Ramt af SCAD og skrøbeligheden rykker tættere på


1 måned siden 1 kommentar Essays

3Vesterhavets fråde
Der er hvide kamme på bølgerne · Over skrænten står buskene helt sk... [...]
Digte
13 dage siden
1Ramt af SCAD og skrøbeligheden rykker tætte...
I de senere år er den smukke Lee Hazlewood-sang fra 1966 "My Autu... [...]
Essays
1 måned siden
3Ramt af SCAD
Vi gik en tur og jeg så · dit ansigt så dejligt. · Pludselig blegnend... [...]
Digte
1 måned, 19 dage siden
2Oh at være en brise
Jeg går i skoven langs havet, midt i lyset, varmen og kulden. Jeg... [...]
Essays
3 måneder siden
3Midsommertanker
Svævende imellem to verdener finder jeg mig selv. Svævende i felt... [...]
Essays
3 måneder, 5 dage siden
4Når arbejdslivet ophører
De sidste otte år af mit arbejdsliv arbejdede jeg på et psykiatri... [...]
Essays
5 måneder, 17 dage siden
2Størknet i honning
Jeg føler mig slået til uendelige atomer. · Jeg trækker stadig vejr... [...]
Digte
5 måneder, 28 dage siden
9Gamle værdige træer
I 1847 skrev Steen Stensen Blicher: · "Men af dig, Du Skovens Konge... [...]
Digte
6 måneder, 18 dage siden
9Hold fast I farverne
Engang gik jeg rundt med så meget mørke, at alle de indtryk, som ... [...]
Blandede tekster
7 måneder, 16 dage siden
3Melancholier
Melancholierne blomstrer og lyser op · Jeg plukker en og himlen bli... [...]
Digte
7 måneder, 20 dage siden
6Vi kan ikke være det bekendt
Det er ikke til at vide, · om krige slides og til sidst svinder ind... [...]
Digte · flygtninge, krig
8 måneder, 4 dage siden
3Padehat-poesi
Der midt i naturen står et digt · Lige nu er det skjult mellem lame... [...]
Digte
1 år, 4 måneder siden

Puls: 40,1

Publiceret: 5
Afgivet: 14
Modtaget: 12
Poul Erik Pedersen (f. 1957)
I de senere år er den smukke Lee Hazlewood-sang fra 1966 "My Autumn's Done Come" kommet til mig når september markerer efterårets ankomst. Sangen reflekterer over det at blive ældre og naturforfaldet der lægger an på kroppen. Det er en sang om at give efter for alderdom og død. I år har sangen rumsteret i mit hoved tidligere end før, da noget ramte mig som et lyn fra en klar himmel.

En dag i juli, hvor jeg gik en tur sammen med min kæreste hustru fik jeg pludselig en trykken for brystet og blev meget træt. Den ubehagelige følelse gik over igen, men vendte forstærket tilbage efter aftensmaden, som om døden trykkede på mit hjerte. Vagtlægen blev kontaktet og få minutter efter kom ambulancen. Her blev blodtryk og EKG tjekket og de var alarmerende. Ambulancefolkene konferererede med en hjertelæge i Odense og med udrykning blev jeg kørt til OUH, hvor jeg med det samme kom under behandling.

Det viste sig, at jeg var blevet ramt af den sjældne sygdom SCAD, som er en revne på kranspulsåren. Der var derfor dannet en blodansamling i væggen mellem det inderste og midterste lag af de tre lag som blodårer består af, hvilket næsten lukkede af for passagen af det gennemstrømmende blod. Ved hjælp af en ballonudvidelse blev der åbnet op igen. Sammenlagt blev det til lidt over en uge på sygehus.

I sangen "My Autumn's Done Come" er Lee Hazelwood i sine tanker rykket frem til sin pensionering og synger om sit defekte blodtryk, om at han er træt af at trække maven ind, om hans udmattethed og det faktum, at han ikke rigtig gider mere og blot vil nyde sit otium.

