2Den næstbedste gave
Det var en af de dage, da Vorherre fik lyst til at gå sig en tur ... [...]
Eventyr og fabler
1 år, 6 måneder siden
3Om at flyve og danse
Der er en gammel historie om en ung mand der gerne ville være nær... [...]
Kortprosa
1 år, 7 måneder siden
2Hvad er sandhed?
Hvad er sandhed? · Der går ikke røg af en brand uden at der er ild,... [...]
Blandede tekster
1 år, 11 måneder siden
4Min dæmon
Kærligheden er en mørk dæmon · som følger mig alle steder. · Han sige... [...]
Digte
2 år siden

Puls: 7,7

Publiceret: 0
Afgivet: 2
Modtaget: 0
Kåemer Asmussen (f. 1935)
Hvad er sandhed?

Der går ikke røg af en brand uden at der er ild, siges der, og det er så sandt som det er sagt, men der kan altså komme en forfærdelig mængde røg ud af en meget lille ild.
Fordomme er solide, langt mere solide end kendsgerninger. Kendsgerninger er altid skrøbelige, det er fordomme ikke.
Er man anklaget for noget, så er man skyldig uanset kendsgerningerne.
"Man er uskyldig indtil skylden er bevist". Sådan er princippet i en retssal, men udenfor retssalen gælder det ikke, der gælder det modsatte. Er man anklaget så er man skyldig.
Kendsgerninger er begivenheder der foregår i øjeblikket, og derefter lever de kun i hukommelsen til dem der var vidner. Kendsgerningerne er forsvundet op i den blå luft. Og er det noget der er foregået mellem to personer, er det kun de to der er vidner, og er det et stridsspørgsmål, så er de begge part i sagen, og er dermed inhabile. Bliver det til anklager, så fordufter kendsgerningerne og fordommene tager over.
Kendsgerningerne kender ingen, og interesserer ingen, de forsvinder bagud i glemslen. Og dog får kendsgerningerne et spøgelsesagtigt efterliv i fordommene. Fordommene tager over og visker lidt efter lidt kendsgerningerne ud. Vidnerne genkender dem ikke, og er tilbøjelige til at lade fordommene være sandhed.
Skal man vælge mellem hvad man selv har oplevet og fordomme, så vil de fleste vælge fordommene. Der er få mennesker der for alvor tør tro deres egne øjne.
"Hvad er sandhed?" spurgte Pilatus foran Jesus, men han fik ikke noget svar, og det er et spørgsmål der har runget op gennem tiden.
Vi ved at menneskers iagttagelsesevne og hukommelse er skrøbelig. Derfor sætter vi fordommene i stedet, så må de gøre det ud for sandhed.

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 13/02-2019 07:56 af Kåemer Asmussen (Kåemer) og er kategoriseret under Blandede tekster.
Teksten er på 289 ord og lix-tallet er 35.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.