Skrankepaven


10 år siden 9 kommentarer Smilebåndet virkelighed håb livslede

2Øl til de tørstige
For en del år siden skulle min mand til et møde i Sønderjylland. ... [...]
Smilebåndet · vintermørke, nødstedt, snarrådig
1 måned, 5 dage siden
2Mon det virker?
Børnenes far havde lagt sig med influenza. Den havde taget grundi... [...]
Smilebåndet · influenza, børn, gavmildhed
2 måneder, 25 dage siden
2En lille fodbold rejste
Mens efterårsregnen slog taktfast på ruden, og forvandlede udsyne... [...]
Smilebåndet · forviklinger, ventetid, langfart
3 måneder, 10 dage siden
1Operation småkage
Sommerens første dag havde meldt sin ankomst. I boligforeningen h... [...]
Smilebåndet · sommer, idyl, ærgrelse
3 måneder, 28 dage siden
5Møgsvinet
Jeg havde sat mig på en bænk ved stranden, hvor tre børn på ca. 8... [...]
Smilebåndet · børn, leg, instruktion
4 måneder, 29 dage siden
1Store badedag
Vi er så privilegerede at bo et sted, hvor kysten ligger lige ned... [...]
Smilebåndet · sommer, letsindighed, udskældt
6 måneder, 29 dage siden
2Jeg sætter min hat som jeg vil
På en dejlig sommerdag for mere end 40 år siden, drog vi på togt ... [...]
Smilebåndet · ungdom, kådhed, fejltagelse
7 måneder, 29 dage siden
2Fødselsdagshilsen
På din fødselsdag du fejres skal · af hele familien ved hanegal. · Bø... [...]
Rim og vers · fødselsdagskort, ønsker, lykken
9 måneder, 4 dage siden
2Med fødderne i vand
Min dejlige svigermor nærede stor interesse for det sundhedsfremm... [...]
Smilebåndet · sundhed, snarrådig, selvgjort
9 måneder, 12 dage siden
6Telefonekspedition
Jeg forsøgte at ringe til lægen · blev bedøvet af muzakkens brægen · ... [...]
Rim og vers · ventetid, muzak, modsætning
9 måneder, 24 dage siden
2Når bussen invaderes
For en del år siden måtte min mand og jeg klare os med offentlige... [...]
Smilebåndet · kaos, trængsel, ørepine
11 måneder, 18 dage siden
3Rappedullen har talt
Vi bor i et sted, hvor naboerne kommer hinanden ved. I sagens nat... [...]
Smilebåndet · emsig, livskraft, uheld
1 år, 1 måned siden
1Den Hvide Dame
Mathias trak dynen op om sig, og tændte for sin iPad. Egentlig ha... [...]
Noveller for børn/unge · overnaturligt, slot, forståelse
1 år, 3 måneder siden

