jeg mig selv. Samtidig ved jeg, at mine handlinger påvirker andre mennesker. Herigennem kan jeg såre andre mennesker og de kan miste tilliden til mig. Vi gør dog alle fejltrin, hvilket vi skal være bevidste om og lære af.

Når jeg ikke lever op til kravene, i den kultur jeg er i, gør jeg mig sårbar. Det gør jeg også, når jeg indser mine fejl; men jeg skal heller ikke lave den personlige fejlslutning, at jeg er forkert, for så rammer sårbarheden den virkelige person, jeg er.

Et typisk fejlræsonnement er: "Jeg er en X, men mine omgivelser forventer at jeg laver en Y. Men jeg kan ikke lykkes med at lave en Y, derfor må jeg være en dårlig X og derfor er jeg en fiasko" (Sebastian Purcell, Illumination 13. august 2020)

Eller

Jeg er husejer. Mange forventer, at husejere selv udfører reparationer på deres hus; men jeg kan ikke lykkes med at udføre reparationer på mit hus, derfor må jeg være en dårlig husejer og ergo er jeg en fiasko. Det er dog en fejlslutning, at konkludere på en sådan måde.

Det kan også være en selv, som dømmer sig selv. Jeg meget introvert og har ikke overskud til den store selskablighed og være opsøgende herpå. Men jeg slår mig selv oven i hovedet, for jeg synes, jeg burde være mere selskabelig og gøre meget mere for andre mennesker; men det kan jeg ikke, ergo er jeg et dårligt menneske.

Som barn ønskede jeg ikke at spille fodbold, selv om mange forventede det. Derfor var jeg et mærkeligt barn, som skilte sig ud.

Som teenager oplevede jeg, hvordan landbruget slog det mangfoldige liv ihjel i min barndoms bæk. Denne oplevelse var med til, at jeg udviklede en kritisk sans overfor det konventionelle landbrug. Mine far var landmand, det var hans brødre også. Flere af brødrene betragtede mig som et barn, der ikke var opdraget ordentligt, for var man det, var man tro overfor landbruget og stemte iøvrigt på Venstre.

Som barn var jeg god til at tegne, se ting i naturen og lave ting af det jeg fandt. Det blev dog ikke påskønnet på samme måde, som når mine fætre spillede fodbold eller satte en ære i at køre helt præcis med traktor og redskaber.

I folkeskolen var denne følelse af forkerthed med til at gøre mig til en mærkelig elev og efter et skoleskift i 6. klasse blev jeg hurtig unterdog, som man kunne spytte på og torturere dagligt og mit selvværd var ikke eksisterende. Jeg tror, hvis det ikke havde været for en kammerat i landsbyen, var jeg blevet udslettet helt som menneske.

Jeg husker en biologitime i 7. klasse, hvor det handlede om livet i åer, moser og søer. Jeg blev grebet af emnet, for i min fritid gik jeg med et net og en hvid spand ned til åen eller til mosen for at fange de dyr, som levede der. jeg undersøgte dem og satte en ære i at kunne bestemme og navngive dem. Det skulle jeg aldrig have åbnet munden om i syvende klasse!!

Jeg husker i tiende klasse i folkeskolen (1974), hvor vi skulle lave en større opgave. Her valgte jeg at skrive om landbrugets forurening. Dansklæreren, som var landmandskone, smed opgaven foran mig uden et eneste ord eller nogen skriftlig kritik. Alle andre fik ord med på vejen. Ergo blev jeg bekræftet i, at jeg var et ondt og dårligt menneske.

Efter folkeskolen var jeg skovarbejder i flere år inden jeg læste HF. Den dag i dag har jeg svært ved at forstå, at jeg læste landbrugsvidenskab (agronom) og ikke biologi. Hertil skal det siges, at biologerne var forhadte af alle i den landbokultur jeg kom fra. De var rent ud sagt nogle sataner, når de udtalte sig om landbruget, for de anede jo ikke hvad de snakkede om og de skulle absolut ikke blande sig. Måske har det også noget med kultur at gøre og så det, at jeg var idealist. Jeg var jo overbevist om, at landbruget ville udvikle sig i en helt anden retning end det har gjort. Måske var det derfor jeg læste til agronom!

Eller måske ville jeg bare være et godt menneske.

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 14/10-2020 22:57 af Poul Erik Pedersen (Poulerik) og er kategoriseret under Kortprosa.
Teksten er på 726 ord og lix-tallet er 32.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.