4Smeltet smør og fuglelyde
Fortiden jagede dig · i dyb fortvivlelse · igennem mørke skove · ledsag... [...]
Digte · mennesker, erindringer, håb
5 år siden
2Sommerfugle med røvhuller
I sidder passivt og lytter til digte, imens verden brænder. · Verde... [...]
Digte · livsrefleksion, socialrealisme, politik
6 år siden
6Inderst inde er vi langt ude
Jeg ser på månen, og månen ser sagte på mig. · Jeg ser ud over træe... [...]
Digte · ansvar, gåde, livssyn
6 år siden
1Læser og læser
Jeg læser og læser bøger · Jeg læser bog op og bog ned · Og for hver ... [...]
Digte
13 år siden
1Stilleben
Alt stod stille. Alt stod. Alt. · Alt stod stille og alligevel tænk... [...]
Digte
13 år siden
1Slagsang fra hjertet
Du er min kilde til energi · Du er min kilde til ro · Du er der, jeg ... [...]
Digte
13 år siden
1Nytte-digt
Hvad laver jeg her? · Hvad laver jeg der? · Hvad laver jeg nogen sted... [...]
Digte
13 år siden

Puls: 0,0

Publiceret: 0
Afgivet: 0
Modtaget: 0
Mads Heinicke (f. 1993)
Jeg kigger på forskellige ure. Urene glimter i vinduet. De signalerer vigtighed, de signalerer rigdom og de signalerer velstand.
Ure lavet af træ, ure lavet af metal, ure lavet af jern. Armbåndsure, computerure, radiostyrede ure og optrukkede ure. Urene tikker, urene takker. Urene vil fortælle mig noget. Urene vil fortælle mig, at jeg skal stå op, at jeg skal på arbejde, at jeg skal tage min medicin, at jeg skal tage frokostpause, at jeg skal huske mine aftaler, at jeg skal tage ansvar og, at jeg skal holde, hvad jeg lover.
Urene er tid og tid er urene. Men går man bag om urene, hvad finder man? Finder man andet end tandhjul, generatorer og batterier? Kunne der gemme sig noget dybere? Helt bagved hvor ingen kigger?
Kunne man måske finde opskriften på et øjeblik gemt bag alle tandhjulene? Kunne det være andet end bare, at viseren rykker sig en plads? Kunne det være et skridt, et tryk på en tast, et vindsus, et kys, et skrig, et hjertebanken eller?
Og kunne der bag alle disse tandhjul også findes et svar på, om andre folk tænker på et øjeblik på samme måde som mig? Hvordan tænker min kæreste på et øjeblik? Hvordan tænker min bedste ven? Hvad med min lærer? Eller min mor og far?
Kunne der bag alt dette mekanik gemme sig en sandhed, et hemmeligt dokument, en forseglet kuffert eller bare en hvisken, som fortæller i mit øre, hvordan tiden er indrettet. Som fortæller sagte, at sandheden om tid er lig med ligningen X = Y i 3de eller tiden er lig med den samlede massearvs pædagogiske kulturproduktioner. Eller bare fortæller uden ligegyldige ord præcis, hvordan tid er defineret. Hvordan tid skal forklares for os, som aldrig har følt, at vi har forstået tiden. Ja, som aldrig har følt, at vi havde den samhørighed med tiden. At tiden har været fremmed for os.
Det bringer mig videre til næste spørgsmål, som jeg gerne ville have frem i en forseglet mappe gemt i urenes hemmeligheder. For mens tiden har været fremmed for mig, har andre fuldt forstået tiden. De har brugt den til deres velbefindende og lært mig mange ting om tiden, som jeg hverken ved, om jeg tør stole på eller, om jeg egentlig kan bruge til noget.
De har lært mig, at jeg skal spare på tiden, at tiden går, at tiden flyver, at tiden er en værdifuld ressource og at man jo nødigt skulle spilde tiden. For det første har jeg ikke nogen ide om, at tiden kunne kunne gå, flyve, spares eller spildes. For det kræver jo, at tiden er her. At den fylder noget. At den fylder noget ligesom et bord, en stol eller et hvilket som helst andet objekt. Det er åbenbart sådan, at de fleste har forstået tiden, men for mig er det en umulig tanke. Jeg føler ikke den samhørighed. Jeg føler ikke den forståelse og jeg føler stadig den fremmedhed.

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 04/07-2010 18:36 af Mads Heinicke (AndreasG) og er kategoriseret under Essays.
Teksten er på 489 ord og lix-tallet er 29.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.



E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.