3En god idé
Ingen har bemærket, jeg ikke hører til. Jeg får en god idé. · Det e... [...]
Noveller
9 år siden
3Hævn
Christian savner far. Far rejste til Grønland for at arbejde, da ... [...]
Noveller
9 år siden
2Oven over
Lyden i rummet · en flyver på vej i natten · blandt stjerner · målet uk... [...]
Digte
10 år siden
2Blændværk
BLÆNDVÆRK · Marehalmen skærer under fødderne, og de skarpe sten på ... [...]
Kortprosa
10 år siden
2Et postulat
Tiden · Ingen · og intet · kommer udenom - · Barn voksen · videre · videre · al... [...]
Digte
10 år siden
4Monolog i synsbedrag
Hvad? Har jeg fået en vorte til på næsen? De er snart ikke til at... [...]
Blandede tekster
10 år siden
4Kældertrappen
Hun var lagt i seng og vågnede. Hun var fem år og var helt alene.... [...]
Kortprosa
10 år siden
3Sommer snapshot
Lange solklare dage · hvor strandgæster · spiller bold i sandet, · bygg... [...]
Digte
10 år siden
4Det store kick
I et stille villakvarter sidder Sofus og Petersen på en tyk træst... [...]
Noveller
11 år siden
5Gummistøvlekøb og vrøvledigt i regnvejr
Med paraply og gummestøvler · går min lille hund og vrøvler · for hun... [...]
Rim og vers
11 år siden
6Krystalflasken
Overrumplet mærker han krystalflasken smutte fra ham. Glasset kra... [...]
Kortprosa
11 år siden
2Fangeleg
1. KAPITEL · SOMMEREN 1972 · Heksens hus af pandekager · lokker børn so... [...]
Noveller
11 år siden
5Sandslottet
Porten åbner sig · foran dig · og lukker sig · bag dig · Du er et sandkor... [...]
Digte
11 år siden
3Det forfulgte skrig
Vi kommer slentrende over broen gnaskende på hver sit æble. Arthu... [...]
Noveller for børn/unge
11 år siden
4Jeg er sgu min egen
Regnbuen forsvandt med dagens sidste solstråle. · Og nu er det blev... [...]
Noveller
11 år siden

Puls: 0,0

Publiceret: 0
Afgivet: 0
Modtaget: 0
Anne Lilleager (f. 1945)
I et stille villakvarter sidder Sofus og Petersen på en tyk træstamme. Det er aften og de sidder i baghaven til en villa.

Fru Ubbesen og Ejnar sidder lidt længere væk udenfor Sofus og Petersens hørevidde og omvendt. De sidder halvt skjult på en bænk på den anden side af det hus, de alle fire iagttager.

Petersen sidder foroverbøjet og nørkler med et reb. Sofus læner sig mageligt op ad træet, der er bag ham, og bryder tavsheden med sin højlydte tankegang:

"Tænk sig, der har måske været mange på hinanden følgende Big Bangs."

"Hm... hvorfor tror du det?"
   Petersen strammer endnu engang på det reb, han har lavet.

"Nevermind. Universets levetid svarer til en æon, der er 10 i 100 år, hvilket svarer til et ettal med 100 nuller bag ved."

"Lort..."

"Hva? Tidsintervallet lyder måske ikke helt af så meget, som det virkelig er..."

"Nåå, hva er'et du siger? Nej der sker sku'ette noget foreløbig med det univers, næ det er denne her forbaskede løkke, der driller..."

"Nå men det er ikke sikkert, at de sorte huller kan rumme al det stof, der er i galakserne gennem en æon, når universet vokser hurtigere og hurtigere. Resten af stoffet forsvinder nok bare gennem tiden..."

"Det her er altså temmelig svært..."

"Ja, det er utrolig svært at hitte rundt i. Massen, der bliver suget ind af de sorte huller, bliver til masseløse fotoner i verdensrummet. Tiden går i stå og uendeligheden er ingen tid for en foton..."

"Javel Einstein, men skal vi ikke koncentrerer os om det, vi skal i gang med? Nu har vi planlagt det indbrud i flere uger sammen med fru Ubbesen og Ejnar. I aften skal det være, og du sidder bare og ævler..."

"Jeg sidder jo bare og lader tankerne vandre Petersen; det beroliger mig lige nu, hvor jeg ikke har andet af foretage mig end at vente..."

"Ku du så ik la dem vandre et andet sted hen end ind i mine ører? Du er et stort barn Sofus...Ka du ik se, at jeg skal koncentrere mig?"

