En bil på vejen


12 år siden 3 kommentarer Noveller

4Ytringsfrihed
Busskuret giver kun læ for vinden, men ikke den bidende kulde. La... [...]
Noveller
11 år siden
3Lykke
Det kommer engang imellem, uventet og kærkomment, · dette lille str... [...]
Digte
11 år siden
5Grundigt arbejde
Palle kniber øjnene sammen for at kunne se navnene på postkassen.... [...]
Noveller
11 år siden
4Lucius og Claudia
Der er ulideligt varmt på teatret, og lugten af sved forplanter s... [...]
Kortprosa
11 år siden
7Hvis du siger det...
Han har aldrig før haft en ven. I folkeskolen blev han altid hold... [...]
Noveller
11 år siden
8Efterår
Jeg vågner tidligt. Kan ikke sove mere. Jeg tager mine gummistøvl... [...]
Essays
11 år siden
5Da bygen kom
De tunge dråber kommer som en overraskelse, for solen skinner, og... [...]
Kortprosa
11 år siden
3En sommerdepression
Endelig er den lange, lyse sommer forbi. Endelig kan hun ånde let... [...]
Blandede tekster
11 år siden
8Sensommerrosen
Du står alene, ren og skær, · din silkedragt som en dronning du bær... [...]
Digte
11 år siden
9Hverdagens små glæder
Bussen lugter · Sædet kradser i nakken · Manden bag mig rumsterer · Der... [...]
Digte
11 år siden
3En løbetur
Sisse flår skabsdøren op og studerer kritisk indholdet. Sokker, T... [...]
Kortprosa
11 år siden
11Pølsemanden
Man kalder ham pølsemanden. Hver dag triller han ned i gågaden me... [...]
Noveller
11 år siden
2Bare et frø
Hun lukker nænsomt hånden om mælkebøtten · og knækker den sprøde st... [...]
Digte
11 år siden

Puls: 0,0

Publiceret: 0
Afgivet: 0
Modtaget: 0
Ester Jensen (f. 1994)
Der er kun én bil på vejen. Tågen ligger lige over den mørke vej. Manden er fuldt koncentreret om at se fremad. Om nogle få kilometer er han hjemme. Han sukker udmattet, det har været en hård dag på arbejdet. Bilen glider igennem disen, han tør ikke køre for hurtigt. Han kniber øjnene sammen og stirrer intenst på noget i vejkanten. En skikkelse? Uvilkårligt sagtner han farten, stopper bilen, og ruller vinduet ned. Den kølige luft strømmer ind i bilen, og han stikker hovedet ud. Nu kommer skikkelsen tættere på, han kan se, at det er en kvinde. Hun ser ud til at fryse, den blafrende kjole er ikke passende påklædning i det kolde vejr. Han råber, om hun vil køre med. Han kan se, at hun nikker, og han fjerner hurtigt jakken på sædet ved siden af ham. Hun åbner døren, og sætter sig ind. Hendes kinder er røde, og man kan tydeligt se hendes ånde i luften. Hun har været ude i længere tid. I hænderne knuger hun en stor sportstaske, nu lader hun den dumpe ned ved fødderne.
   -Det er koldt udenfor, hva'? siger han henkastet, og starter bilen. Hun nikker bare og kradser i den røde neglelak på lillefingeren.

