Brokkassen · Musik i film

8 svar
Senest opdateret 3 år siden · 3 bruger(e) deltager
3 år siden

Når jeg ser en film eller en tv-serie irriterer musikken mig ofte. Musik kan virke stærkt brugt med smag og omtanke, men det synes ofte, særlig i tv-serier, at musikken bare smøres på, fordi den partout SKAL være der, og det kan være svært at høre hvad personerne siger på grund af musikken der larmer. - Ofte ville det være meget bedre bare med reallyd.

Det er besynderligt i naturprogrammer, at høre at der åbenbart ligger et symfoniorkester gemt i buskene eller i en sprække af fuglefjeldet.

Jeg tænker med glæde på alle de film hvor musikken er brugt med omtanke, men det er ikke få film jeg har afbrudt at se, fordi jeg ikke kunne holde musikken ud.

3 år siden
3 år siden

Jeg husker filmen "Rumrejsen år 2001" af Stanley Kubrick. Her var en god blanding af musik og stilhed.
Men i efterfølgeren "2010" var det ikke Kubrick! Og her var der mere traditionel baggrundsmusik.
Kubrick havde et lødigt forhold til filmens lyde, og det sås (hørtes) ikke mindst i filmen The Shining (Ondskabens Hotel).
Stærke kontraster imellem stilhed og spektakel har en stærkvirkning.

Jeg kan anbefale filmen "den store stilhed," om et kloster i Schweiz. Den fungerer dog bedst i biografen, hvor man må blive i sædet alle tre timer. Ikke noget med at gå ud at lave kaffe! Vil man virkelig forstå munkene, må man i det mindste kunne tage filmen i ét stræk, med den viden at munkene har det 100-fold værre.
Den film vil være ren tortur for mange unge mennesker. En stilhedsgyser, der slemt vil belast de unge nerver.

Det var Bavaria Film der henvendte sig om man måtte lave en film hos munkene. Det var man nu ikke lige klar til. 16 år senere skrev de til Bavaria Film, at nu var man klar.
Ps. Der ER faktisk lyde i filmen. Men der er langt imellem dem.

A propos stilhed blev der for nogle år siden lavet en stumfilm. Midt i filmen så man en serviet, eller lignende falde mod jorden. Og ja, jeg gættede det! Da den ramte jorden lød et højt drøn.

Og ligeledes filmen "silent movie" af Mel Brooks. Den eneste der ymter et ord er en mand som spiller en danser der traditionelt netop intet siger.

3 år siden
3 år siden

Langt tilbage husker jeg den engelske film Waterloo Bridge. Der betød musikken rigtig meget for mig. Når jeg tænker tilbage på den, kommer musikken i erindringen og handlingen fremkaldes. Filmen var meget romantisk og meget tragisk. Jeg har i årenes løb set den flere gange.

3 år siden
3 år siden

Jeg husker godt Waterloo Bridge. En dejlig film. Jeg husker dog ikke musikken, men det betyder ikke at den var dårlig. Den bedste filmmusik lægger man slet ikke mærke til. Den underbygger og fremhæver bare filmens stemninger.

3 år siden
3 år siden

Kåemer Så må du hellere lige genopfriske Waterloo-. Du kan se den - og især høre den - i uddrag på You Tupe. Ledsager melodien i varetioner varer store dele af filmen. Det er den skotske folkesang, der bliver brugt. I Danmark kendt som Jeppe Åkjærs Skul Gammal Venskab rent forgo. Men også her står der tilføjet efter Aul lang sehn. Lidt usikker med stavningen.

Men jeg mener at den danske udgave "Lad valsens blide trylleri" er hentet der fra. De to hovedpersoner danser til denne vals. Der bliver spillet violin. Ud for hver violinist er der tændt et levende lys. For hvert vers bliver et lys slukket. til sidst er der kun et lys tilbage, som krigshelten og dansepigen danser til.

Det er romantik så det driver.
Mange kritiserede også filmen. (Nu kan jeg se den er amerikansk og ikke engelsk; men den foregår altså i London.) Jeg synes den er god for ud over den romantiske stemning, oplever vi også den uhyggelige stemning, når tyskerne i 1.Verdenskrig sendte ballonflyvere med bombelast ind over London.
Filmen er bygget på at helten, officeren standser chauføren og siger han vil gå over Waterloo broen og der, som er mobiliceringen ved 2. Verdenskrig, mindes han den sørgelige slutning fra1.Verdenskrig.

3 år siden
3 år siden

Nu danser vi for sidste gang til den gamle afskeds vals. Når skæbnen snart har skilt os to, får hjertet hvis aldrig ro.
---
Lad valsens stille trylleri
lulle sorgerne i blund.
Vi glemmer lykken er forbi
Lad os bie nu en stund.
Som livets allerstørste skat
jeg gemmer mindet om
min dans med dig den sidste nat
før end afskedstimen kom
___
Lyt til vor godnat vals.
Syng den når du savner mig.
Lykken i tågen og mørket vi fandt.
Ensomheden forsvandt.
Snart i fredens dage
kommer jeg tilbage.
Tænk på den tid min ven.
Så danser vi igen.

3 år siden
3 år siden

Waterloo Bridge blev kritiseret på grund af det element af propaganda der var i den. Det er også sandt, ikke desto mindre er filmen fremragende, og det er en af Vivian Leigh bedste roller.. Meget af musikke i filmen er ikke underlægningsmusik, men reel musik, man ser orkestret. det gælder også "Afskedsvalsen". ,Men det er rigtigt, musikken bruges filmen igennem til at skabe stemning.