Puls: 18,3

Publiceret: 2
Afgivet: 10
Modtaget: 4
Lejsy Storm (f. 1955)
I vores lille slumrende provinsby er billetsalget på togstationen bestyret af en bemærkelsesværdig mandsperson. Høj, mager og midaldrende. Altid klædt i blå eller grå nuancer under devisen: "Blåt og gråt klæ'r alle tosser godt!" Det er der sådan set ikke noget besynderligt i. Det er mere hans attitude, som skaber sin helt egen atmosfære.
Han er i besiddelse af en selvfølelse, som ville have ramt Solkongen med mindreværdskomplekser, såfremt de havde mødt hinanden for godt 300 år siden på Versailles under samme valgsprog: Staten, det er mig!
Fra det øjeblik man træder ind ad døren, fornemmer man denne intense følelse af afsky for kunderne, som er det selve pesten, der opsøger ham ved skranken forklædt som passagerer.
Det er en næsten umenneskelig overvindelse for ham at lette sig fra stolen bag skillevæggen, der består af gulnet hessian. Takket være denne rumopdeler føres man ind i en tidslomme, som ellers er endt på museum.
Lukketiden er ændret, således at det kun kan lade sig gøre for det arbejdende folk at forny togkort om torsdagen, som er den eneste dag, der holdes åbent til kl. 17.30. De andre dage befries han for pøblen fra kl. 15, og det giver en vis tilfredsstillelse og genvunden livsmod, når der bliver rykket i den låste dør af enfoldige sjæle, som ikke har opfattet, at der er LUKKET! STÆNGT! FORSVIND!
Til gengæld oprinder torsdagene som et psykedelisk mareridt, når "almuen" bestormer kontoret og vil betjenes. Meget naturligt opstår det i bølger, når toget ankommer, og passagererne stiger af for at runde omkring stationskontoret.
Han stirrer nidsk på hoben, som trænger sig ind på ham. Bag stålbrillerne model "Erling-Bundgaard-i-Lørdagshjørnet" har han en imponerende evne til at få øjnene til at glide ind i et ekstra skær af livslede.
Forleden var absolut ingen undtagelse. En moder med et barn banede sig vej frem til skranken. Bag mig kom 7-8 andre kunder, og føleren i døren underholdte alle med sin Ding-Dong. Ding-Dong. Ding-Dong. Alligevel skete der ingenting. Det trange areal foran skranken begyndte at blive særdeles knebent, mens man fordrev tiden med at se på hinanden og sig selv på TV overvågningen, der hang over skranken. Her kunne man i et muntert øjeblik vinke til sig selv, hvis lysten skulle komme over én. Vel vidende at "bønnestagen" sad og så "samme program" bagved.
I grænselandet mellem acceptabel ventetid og flabet sylten af kunder dukkede han frem. Bevægelserne har jeg set tilsvarende i en naturfilm om dovendyr i Brasilien. Der var rigtig nok ikke lagt op til 100 meter løb på tid! Vi stod alle og betragtede ham - havde jo ligesom ikke andet at lave!
Hans knoglede hænder lagde sig andægtigt til hvile på skranken, og med en slæbende stemme inviterede han moderen med barnet på ca. 5 år til at fremkomme med sit ønske i form af et "Jaaaaaaaaaa.......?????????".
Hun spurgte efter nogle fribilletter til en fodboldkamp, som man kunne hente på stationen. Drengen løftede sig forventningsfuldt på tæerne med næsen i højde med skranken, mens hans klare barneøjne betragtede benraden foran ham.
Ganske uventet lyste tjenestemanden for etaten op i en smilede grimasse, der kortvarigt mindede om en hyæne, hvorefter han lænede sig frem og raspede:
"De er for længst revet væk!"
Lyset slukkede i øjnene hos junior, og herefter masede mor og søn sig så ud gennem mængden og forsvandt.
Skrankepavens teknik udi ekspedition består i at yde den pålagte service med et minimum af energiudfoldelse. Når næste i rækken rykker frem, nøjes han blot med at stirre distancerende på individet, som om vedkommendes ånde lugter som skridtbindet hos en bulgarsk bryder.
Han forholder sig fuldstændig tavs, og såfremt ingen tager initiativ til at samtale, så er det uvist hvor længe man ville stå dér over for hinanden. Men kunden lader sig som regel "knække" og med en hit rate på 100 % fremkommer denne med sit ønske.
Det beviser så med al tydelighed, at man bag skranken kan spare sig de mange velvillige og imødekommende fraser.
Næste kunde var ung pige, iklædt glade neonfarver og med et brus af krøller. "Solstrålen" lod sig dog ikke påvirke af ungdommens energiske fremtoning, men lagde sit livslede blik til hvile i hendes øjne uden et ord undslap hans blodløse læber. Kun fingrene med glasagtige neglebånd trommede galoperende på disken som tegn på liv.
Hun bad om et 10-turs klippekort. Med mekaniske bevægelser blev det hevet frem under en lille hylde i skranken og printet ud med påtegning.
Hun tog imod kortet. Vendte tyggegummiet i munden og med uforfalsket københavner jargon sagde hun: "Ganske vist har jeg lige haft influenza, du! Men at jeg ligefrem ligner en pensionist med rollator, det havde jeg sgu' ikke troet." Hun holdt det op i læsevenlig afstand foran hans åsyn.
Det var forløsende at se "paven" blive befippet, mens blodet strømmede til hans ansigt og forvandlede den askegrå facade til en karmesinrød overflade, hvor svedperler dannede et højglanspoleret præg.
Med overraskende hurtige bevægelser tryllede han pensionistkortet om til et ungdomsklippekort.
Med tyggegummiet blæste hun en stor, lyserød bobbel, der bristede med et højt smæld, hvorefter hun sagde: "Tak ska' du ha' smukke! Du skulle ha' en møsser lige på trutten!"
 

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 11/04-2010 12:21 af Lejsy Storm og er kategoriseret under Smilebåndet.
Teksten er på 851 ord og lix-tallet er 36.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.