Det er en gammel, mørkegrøn Mazda. Flere steder er lakken krakeleret, og sæderne er grå og lugter af hund. På bagsædet flyder det med coladåser, chipsposer og sammenkrøllede aviser. Manden kaster et blik over skulderen.
   -Vil du låne min jakke? Hun nikker, han fisker den frem fra enden af bilen, og giver hende den.
   -Hvor skal du hen? Han skæver til hende, hun er ved at føre armene ud i jakkens ærmer. Hun trækker på skuldrene.
   -Det er lige meget. Bare sæt mig af tæt ved et busstoppested eller noget. Han nikker. Der er stille. Kun motorens vedvarende brummen bryder gennem tavsheden. Vejen er øde, ikke engang en skræmt hare eller en kat på jagt efter mus, er at se. Han trommer en uregelmæssig rytme med fingrene på rattet.
   -Jeg var til julefrokost med firmaet i sidste weekend, begynder han. Hold kæft, det var sjovt. Vi var en syv-otte stykker, jo, det var vældigt festligt. Chefen forstår at sætte gang i festen. Han griner, og sænker farten, da de kommer til et skarpt sving.
   -Jo, det var en fin fest. Det er et godt firma, nogle gode kollegaer. Han nikker, mest for at understrege hvad han lige har sagt. Hun griner lidt anstrengt og kører fingrene igennem sit fugtige hår.
   -Hvad lavede du egentlig udenfor på denne tid? Han får det til at lyde henkastet, og afventer hendes reaktion. Hun piller ved sin halskæde. Den forestiller et lille sølvhjerte i en spinkel kæde.
   -Jeg har været i fitness, siger hun så, og peger på sportstasken. Adidas. Den er helt proppet, og buler ud flere steder.
   -Så du foretrækker at træne om aftenen. Det er ikke et spørgsmål, men en konstatering. Hun nikker og møder hans blik. Selvom det er mørkt i bilen, kan han se hendes øjne. Hendes blik er fast og alvorligt.
   -Jeg trænede også engang, men nu er jeg gået over til selvforsvar. Det styrker musklerne, og så er det klogt, man ved jo aldrig hvem man møder en mørk aften. Hun siger, at det kan der være noget om.

De kører videre i tavshed. Hun stirrer ud ad vinduet, ud på de mørke træer, der farer forbi dem. Han tænder for radioen, og stopper på en kanal med country. Den bløde musik strømmer ud i hver en krog af bilen. Han kender ikke sangen, men nynner med alligevel. Musikken tilfører stemningen varme og en form for naturlighed. Hun rører ved en tom sodavandsdåse med spidsen af sine sko, og det giver en hul, metallisk lyd.
   -Åh, det må du undskylde, her er lidt rodet. Det er ikke så tit jeg kører med andre. Han kigger uvilkårligt over på hende, og sender hende et undskyldende smil. Hun tager dåsen, og lader den dumpe ned i en gennemsigtig plasticpose, der fungerer som skraldespand.

-Single? Det lille ord skærer gennem luften, og overdøver musikken fra radioen. Hun har travlt med at fjerne noget løs hud fra de tørre læber, og svarer ikke med det samme.
   -Nej, undskyld, jeg skulle ikke have spurgt. Du behøver ikke svare. Der er ærgrelse at spore i hans stemme, og han stirrer stift ud på vejen. Hun ryster langsomt på hovedet, og vender sig derefter mod ham. Han kan se det ud af øjenkrogen.
   -Ja. Hun fanger hans opmærksomhed, men smiler ikke. Hendes ansigtsudtryk er alvorligt, men bestemt, da hun gentager.
   -Ja, jeg er single.
   Han nikker betænksomt for sig selv, for derefter at pege ud mod fjorden, som de netop passerer.
   -Jeg kender en, der har en båd dernede. En stor en endda. Jeg har tit sejlet rundt på fjorden med vennerne og nydt et glas vin på dækket. Han stopper sin talestrøm, da han mærker hendes hånd hvile på hans skulder. Han farer sammen, og udbryder et forskrækket råb, da han et kort øjeblik mister overblikket, og hurtigt må foretage et skarpt ryk, for at blive på vejen.
   -Du lyver, siger hun. Hendes øjne brænder sig fast i hans ansigt, og han mærker til sin store irritation en rødme skyde frem.
   -Det gør du også, hvisker han. Hun nikker roligt. Han slukker radioen, og de kører videre i gensidig forståelse.
   -Vi er lige kørt forbi et busstoppested. Skal jeg stoppe? spørger han. Hun ryster på hovedet og smiler.
   -Nej. Jeg kan altid tage det næste.

Der er kun én bil på vejen. Én bil med to personer.

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 07/04-2012 10:42 af Ester Jensen og er kategoriseret under Noveller.
Teksten er på 928 ord og lix-tallet er 26.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.



E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.