2Tidlig sne
Det er nat over Amager, stjernernes skær forsøger at trænge genne... [...]
Kortprosa · barndom, kærlighed, eksistens
3 måneder, 13 dage siden
4Seksoghalvtredstooghalvfjerds Broby
Jeg er Anker Jørgensen og Poul Schlüter, jeg er Sergej Bubka og C... [...]
Kortprosa · 1980erne, 1990erne, fyn
3 måneder, 14 dage siden
5Kærlighedskakerlakken
Du kan ikke slå mig ihjel · Når alle andre er døde, kravler jeg sta... [...]
Digte · kærlighedserklæring, overlevelse
3 måneder, 14 dage siden
7Global opvarmning
København - i en nyligt udkommet rapport fra Institut for Miljøvu... [...]
Essays
16 år siden
1Gode miner til slet spil
"Når jeg engang bliver gammel og grå!" skreg sergenten, mere end ... [...]
Noveller
16 år siden
3Friday Night at Little Big Horn
Det var ikke nemt at finde. Nu, dagen derpå, har jeg slået adress... [...]
Essays
16 år siden
1Amager Blues
Der var engang en ung mand, som ikke kunne få fred. Og det var eg... [...]
Essays
19 år siden

Puls: 3,0

Publiceret: 0
Afgivet: 0
Modtaget: 1
Spange Spangesen (f. 1978)
Hold da kæft, hvor har jeg set mange ting de sidste dage! Jeg ser bare ting hele tiden. Hvis man tænker over det, står det klart, at øjnene, synssansen, er klart den vigtigste sans; det er i hvert fald den, der må udsættes for mest i løbet af en dag, et liv. Man ser bare hele tiden. På gaden, på TV, ja, selv når man sover, ser man ting for sig. Og hvad har jeg så set? Alt og intet. Jeg har set voksne mænd rive deres eget hoved af for at undgå at skulle svare på ubehagelige spørgsmål, jeg har set Tommy Kenter kneppe en lagkage, jeg har set min røv begynde, jeg har set Tony Soprano modtage et telefonopkald fra min eks-kæreste, og så sent som i dag har jeg set verden gennem en blodig kameralinse. Når krigsfotografer taler om deres tilstedeværelse midt i kriges centrum, taler de indimellem om, at der ”næsten var blod på linsen”. I dag var der faktisk blod på linsen. Det begyndte med en enkelt dråbe, så to, så tre, og til sidst tværede fotografen det hele ud over indersiden af min TV-skærm i et mislykket forsøg på at få et bedre billede hjem i min stue. Eller mislykket, det er jo et åbent spørgsmål, for pointen gik tydeligt hjem.
Vi så.
Gennem udtværet blod.
Nice.
Og hold da Maul, hvor var det bare reality-TV, der gjorde en forskel. Det må da blive et scoop, et billede, en sekvens, der vil lagre sig i verdens bevidsthed som den napalmudsmykkede pige fra Vietnam, som de styrtende tvillingetårne, som Ceausescu og konen, der greb en røvfuld bly med brystkassen, eller Faxe’s 1-0 mål i ’92? Jeg ved ikke med jer, men jeg tør i hvert fald ikke sove i nat, for hvis jeg lukker mine øjne, vil det være forgæves. Jeg længes efter den tid, hvor jeg kun så uskyldige paddehatteskyer oplyse himlen over Brobyværk.
Jeg tror, de faldt ovre ved Hillerslev-krydset.
Kan man tale om noget så fortærsket som tabt uskyld?
Nej.
For jeg er splittet. Mellem min rædsel, den påtvungne indlevelse i lemlæstelsen, som afbryder min søndag, når jeg sidder og håber på, at OB vil vinde igen. Og mellem den nysgerrighed og blodtørst, som jeg også rummer, når jeg ser panserkollonner hamre gennem ørkener og forstæder.
Jeg vil se.
Jeg vil se blod.
Jeg vil se blod og flotte mål.
Som når man møder den rigtige pige på det forkerte tidspunkt. Hun er smuk, sød, sjov og dejlig. Og man er smigret over, at hun viser interesse i én. Fascineret af fascinationen, forelsket i den andens forelskelse. Og alligevel skriger dæmonerne fra den dybeste sorte afkrog; dernede hvor trangen til at destruere gemmer sig for projektørlyset og det vandkæmmede spejlbillede.
Og jeg burde være tilfreds med dagens høst. Men nu sidder jeg med en underlig følelse. Dagen har ikke været rigtig god. Blodet på linsen har forstyrret et eller andet, men jeg tror, jeg ville have kunnet tackle det, hvis bare OB havde vundet.
Forfatterbemærkninger
Revideret 21. oktober 2007.

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 23/07-2004 00:48 af Spange Spangesen (Spange) og er kategoriseret under Essays.
Teksten er på 502 ord og lix-tallet er 29.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.



E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.