Hitchcock var en mester i at bruge musikken dramatisk. Man husker vel badeværelsesscenen i "Psyko". Første gang man ser den lægger man ikke mærke til musikken, man bliver bare grebet af angst. Senere husker man den selvfølgelig, fordi den er blevet gentaget så ofte.

Det er noget andet med dem derlaver tv-programmer, naturfilm f.eks. hvor musikken bare er smurt på, fordi det gør man, men hvor den ingen anden funktion har end at forstyrre.

3 år siden
3 år siden

Jeg er ikke den store dyrker af Covboy film. De drabelige mands helte - og beundring for de stærkeste. Nå, der er undtagelser. Der findes også gode cowboy film. Men mit ærinde her er, at de amerikanere, der producerer dem har stor sans med at bruge musikken. Når landsskabet åbnes beriges det af musik. Det virker stærkt.

3 år siden
3 år siden

Ja, musikken der forstærker indtrykket af landskab er velkendt. Jeg vil nævne et godt eksempel: Laurence off Arabia, hvor musikken var af franskmanden Jarre. (Som var far til Jean Michel, som jeg ikke kan lide.)
Det var storladen musik.
Engang i Disneyland (Paris) hørte jeg bl. a. denne musik spillet fra en CD på et torv i en af Disney parkerne. I hvert hjørne af torvet havde man en stor højttaler, der fremragende bragede ud med en hel CD med klassisk filmmusik. Nemt at realisere, men helt usandsynligt at man skulle kunne opleve sådan noget i DK.

Et andet eksempel er filmen om Marie Antoinette, hvor man lavede dårlig film musik. Man lavede ret nyt klingende musik som baggrund. Når der endelig blev spillet musik fra hendes periode, var det et orkester der var med i handlingen, og her blev der tydeligt gjort nar af genren. Og så det værste: For at tydeliggøre at Marie førte sig frem som en rockstjerne med dyrt tøj og en masse falbelader (fordi hun følte at det var hvad der forventedes af hende) - spillede man guhjælpeme' rockmusik! Som om man ikke ville fatte budskabet uden!

Westerngenren er fuld af lødige musikindslag. Og mange gode sange. Noget af det mest "værdige" ved denne genre er netop musikken.

Og så er der jo Disneys film. Tænk på for eksempel Askepot, Pinnocchio, Peter Pan, Mary Poppins og de andre. Jeg tilstår at jeg elsker denne musik.

Endnu en film vil jeg nævne: "Frida." Om maleren Frida Kahlo. Musik af Elliott Goldenthal. Fantastisk film!

3 år siden

Besvar debattråd

Debatten Musik i film er startet 06/12-2018 09:47 af Kåemer Asmussen (Kåemer) og er placeret under Brokkassen.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

8'Penge'
1 dag, 2 timer siden · Fair
4123Dagens ord
1 dag, 7 timer siden · leviP
510Kontraster
1 måned, 21 dage siden · Savanti
1Selvudgivelse, momsfritagelse og Am...
1 måned, 28 dage siden · Turse
1Blinder eller blænder
2 måneder, 1 dag siden · heksemutter
7Mellemgaard - et forlag i frit fald
2 måneder, 14 dage siden · Henrik Petersen
0Kunst og verden politik
2 måneder, 28 dage siden · MariaMolgaard
0Alt er relativt
3 måneder siden · Ansu
4Søger kritik af Digtsamlings opsætn...
3 måneder siden · Ansu
13Kunsten i fokus
3 måneder, 2 dage siden · belmindelig
42Menneskerettighederne
3 måneder, 5 dage siden · BjørnLangkilde
3Valg af forlag til digtsamling
3 måneder, 6 dage siden · belmindelig
2Din yndlings kirken salme sang
4 måneder, 3 dage siden · MariaMolgaard
11Troen og kirken
4 måneder, 4 dage siden · MariaMolgaard
4NATO
4 måneder, 6 dage siden · Engbo
95Ligheder
4 måneder, 17 dage siden · Savanti
9Freddy - drengen fra skoven
4 måneder, 19 dage siden · Biker Mike
12Hvordan skriver man en musical?
4 måneder, 23 dage siden · Cath Brown
2Datid og fortid
4 måneder, 25 dage siden · Filia
1Hvad skal du i aften du lyst til at...
4 måneder, 28 dage siden · Provenceflemmin...
14Hvad inspirerer dig
5 måneder, 1 dag siden · Ansu
152Hvad er du taknemmelig for i dag?
5 måneder, 6 dage siden · Savanti
3Gør ægte kærlighed blind?
5 måneder, 13 dage siden · dino
2Feedback søges til min novellepodca...
6 måneder, 18 dage siden · Stenfisker
0Musik
6 måneder, 21 dage siden · Savanti

Brokkassen

0En molbohistorie?
2 år siden · dino
4Vil I venligst lade være med.
2 år siden · knudkp
24Digte
3 år siden · Kåemer
6Feisbuuk
3 år siden · Savanti
8Musik i film
3 år siden · dino
8Vejret.
3 år siden · Savanti
0illustrationer
4 år siden · kirstine12
8Jeg elsker jeres site, men lige det...
6 år siden · magicmagnus
4Hvad med nej?
6 år siden · Engbo
9Jeg - en kværulant
6 år siden · Robert Kallehav...
11Når mobberen fralægger sig ansvaret
7 år siden · Fink
17Hvad skal vi med Halloween ...
7 år siden · peter_romer
1At sejre sig ihjel?
7 år siden · dino