2Fra Længslen
I blikkene, klare og rene · Mødes de nøgne sjæle · Hvor ord erstattes... [...]
Digte
11 år siden
4Bruce Willis, det er jeg
handskerne findes, de lyseblå · det hvide stof · på mine fingre, med ... [...]
Digte
11 år siden
4To - Et
meget har du budt mig · i alle disse år · du har pint og plaget · pille... [...]
Digte
11 år siden
5Savnet af Sorgløshed
Der var engang · Hvor jeg var sorgløs · Hvor døden var noget · Jeg læst... [...]
Digte
11 år siden
1Luder alene
hvor end jeg nu kigger · jeg møder mig selv · når spejlbilleder vandr... [...]
Digte
13 år siden
1To slags mødre
Der findes to slags · af mødre omkring · den ene hun stråler · og smile... [...]
Digte
13 år siden
0Ren Zen
En plasken · En sjasken · Fra barndommens minder · En søvndyssen tyssen... [...]
Digte
13 år siden
2Kære død
Du tror det vel næppe · med lykken er min · ja lige nu er den · en lill... [...]
Digte
13 år siden

Puls: 0,0

Publiceret: 0
Afgivet: 0
Modtaget: 0
Camilla Moe (f. 1975)
En påstand: Alle er egoistiske. En realitet: Få vil indrømme det. For hvordan defineres egoisme?

Ego betyder jeg på latin og de fleste ved hvad det indebærer. Men taler man om egoisme, bliver det ofte sat i forbindelse med noget negativt og noget hensynsløst.
"Han er også så egoistisk."
I denne forbindelse viser det en person, der kun tænker på sig selv og har rundsave på albuerne. Men sådan er det ikke kun.
Egoisme er grundlæggende for alle sociale relationer og situationer. Egoisme bunder i behov. Store eller små.
Vi er alle en højereudviklet dyrerace på mange områder og på mange områder er vi ikke. Men een ting kan vi være sikre på; vores instinkter er stadig intakte, selvom vi ikke længere er så afhængige af dem mere. Og dog!

Der er mange der har en sjette sans eller er intuiative. Nogle kan fornemme farer inden de sker og andre bliver høje af adrenalin. Disse er bare fysiske reaktioner på egenskaber der er urgamle og som teknologien endnu ikke har formået at udslette.
For trods det sidste nye i mobilosverden, den sidste udgave af DVD, så lever dyret stadig i os, skønt vi ikke altid mærker det. Men hvad skulle vi gøre uden vores behov.
Uden de grundlæggende, ville vi simpelthen dø. Vores krop lever stadig efter stenalderkalenderen. Den har brug for mad = energi og vand = varmeregulerende/livsgivende og blive brugt.. Fysisk og socialt kontakt = forplantningsbehovet og flokdyrsmentaliteten. Uden disse fundamentale behov, ville vi simpelthen ikke overleve. Så er der andre behov. Nogle vigtige andre ikke. Nogle selvvalgte, andre påtvunget. Kroppen er fantastisk. Den har ikke glemt.
Tag al teknologi væk og smid mennesket ind i naturen igen og vent. Så skal de gamle instinkter nok komme igen, fordi det sådan vi er skabt. Og her kommer egoismen ind. Fordi egoisme er ikke ondt. Egoisme er lig overlevelse. Og det er i alle situationer. Lige fra kampen om føden i naturen (husker I 'Konflikten og Gær'-episoden???!!) til den daglige kamp i køen.
Du er egoistisk i alle situationer og selv i dem hvor du med alle intentioner vil hjælpe andre mennesker. Fordi egoisme er også at få. At modtage. At fylde huller og læge sår. Egoisme drejer sig om jeget og hvad jeget vil have, ubevidst eller bevidst. Og det kan man ikke styre, fordi det ligger så dybt i menneskeracen. Dyr er egoistiske og vi er stadig dyr. Det er hverken flovt eller nedværdigende. Det er fakta. At vi så er højere udviklet med en større hjerne og bevidsthed er en anden sag, men grundlæggende er vi ens.
Det er synd, at egoisme har fået et dårligt ry, fordi ved at benægte dens eksistens og tro at vi gør alt for andre, er en løgn, som vi i længden ikke kan leve med. ALLE er egoistiske og ALLE burde være stolte af det. Det er sundt. Der er rigeligt med hensyn at skulle tage i dagligdagen og hvis man ikke lytter til sig selv og sine egne behov og egoisme, vil kroppen tilsidst protestere. Det hele hænger sammen og har været flere tusinder af år om at udvikles. Så bare fordi der er noget der hedder DVD, etiske regler og IQ tests, skal vi ikke bare vrænge af disse behov. De har trods alt levet længere end alverdens teknologier og vil gøre det, når alt andet er væk.

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 04/11-2002 22:24 af Camilla Moe (moe) og er kategoriseret under Essays.
Teksten er på 562 ord og lix-tallet er 28.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.



E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.