2Splittet opdragelse
Anna stod foran det mørkegrønne komfur og stirrede på fiskene på ... [...]
Noveller
10 år siden
2Fremmed på besøg
Jeg er en fremmed i Jeres verden. · Jeg forstår ikke Jeres stræben ... [...]
Digte
11 år siden
4Noget at leve for
Hun stod op og gik forsigtigt ud i køkkenet. Hendes krop gjorde o... [...]
Noveller
11 år siden
11Så fik jeg lært det
Jeg har lært ikke at falde for mænd, man ikke kan stole på! · Og je... [...]
Aforismer og gruk
11 år siden
1Forkert Fokus
De gik hånd i hånd gennem Paris gader. Hver gang de kom til en fo... [...]
Noveller
11 år siden
7En fri kvinde?
Er jeg mere fri end en kvinde som min mormor? · Hun var dronningen ... [...]
Essays
11 år siden
2Hvor er Mor
Det er meget tidligt, men jeg kan ikke sove. Jeg har igen drømt a... [...]
Noveller
11 år siden
3Morgensang
Morgensang i fællesrummet på Blåvandshuk Skole februar 1980 · "Sig ... [...]
Noveller
11 år siden

Puls: 0,0

Publiceret: 0
Afgivet: 0
Modtaget: 0
Annemette Søgaard (f. 1966)
Er jeg mere fri end en kvinde som min mormor?

Hun var dronningen i sit hus og hendes arbejde bestod i at holde huset, hygge med børnene og lave lækker mad til gæsterne. Hun bestemte over sin egen tid og kunne tilrettelægge sit arbejde på sin egen måde. Selvom hun havde et par skavanker, var det slet ikke et problem. Det havde hun taget højde for i sin planlægning. Min morfar gik på arbejde og passede haven, hvorfra han kom ind med endeløse forsyninger af friske hjemmedyrkede grøntsager. Da han var i halvtredserne gik han på efterløn og så hyggede de sig vældigt resten af deres tid sammen. Ja, det var det glansbillede jeg havde af det. Når min mormor fortæller bekræfter hun mig i det jeg her skriver, men tilføjer at det også var et stort arbejde for dem begge to og hun havde et ret fast skema i forhold til hvornår måltiderne skulle falde, men er det anderledes end når man har et arbejde? Min mormor havde et fast greb om økonomien og sine egne penge! Men mange kvinder dengang var ikke så heldige. De sad i lommen på manden og var gratis hushjælp uden egne penge og uden frihed, det var nok derfor deres døtre gjorde oprør og gik lidt over i den anden grøft.


Jeg tror min mor var mere fri end jeg er.

Imens jeg var lille i slutningen af 60'erne kunne hun gå hjemme hos mig og da hun fik lyst til at arbejde igen kunne hun vælge at arbejde, for at få råd til ekstra materielle goder. Imens hun gik hjemme var hun meget respekteret som en dygtig husmor og ingen spurgte hende om hun ikke snart skulle finde sig et arbejde.

I min generation var den model pludselig blevet noget forkert, bare så meget som at tænke på. At give udtryk for at man gerne ville passe sine egne børn imens de var små, udløste vrede og forargelse. Det synes jeg var hårdt, for jeg havde hørt kvinderne før mig fortælle om, hvor meget de havde nydt at have god tid sammen med børnene. Den glæde var nu taget fra mig "for at jeg skulle have mere frihed". Men er det frihed, når man ikke selv vælger det? Pludselig var det jeg var vokset op med blevet forkert og jeg skulle eftertragte andre ting som de havde besluttet var bedre for mig. Men det var ligeså lidt et valg som det at blive gift var for dem.

Hjernevasken lykkedes og derfor kræver vi endnu mere af nutidens generation af unge kvinder. Lige fra de er små bliver de indpodet at arbejde er det eneste vigtige i livet at stræbe efter og det skal vel at mærke være det rigtige arbejde, for nogle jobs ser vi ned på og skammer os over. De må ikke være for tydelige i deres holdninger og skal gøre en stor indsats for at tilpasse deres personlighed til den kommende arbejdsgiver, så han vil have dem. Hvis de får skabt et rygte som antyder at de tænker for selvstændigt, eller har nogle holdninger som han vil finde besværlige, kan det være at ingen vil have dem. Samtidigt foragter vi kvinder i andre lande, som opdrager deres børn til at blive gift.

Men giver nogen af modellerne reel frihed. Eller skal friheden findes et sted midt imellem?

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 10/10-2012 00:01 af Annemette Søgaard (A.S.Hansen) og er kategoriseret under Essays.
Teksten er på 559 ord og lix-tallet er 34.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.



E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.