2Tidlig sne
Det er nat over Amager, stjernernes skær forsøger at trænge genne... [...]
Kortprosa · barndom, kærlighed, eksistens
3 måneder, 12 dage siden
4Seksoghalvtredstooghalvfjerds Broby
Jeg er Anker Jørgensen og Poul Schlüter, jeg er Sergej Bubka og C... [...]
Kortprosa · 1980erne, 1990erne, fyn
3 måneder, 13 dage siden
5Kærlighedskakerlakken
Du kan ikke slå mig ihjel · Når alle andre er døde, kravler jeg sta... [...]
Digte · kærlighedserklæring, overlevelse
3 måneder, 13 dage siden
7Global opvarmning
København - i en nyligt udkommet rapport fra Institut for Miljøvu... [...]
Essays
16 år siden
1Gode miner til slet spil
"Når jeg engang bliver gammel og grå!" skreg sergenten, mere end ... [...]
Noveller
16 år siden
3Friday Night at Little Big Horn
Det var ikke nemt at finde. Nu, dagen derpå, har jeg slået adress... [...]
Essays
16 år siden
1Amager Blues
Der var engang en ung mand, som ikke kunne få fred. Og det var eg... [...]
Essays
19 år siden
1En blitz i mørket
Mens han stod og ventede på grønt lys, trak han sin pakke cigaret... [...]
Kortprosa
19 år siden
3Zap
Jeg har glemt at blinke i et par minutter, så kontaktlinserne beg... [...]
Kortprosa
20 år siden
2Selvironi genvundet
Ja, da jeg vågnede søndag morgen med grimme andendagstømmermænd, ... [...]
Essays
20 år siden
1Hold da kæft
Hold da kæft, hvor har jeg set mange ting de sidste dage! Jeg ser... [...]
Essays
20 år siden
1Ellevte i niende 2003
Kære alle, · Happy holocaust osv. · I dag er en rigtig grim dato. I ... [...]
Essays
20 år siden
2Ingen selvironi
Kære alle sammen, · jeg tænkte, at det var længe siden, jeg sidst h... [...]
Essays
20 år siden