Lee Hazlewood var som 37-årig ærlig og ydmyg nok til at erkende, at hans tid på et tidspunkt ville få en ende og det helt uden beklagelse eller selvophøjelse. Det er netop det, jeg vil tage til mig, selv gøre mit bedste og acceptere forfaldet uden beklagelse og jamren.

Da jeg kom op fra operationsstuen var min kone og søn der. Det var rart ikke være alene. Hele vejen rundt har alle være uvurderlige i deres hjælp. Det er både ambulancefolk, sygeplejersker, læger samt social- og sundhedsassistenter, som gav tryghed, og alle virkede yderst effektive og kompetente.

En læge fortalte, at det er en sygdom, som ikke er almindelig og hvorfor den rammer ved vi ikke helt, selv om der flere ting som gør en mere udsat (at man er kvinde, graviditet, Fibromyalgi, emotionel og fysisk stress, hormoner og genetisk betinget) . SCAD har ikke været kendt i ret mange år. Tidligere har man ikke registreret den, som det den er, hvilket var uheldigt for behandlingen. Den rammer i høj grad kvinder og kun sjældent mænd. Ifølge SCAD Patient Guide fra 2022 udgør SCAD cirka 4 procent af alle hjerteanfald og af disse 4 procent er kun omkring 10 procent mænd. På OUH har de efterhånden en stor ekspertise i sygdommen og har gode muligheder for at hjælpe til et nogenlunde almindeligt liv igen. Ja forhåbentlig kan jeg leve et godt liv flere år endnu. Jeg kan sige døden kom lige forbi og trykkede på mit hjerte; men blev for en tid selv slået lidt ihjel!

Jeg er lykkelig for, at jeg bor i Danmark. At vi har et system, som tager sig så effektivt og hurtigt af en, når livstruende sygdomme rammer. I det øjeblik, hvor jeg blev ramt, kunne jeg blot række ud, tage imod og håbe på, at alt gik godt og indtil videre er jeg heldig.

For at kunne håndtere belastninger i livet, skal man ifølge sociologen Aaron Antonovsky (1923-1994) opleve en følelse af sammenhæng, som omhandler følelsen af meningsfuldhed, begribelighed og håndterbarhed. Alle er begreber, som ikke bare er til stede i ens liv; men som man sommetider må tillære sig og kæmpe for at implementere i dagligdagen.

For mig er det nu vigtigt, at begribe, at jeg har en hjertesygdom, fremfor at skubbe dette faktum væk, hvor det så bare vil ligge som en følelsesmæssig tikkende bombe. Jeg skal acceptere møder i Kolding og Odense med læger og sygeplejersker i den kommende tid, deltage i genoptræning, tage en del medicin og omfortolke mig selv lidt. Lang tid frem må jeg heller ikke dyrke motion, som giver høj puls og løfte tunge ting.

Det er nu meningsfuldt, at tænke, hvad kan jeg lære af denne situation, som jo var temmelig voldsom.

Heldigvis kan jeg stadig gå ture i skoven og samle svampe med mere, bare jeg gør det stille og roligt. De første 12 gange træning foregår på Kolding Sygehus under opsyn og målinger, for belastningen må ikke blive for stor.

Jeg elsker at læse og skrive, hvilket jeg kan så lang tid min hjerne er intakt. Ja jeg skal langsomt genfinde mine kræfter og reflektere, betragte og bare være, hvilket ikke er så nyt for mig. Jeg skal komme af med angsten for, at der sker en gentagelse og voldsomme stigninger i blodtrykket. Jeg skal finde et nyt fodfæste i mit liv; men skrøbeligheden er rykket tættere på.
Forfatterbemærkninger
og musikken dertil, altså med LEE HAZELWOOD, som nævnes i teksten.https://www.youtub...trs&start_radio=1

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 27/08-2023 23:10 af Poul Erik Pedersen (Poulerik) og er kategoriseret under Essays.
Teksten er på 844 ord og lix-tallet er 37.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.