Minder med K


9 år siden 4 kommentarer Blandede tekster minder barndomsleksikon

6Henfaldne dage
Morgenernes punktvise kulde · Smog der bølger i varmen · fra den fors... [...]
Digte
8 år siden
8Sprød natur
Sorgens karavane · salter din kind · Den varme tunge · fanger smagen · af... [...]
Digte
8 år siden
7Giftblanderske
Farver håret · Sprayer huden · Suger lungerne sorte · Injicerer botox. ... [...]
Digte · incest, selvhad, misbrugt
8 år siden
3Barndommen er et sted
Mit fritidshjem. Først husker jeg ikke andet, end at det lå på de... [...]
Livshistorier
8 år siden
4Et sted midt på sommeren
Hvor solen kysser min krop · Mærker mig med sine læber · Hvor havet b... [...]
Digte
8 år siden
6En aften så tyst, at jeg hørte svalernes vi...
Fra mit værelse · bredte tusmørke sig · til resten af verden
Digte
8 år siden
8Genfærd i august
Duggen lander svalt i græsset · Skygger driver mørket ind · Står for ... [...]
Digte · sensommer, sorrig, sansende
8 år siden

Puls: 0,0

Publiceret: 0
Afgivet: 0
Modtaget: 0
Olivia Birch (f. 1970)
Kamin
Jeg knuselskede vores sommerhus, som indrammede mine somre, da jeg var barn og ung. I stuen havde vi en lille indmuret kamin, med marieglas i lågerne. Engang imellem skulle kaminen tømmes for aske. Det gjorde min far som regel, for min mor havde et åbenlyst talent for at ignorere den slags opgaver. Hun ventede velovervejet på, at en eller anden i den aktuelle omgangskreds tabte tålmodigheden og gjorde det beskidte job. Hvis ingen reagerede (hvilket unægteligt skete oftere, efter at min mor og far blev skilt), ventede hun, indtil den overfyldte askebakke besværliggjorde optænding i så udtalt grad, at det ikke længere gav mening at udskyde opgaven.

Omkring tre år før sommerhuset blev solgt, brød en eller anden ind i huset og lirkede kaminen ud af dens indfatning. De stjal også et stort kar i messing, som vi brugte til brænde og en cirka 13 centimeter høj buddhafigur i bronze, med årstallet '1948' trykt underneden. Så hvis du finder den på et loppemarked eller hos en marskandiser, må du gerne skrive til mig. Jeg savner stadig huset den stod i helt forfærdeligt.

Kanin
Som 11-årig fik jeg en kanin. Først boede den i en lille kiste af træ. Min far satte en krog i kistens låg, så der kunne komme lys ind. Jeg fik også en båndoptager - det var en tid med store gaver. Kaninen lavede ikke rigtigt nogle lyde, som jeg kunne optage på bånd. Den dag mine forældre fortalte mig, at de skulle skilles, sprang Ninus op i mit skød for første gang. Den blev helt forskrækket over sit eget mod og pilede hurtigt tilbage i sin kiste. Da kisten blev for lille, flyttede vi Ninus ud i spisekammeret, hvor min far (han var på besøg) satte et gitter op for døren, så den kunne se ud på os, når vi sad i køkkenet.

Kryddere
Da jeg var lille, kunne man købe sådan nogle hårdt ristede kryddere hos bageren. Over- eller underkryddere. Man skulle helst købe lige mange af hver, ellers blev bageren sur. Eller, det forestillede jeg mig, at han blev. Helt sikkert var det, at hvis jeg bad om tre, fik jeg altid to overe og en under. Man kunne også købe poser med bløde krydderboller i Irma, som kunne ristes derhjemme. De var runde foroven, så vi undslap ikke over- og underproblematikken.

Vi plejede at spise en hyggelig søndagsmorgenmad - far, mor og mig. Jeg fik Earl Grey te med honning og mælk, som jeg drak af et blåt emaljekrus med hvide blomster på. Tit fik vi engelsk morgenmad; æg, bacon og baked beans, som far dryssede lidt ekstra sukker i, når han varmede dem. Og kryddere. Jeg ville så gerne have en underkrydder. Men den lagde min mor beslag på. Altid. Derfor vidste jeg, at den måtte smage meget bedre end de overe, som far og mig sad og gnavede i. En dag fandt de på noget nyt i Irma. En pose med fire bløde krydderboller. Runde. Og flade i begge sider. Når man skar dem over, delte de sig i to perfekte underkryddere. Det blev søndagsmorgenmaden egentlig ikke bedre af.

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 08/09-2014 11:44 af Olivia Birch (Humlebi) og er kategoriseret under Blandede tekster.
Teksten er på 519 ord og lix-tallet er 30.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.



E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.