Stemningsbillede fra et liv der kører på skinner


20 år siden 0 kommentarer Essays

2Tidlig sne
Det er nat over Amager, stjernernes skær forsøger at trænge genne... [...]
Kortprosa · barndom, kærlighed, eksistens
3 måneder, 14 dage siden
4Seksoghalvtredstooghalvfjerds Broby
Jeg er Anker Jørgensen og Poul Schlüter, jeg er Sergej Bubka og C... [...]
Kortprosa · 1980erne, 1990erne, fyn
3 måneder, 15 dage siden
5Kærlighedskakerlakken
Du kan ikke slå mig ihjel · Når alle andre er døde, kravler jeg sta... [...]
Digte · kærlighedserklæring, overlevelse
3 måneder, 15 dage siden
7Global opvarmning
København - i en nyligt udkommet rapport fra Institut for Miljøvu... [...]
Essays
16 år siden
1Gode miner til slet spil
"Når jeg engang bliver gammel og grå!" skreg sergenten, mere end ... [...]
Noveller
16 år siden
3Friday Night at Little Big Horn
Det var ikke nemt at finde. Nu, dagen derpå, har jeg slået adress... [...]
Essays
16 år siden

Puls: 3,0

Publiceret: 0
Afgivet: 0
Modtaget: 1
Spange Spangesen (f. 1978)
23. juli 2003:
Ja, så sidder jeg altså atter i et tog. Blot fire dage gik der, så rumlede skinnerne igen under mig. Denne gang blot i et sterilt og næsten lydløst dansk IC3-tog. Her står ingen svedige polakker og ryger ude på gangene, her prøver ingen hviderussiske babusjkaer at sælge agurker, brød og kirsebær ved hvert stop. Her sidder ingen storgrinende russiske mænd og drikker vodka i kupéen ved siden af. Her er kun uvenlige danske passagerer, der har travlt med at nå frem og åbenlyst irriteres over bumser som mig uden pladsbillet. Landskabet er det gode gamle danske sommerland med de grønne og gule marker, der i store velplejede firkanter strækker sig ud over de højt besungne bakker og dale. Ingen improviserede kartoffelbed i grøftekanter, ingen høstakke eller hestevogne. Ingen trøstesløse betonørkener, kun funktionel, velsmurt fjendtlighed og ligegyldighed. Ingen hamren på vognhjulene ved hver station, ingen ugidelig steward, der kun med frembydelsen af sine yderste kræfter orker at sælge os et par øl. Ingen åbne vinduer, som man kan lukke øl op med på østeuropæisk manér. Kun den effektive summen fra air condition-anlægget, der skifter luften ud og skaber tørre bussemænd i et tempo, det er svært at følge med i.
Sidste gang skulle jeg i det mindste et sted hen. I dag skal jeg bare væk. Og hurtigt går det da, det må jeg indrømme. Der er jo ingen ordentlige mandfolkestrækninger i dette ynkelige, vandkæmmede lille land. Her er ingen mulighed for at blive en del af toget, af natten, af de mange timer mellem fjerntliggende stationsbyer. Ingen mytologisk bevægelse mod øst, øst, øst. Kun halvanden times parentes inden Odense.
Odense.
Normalt ikke et sted man flygter til, nærmere fra. Og helst så hurtigt som muligt. Men hvis man nu er så uheldig at føle sig allermest hjemme netop der? Det er jo fedt at være fremmed og ukendt i Moskva, Warszawa eller København, men når man føler sig som en løve i et bur inde i sig selv, så må man jo tage derhen, hvor man i det mindste selv ved, hvem man er. Ellers slår man sit fjæs til mel mod tremmerne.
Så når jeg altså nu sidder i dette tog, skyldes det ikke romantisk udlængsel, det skyldes realistisk rastløshed og eksistentiel hjemve.
Og et rygende skudhul i ryggen.

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 23/07-2004 00:43 af Spange Spangesen (Spange) og er kategoriseret under Essays.
Teksten er på 384 ord og lix-tallet er 35.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.



E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.