Puls: 3,0

Publiceret: 0
Afgivet: 0
Modtaget: 1
Spange Spangesen (f. 1978)
Der var engang en ung mand, som ikke kunne få fred. Og det var egentlig helt i orden, for det var slet ikke fred, han mest havde brug for. Han havde brug for at "tage sig sammen", som vi siger. At få lavet noget fornuftigt i stedet for at lade dagene smutte mellem fingrene på sig, som de nu havde gjort i et par måneder. Han ville gerne bilde sig selv og alle andre ind, at han arbejdede hårdt og seriøst med den sidste del af sit studium, men blev nødt til at indrømme for sig selv, at han i virkeligheden brugte mest tid på at skrive essays, som ingen havde bedt om. Det var sådan set ikke fordi, han ikke indså alvoren, eller ikke havde lyst til at fordybe og dygtiggøre sig - nej, faktisk var det vel egentlig erkendelsen af denne nødvendighed, der på én og samme tid fik ham til at stå tidligt op om morgenen, så han kunne få noget fra hånden og føle sig som en god samfundsborger - men som samtidig også fik ham til at indse, hvor uoverskueligt det hele bliver, jo mere man forsøger at overskue det hele. Så når han satte sig ved skrivebordet klokken syv om morgenen med en kande friskbrygget kaffe (noget Melitta sørgede for) og en tekst, der skulle læses, oversættes eller forstås (somme tider alle tre dele), havde han det godt med sig selv, og samvittigheden kunne næppe bede om en bedre start på dagen. Men i det øjeblik, hvor den sorte livsforkynder stod dampende nyskænket i sin kop, og han måske, hvis ikke sengetiden var indtruffet for sent og havde berøvet ham hans beholdning fuldstændigt, også havde tændt dagens første cigaret, viste det sig ofte, at al denne formalia, al denne morgenprocedure, netop kun tjente dette ene formål; at opbyde et skin af foretagsomhed, så dette nybegyndte døgn ikke skulle virke ligeså formålsløst som det forgangne. Og al iver, selvtilfredshed og virkelyst, al denne ærlige lyst til endelig at "tage sig sammen" lod sig fortrænge til fordel for en opgivenhed, som slet ikke var nødvendig, men som virkede så uendeligt fristende konfronteret med virkelighedens evindelige fordringer.
"Åhr hvad, det er jo allerede onsdag, hvis jeg nu bare får lavet noget i weekenden, så kan jeg være rigtig godt forberedt til næste uge, og så når jeg nok det hele alligevel", kunne han så høre sig selv tænke (i det omfang man hører sig selv tænke, naturligvis). Egentlig var denne plan vel ikke så tosset. Der er jo ikke noget principielt til hinder for, at man dropper et aktuelt krav for at være optimalt forberedt til et kommende. Problemet ved denne tankegang er, at næste uge som regel ikke betyder næste uge (som i "næste uge"), men i virkeligheden betyder "en anden gang", "snart" eller "når krabben fløjter i bjergene". Og det var han jo ganske bevidst om, dum var han ikke, men netop denne halvbevidste laden-stå-til havde en dragende effekt, fordi den var rebelsk, tåbelig og stred mod al barnelærdom og sund fornuft. Det var som om kaffen smagte bedre, og røgen kom dybere ned i lungerne, når de blev indtaget med dårlig samvittighed og utidig surfen på internettet. Gulerødder og klidkiks kan man servere med god samvittighed, kaffe og smøger står sig bedst til dårlig.
Alt imens han var kommet ind i denne cyklus, som han altså forsøgte at bryde hver årle morgen ved at sætte en kande god samvittighed over, hvilket som nævnt i virkeligheden havde en modsat effekt, begyndte nogle ydre omstændigheder at trænge sig på. Ja, de var faktisk mere påtrængende end som så, for han kunne mærke deres hiven og sliden i ham, mens han skrev dette tåbelige, selvudleverende og stærkt selvhøjtidelige essay. Han sad således en sen nattetime bøjet over tastaturet med en kop lunken termokandekaffe inden for rækkevidde (det er løgn, det var faktisk en lunken øl) og den næstsidste cigaret i mundvigen og forsøgte at meddele sin omverden noget, som han ikke helt vidste hvad var, men som han alligevel var overbevist om var absolut og fuldstændig unødvendigt at kommunikere videre, da det hele ramlede ned over ham på én gang. Mens han skrev disse linjer, kunne han således høre mormoner banke vedholdende på sin dør, han kunne høre det svage ekko af den herostratisk berømte koncert i Fran Sansisco i 1969, hvor The Rolling Stones prøvede at overdøve larmen af en mand, der blev dolket af HA'ere, han kunne høre en kvinde, han engang satte meget højt, spørge ham, om han fik noget FISSE, en anden gammel flamme spørge om en opskrift på nogle fødselsdagsboller, som hans mor havde lavet engang, da Fyn stadig var verdens navle og græsset var så uberørt som naboens datter; han kunne mærke en (næsten) ny kvinde bede om hans seksuelle tilstedeværelse, hvilket han absolut ikke havde noget imod, hvis det da ikke lige havde været fordi han tænkte mere på en vis skeløjet, polsktalende cheerleader, som han havde været så letsindig at få kær og alligevel havde afvist, da der hin selv samme aften med statsgaranti vankede skinke på Vesterbro, og som han nu begræd tabet af, skønt han aldrig havde haft hende, og han mærkede at der seks etager under ham befandt sig et sted, hvor der blev udskænket kaffe (øl), og at han i øvrigt snart skulle op, og han satte vækkeuret til klokken halv syv, så han kunne nå at sætte kaffe over (kaffe), og han besluttede sig for at sætte et punktum.
Forfatterbemærkninger
Revideret 21. oktober 2007.

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 13/03-2005 18:08 af Spange Spangesen (Spange) og er kategoriseret under Essays.
Teksten er på 916 ord og lix-tallet er 60.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.



E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.