Festen

Opgavebeskrivelse

Skriv en kort historie hvor handlingen udspiller sig under en festlig begivenhed, fx fødselsdag, svendegilde, bryllup, julefrokost m.m. Handlingen skal være et brudstykke fra dagens/aftenens begivenheder. Lad det være op til læseren selv at gætte indbyrdes relationer mellem gæsterne. Skriv i et sobert sprog.

Trådt ind i de voksnes rækker blev der sagt ved denne fest. Når hun så på Karl, der sad der ved bordenden mellem sine forældre i hvid skjorte, så måtte hun sige, at det var noget vrøvl. Han lignede stadig en drengerøv. Om et år skulle hun selv igennem det, men hun blev ikke smidt halvt så meget udenfor døren, som han blev.
”Nå, hvordan er det at se sin fætter blive konfirmeret, Karina?” sagde hendes far.
”Det siger mig intet, jeg ved ikke engang, om jeg vil konfirmeres.”
”Nå, ja, det kan være meget hyggeligt med festen, ikke?”
”Måske.”
”Du virker efterhånden så sur, hvad er det der stikker dig?”
”Der er ikke noget!”
Hvis bare de ville lade hende være i fred! Hun ønskede, at hun var blevet hjemme, men hende og Karl havde leget så godt sammen som børn, så alle ville synes det var mærkeligt, hvis hun udeblev. Hun syntes bare, at det i det forløbne år var en anden sjæl, der havde taget bolig i hans krop.
Hun rejste sig med den undskyldning, at hun skulle på toilettet. Det var ikke løgn, men det kunne have ventet nogle minutter uden det gjorde noget. Nu havde hun muligheden for at være alene bare for en tid.
Da hun kom ud, stod Karl foran hende. Han puffede blidt til hende.
”Nå, morer du dig?” sagde han.
”Åh jo!”
For bare et halvt år siden ville hun have puffet igen med et grin, men hun var ved at brække sig.
”Vi skal vel lige have en dans sammen senere,” sagde han og lagde en arm om hende.
”Grabberne væk!”
Hun skubbede til ham med en sådan kraft, at han kunne være faldet, hvis det ikke var fordi en af hans storebror stod bag ved ham. De kiggede forundret på hende. Hun løb ud ad døren, satte sig på havebænken og brast i gråd. Karls storebror kom ud til hende.
”Hvad er der dog i vejen?”
”Jeg vil hjem, lad mig få lov at komme hjem! Jeg skal aldeles ikke konfirmeres!”
Han satte sig ved siden af hende. ”Det er også frivilligt.”
”Karl er bare ikke den samme!”
”Det må jeg nok give dige ret i.”
”Han er slet ikke sød mere.”
”Det er en tid han skal igennem. Kom, lad os nu gå ind til de andre.”
Han tog hende i hånden og førte hende ind.

Skriv kommentar

Besvarelsen En fætters konfirmation er publiceret 22/02-2011 14:06 af Mogens Sørensen (Mons1957) under skriveøvelsen Festen.
Version 1 - 22/02-2011 14:06
Besvarelsen er på 398 ord og lix-tallet er 19.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

9 år siden
#1 Simon Terpager (Terpager)
Hej Mons

God beskrivelse af en fest alle kan relatere til. Konfirmationen: indtræden i de voksne rækker, er det oplagte tema, men du drejer den over på den generationskløft, der bliver skabt mellem Karina og Karl istedet. Fint sprog, dog skriver du på et tidspunkt storebror, hvor der nok skulle have stået storebrødre, men det er jo småting.
9 år siden
9 år siden
#2 Pia Hansen
Hej Mons

God historie om at være på vej mod voksenlivet. Og de forandringer, der så kan indfinde sig.
Enkelte af Karinas replikker lyder ikke helt som talesprog - med mindre hun altså bare talere finere end de fleste 12-13 årige? Måske foregår historien for en del år siden?
Sætningen med Karl, der sidder mellem forældrene i hvid skjorte KAN misforståes, så det er forældrene, der i hvid skjorte. Okay, så skulle der stå "skjorteR, men alligevel ...et komma kunne gøre sætningen helt klar.

vh. Pia H
9 år siden
9 år siden
#3 Bjørn Jensen (spicey)
Hej Mons

En rigtig realistisk tekst, der viser nogle af de alligevel store tanker som rører sig når man er på vej ind i voksenlivet. Talesproget ville jeg selv ændre til noget med "Det rager mig en skid!". Da Karina måske taler lidt for dannet. Igen kan man jo vende det om, da man som læser og forfatter kun har 400 ord at gøre godt med. Så er jeg sikker på at man/læseren også ville få kårene at vide. God historie

VH Bjørn
9 år siden
9 år siden
#4 Lejsy Storm
Hej Mons

Jeg kan rigtig godt lide din historie! Du får godt beskrevet denne svære alder, hvor man kan rykke fra hinanden og erkende, at det gør forbandet ondt. Årsagen til Karinas mutte væremåde er svær for hende at forklare til de voksne, og Karl ikke mindst.

Som altid, har du skrevet en rigtig god fortælling!

Mvh.
Lejsy Storm
9 år siden