Aktuelle rejseminder


16 år siden 1 kommentar Klummen mennesker samfund religion

5Vise om jobcentrene
Fra Langeland til Skagen der har vi et system, · med lægekonsulente... [...]
Rim og vers · satire, sygdom, ledighed
5 år siden
9Krænkelser
Vi skal til at undskylde krænkelser · fra nu skal den danske sang v... [...]
Digte · satire, politik, krænkelse
5 år siden
9De letkøbte råd
Man må smede mens jernet er varmt, · for enhver er jo sin egen lykk... [...]
Digte · konflikt, letkøbte løsninger, satire
5 år siden
4Mod dumhed
Mod dumhed kæmper selv guder forgæves, · fordi belæringen, som der ... [...]
Aforismer og gruk · citat, dumhed, sindet
5 år siden
8Tv-serier skal ses en gang om ugen
Film skal ses i biografen. · Det var Ole Michelsens faste afslutnin... [...]
Klummen · meninger, tv-serier, medier
5 år siden
3Dionysos
Du tror, du kan få os til at glemme, · du tror vi bare skal slå os ... [...]
Digte · drukture, alkoholmisbrug, dårlige løsninger
5 år siden
2Handsken
Der lå handsken, ensom og forladt · Ingen tog den op · Det kostede fo... [...]
Digte · ligegyldighed, ligeglad, tavshed
5 år siden

Puls: 12,3

Publiceret: 0
Afgivet: 0
Modtaget: 1
Mogens Sørensen (f. 1957)
Jeg har nu sat mig for at scanne mine gamle papirbilleder ind. Der er mange, så det er lidt af et projekt, der ikke bliver færdig den første måned. Det er til gengæld et projekt, der vækker minder.
Det gjorde især billederne fra en rejse til Ægypten, som jeg gjorde, da jeg var en ung mand, det var unægtelig i sidste årtusind.
Det var marts 1979, Sadat var præsident i Ægypten, og Begin var ministerpræsident i nabolandet. De to statsoverhoveder underskrev en fredspagt, mens jeg befandt mig i Luxor. Det ligger en dags togrejse syd for Cairo midt i resterne af det gamle Ægyptens hovedstad Theben, og hele området med dets tempelruiner og gamle kongegrave oser langt væk af det faraoniske rige, som mange af os første gang hørte om via bibelske fortællinger om Josef og hans brødre og Moses. På mit hotel fik vi besked om at blive hjemme den aften fredstraktaten ville blive underskrevet, for der ville blive uroligheder på grund af fanatiske muslimers forbitrelse over fredsslutningen.
Heraf kan man se, at outrerede islamister var der også dengang, men de var ikke dominerende, og i den meget venlige ægyptiske befolkning var det moderate muslimer jeg mødte, de var lige så stolte af deres lands fortidige storhed som af deres islamiske tro, måske mere.
Året efter blev der revolution i Iran, og med ayatollah Khomeini i spidsen blev det til den reaktionære totalitærstat, som det har været siden. Jeg var en af dem, der forsvarede muslimer ved at sige, at de ikke skulle dømmes for, hvad de yderligtgående af slagsen gjorde i Iran. Førnævnte Sadat stod også frem i tv og tog afstand fra Irans præstestyre, hvad jeg ofte fremhævede i den debat.
Åh, disse minder, som det hedder i en vise. De har takket været Muhammedtegningerne fået en uhyggelig aktualitet. Siden dengang er det den grove islamisme, der er blevet dominerende. Kan jeg stadigvæk stå ved, hvad jeg sagde dengang? Jo, for at fanatismen er blevet dominerende er ikke ensbetydende med, at alle er blevet fanatikere. Dømmer vi folkekirken på Krarup-Langballeklanen (bortset fra at de heller ikke lige er dominerende i den forstand, bare meget fremtrædende i den offentlige debat)? Trods alt tror jeg de fleste muslimer er som Naser Khader, der er sympatisk som menneske og moderat som muslim, om end han så viste sig ikke lige at være så dygtig som partileder.
Mine rejseminder fra de purunge dage trækker godt nok nogen tråde frem til nutiden. Naturligvis er mordtruslerne i dag forkastelige, ligesåvel som balladen i Luxor på grund af fredsslutningen. Forskellen er, at den rabiate holdning har overtaget dominansen, uden at det betyder alle er rabiate.
Men mit syn fra rejsen til Ægypten skal dog ikke ændres: muslimer over en kant skal ikke dømmes for fanatikernes handlinger.

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 19/02-2008 17:05 af Mogens Sørensen (Mons1957) og er kategoriseret under Klummen.
Teksten er på 464 ord og lix-tallet er 42.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.



E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.