Smag og behag


19 år siden 1 kommentar Klummen kulturdebat sprogbrug kvalitet

5Vise om jobcentrene
Fra Langeland til Skagen der har vi et system, · med lægekonsulente... [...]
Rim og vers · satire, sygdom, ledighed
5 år siden
9Krænkelser
Vi skal til at undskylde krænkelser · fra nu skal den danske sang v... [...]
Digte · satire, politik, krænkelse
5 år siden
9De letkøbte råd
Man må smede mens jernet er varmt, · for enhver er jo sin egen lykk... [...]
Digte · konflikt, letkøbte løsninger, satire
5 år siden
4Mod dumhed
Mod dumhed kæmper selv guder forgæves, · fordi belæringen, som der ... [...]
Aforismer og gruk · citat, dumhed, sindet
5 år siden
8Tv-serier skal ses en gang om ugen
Film skal ses i biografen. · Det var Ole Michelsens faste afslutnin... [...]
Klummen · meninger, tv-serier, medier
6 år siden
3Dionysos
Du tror, du kan få os til at glemme, · du tror vi bare skal slå os ... [...]
Digte · drukture, alkoholmisbrug, dårlige løsninger
6 år siden
2Handsken
Der lå handsken, ensom og forladt · Ingen tog den op · Det kostede fo... [...]
Digte · ligegyldighed, ligeglad, tavshed
6 år siden

Puls: 6,5

Publiceret: 0
Afgivet: 0
Modtaget: 1
Mogens Sørensen (f. 1957)
Smag og behag er forskellig og kan ikke diskuteres.
Det er et gammelt ord, som vi siger af og til som en hævdvunden sandhed. Ikke desto mindre diskuterer vi for det meste smag, når samtalen begynder at køre i et selskab.
Tag nu hvis samtalen handler om musik. Ikke så snart er vi kommet til at snakke om rockmusik, før en af selskabet siger, at det er da ren larm og enhver kan stille sig op og skabe sig på den måde. Må jeg så bede om Giro 413! Den sidste sætning får en anden til at blande sig og sige, at det er da noget sentimentalt sludder.
Eller hvis du nævner en virkelig god fantasyroman, du lige har læst, så siger en, at fantasy ikke er hende, hun vil helst læse noget, der har med virkeligheden at gøre såsom Barbara Cartland. En anden blander sig og siger, at denne forfatterinde da ikke er virkelighedsskildrer. En tredje nævner, at han da har læst en fantasyroman, han syntes er god. Den fjerde blander sig og siger, at det da er bedre end science fiction, og snart diskuterer man på livet løs, hvad der er bedst: fantasy eller science fiction med afbrydelser af enkelte, der mener, at det er et fedt det hele.
Eller hvad når snakken handler om film? Du fortæller, at du snart skal ind og se den nye filmatisering af Købmanden i Venedig med Al Pacino i hovedrollen. Så er der en, der siger, at han aldrig går i biografen, det er bare vold og sex det hele. Du prøver så at nævne alle de film, der ikke handler om vold og sex, men pågældende afviser bare med at sige, at det har han ikke forstand på og det interesserer ham heller ikke. En anden blander sig så og siger, at man da bare kan vente til den kommer på video, hvortil en fjerde replicerer, at det er bedre at se dem i biografen.
Hvis ikke, som i dette eksempel, hvor det drejer sig om en filmatisering af Shakespeare, at en siger, at det da vist er noget højtravende noget, som vi almindelige mennesker ikke forstår. Så vil flere i selskabet prøve at få den fordom pillet væk og fortælle, at Shakespeare ikke kun er for intellektuelle, som nogen tror. Andre vil måske komme med bidrag om, at han er så sørgelig, det kan de ikke klare, hvortil nogen oplyser dem om, at han faktisk også har skrevet komedier.
Med andre ord: det, som ikke kan diskuteres, bliver diskuteret i det uendelige. Bliver diskussionen af alvorligere karakter, så nogen er ved at blive uvenner, så er det jo let at glatte ud. Man siger jo bare, at smag og behag er forskellig.
Alligevel taler vi også lejlighedsvis om god og dårlig smag. Hvordan hænger det sammen med, at det ikke kan diskuteres? Men lufter man tanken i nogen af de ovennævnte diskussioner, at nogen har en dårlig smag, kan man være sikker på et ramaskrig. Andres smag må for alt i verden ikke nedgøres.
Så er det nu rigtigt, at smag og behag ikke kan diskuteres? Det går tilsyneladende fint for de fleste.

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 29/04-2005 13:40 af Mogens Sørensen (Mons1957) og er kategoriseret under Klummen.
Teksten er på 525 ord og lix-tallet er 35.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.



E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.