"Nå nå - bare fordi man underholder med lidt sund viden, behøver du vel ikke at fare op."
   Sofus tier stille og nøjes med at følge sin tankegang inde i hovedet.


Samtidig i det modsatte hjørne af haven lader Fru Ubbesen og Ejnar til gengæld tankerne løbe højlydt:

"Det er, som du ved, min store drøm Ubbe. Det kick har jeg glædet mig til lige siden, I var så søde at ville være med på idéen. Ja - lige siden det blev for farligt for mig med Bungy Jump."

Fru Ubbesen fokuserer på en stjerne, der glimter ned mellem bladene.

"Jeg synes Ejnar, det er dumt af os at gøre det her. Men når det ikke kan være andeledes, skal jeg så ikke hellere følge dig op til huset?"

"Niks. Du gør mig bare nervøs. Jeg kan godt gå med denne her tykke gren, vi fandt derhjemme. Den smider jeg ind i krattet, når jeg når havedøren. Så dirker jeg låsen op. Man er vel ikke pensioneret låsesmed for ingenting.

"Okay. Det bruger lyset fra din mobiltelefon til at se at taste koden til tyverialarmen ind. Straks efter signalerer du til Petersen og Sofus og mig. Koden kan du forhåbentlig huske fra da du lavede lås for villaens beboere for et par år siden."

"Det er så spændende. Petersen vil tage rebet, han har lavet, med op til øverste etage. Her binde han det fast til radiatoren under vinduet. Sofus tager imod rebet nede på jorden og løber hen og binder det fast til træet, hvor min rollator står. Her bliver han stående og holder vagt og tager imod mig, når jeg kommer drønende ned ad rebet med håndleddene i den hjulbesatte løkke og tyvekosterne i mine store lommer. Petersen hjælper mig ud på rebet, når vi har samlet tyvekosterne i villaen. Når jeg er nede på jorden, løsner han rebet fra radiatoren og smider det ud ad vinduet, som han lukker. Du og Petersen går stille og roligt ud ad havedøren. Når jeg er nede og har fat i min rollator, går Sofus hen og henter rebet."

Alle fire bliver tavse. De hører lyden af håndtaget fra hovedøren, hører stemmer og nøgler, der låser. Husets ejere forlader deres villa. Det er milliardæren og hans hustrus bridge aften, hvilket er de fire åndeløst spændte og bange indbrudstyve bekendt.

Endelig rejser Ejnar sig og bevæger sig hen mod huset til havedøren. Han smider stokken og dirker med rystende fingre låsen op. Enkelt og ligetil, mumler han og synes krysteren i ham skal forsvinde sammen med de rystende hænder. Han stopper tyverialarmen, og når det indenfor ½ minut. Tre korte og et lidt længere tryk på lommelygtens on-knap giver de andre besked om, at alt er klart til indgang.

To skygger med elefanthuer toner frem i mørket. Ejner giver et lille ufrivilligt skrig fra sig. De står i døråbningen og er absolut hverken Sofus, Petersen eller fru Ubbesen. Elefanthuerne tager Ejnar under hver sin arm og gelender ham ud mod krattet. De samler hans pindestok op og giver ham den galant i hånden.

"Tak for hjælpen bedstefar", lyder det fra den ene, "det her er et job for de unge, så vi tager over. Du behøver ikke at takke os."

"Og tak forresten", fortsætter en af dem, "fordi I ude i haven forklarede os, hvordan du kom ind i huset. Vi behøvede bare at vente på signalet fra din mobil."

"Uhøflige slamberter," siger Ejnar, da han har fundet balancen og har børstet sig lidt af mentalt, skønt uhøflige vist er det forkerte ord. Men han siger det heller ikke så højt.
   Der lyder latter bag ved ham, da han værdigt går afsted med sin stok.

Ejnar får hænderrystende signaleret 'fare' med et enkelt lysglimt og håber, det er tids nok til at stoppe de andre. Til hans lettelse ser han Sofus, Ubbe og Petersen samles nede ved hans rollator. De har set stop-signalet.
   Alle fire går ud på vejen. Rebet ligger i en indkøbspose på rollatoren.

Fru Uppesen opfatter en overrasket forbipasserende, der efter hendes vurdering nok undre sig over, at fire ældre, pæne mennesker, der går aftentur, diskuterer vildt om de skal trykke 112 for indbrud. Hun beder i en stram tone især Ejnar om at holde inde med alle de vilde og dumgeniale idéer nu og i al fremtid.

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 07/06-2013 01:18 af Anne Lilleager (Lilleager) og er kategoriseret under Noveller.
Teksten er på 1063 ord og lix-tallet er 27.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.



E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.