Bøger, forlag og litterært · Tilskud til udgivelse???

4 svar
Senest opdateret 1 år, 7 måneder siden · 3 bruger(e) deltager
1 år, 8 måneder siden

Hej alle skrivere
Jeg har som så mange andre haft sendt mit manus (hvoraf de første 5 kapitler ligger under min profil herinde) ind til diverse forlag. Jeg havde indtil i dag modtaget tre afslag.
Men i dag kom en email fra et forlag mindre, men dog fint repræsenteret forlag, at de gerne vil udgive den. MEN jeg skal give et tilskud på 10.000 kr til udgivelsesomkostninger.
På deres hjemmeside står der ikke noget om, at de er et medgiver-forlag, eller at man selv skal yde noget økonomisk, så jeg ved ikke, om jeg skal juble eller blive skide sur.
Jeg har bedt om at få en forlagskontrakt fremsendt, så jeg kan læse den igennem, inden jeg beslutter mig.
Hvad tænker I andre og hvad, ville I gøre i en sådan situation?

-Nat

1 år, 8 måneder siden
1 år, 7 måneder siden

Jeg kan læse i kontrakten, at jeg på ingen måde er garanteret at få summen af tilskuddet tilbage. Faktisk garanteres jeg intet oplag.
Formuleringen lyder "Forlaget forsyner markedet, så det er passende under hensyn til efterspørgslen." Det vil vel sige, at de kan lave et oplag på 100 bøger, som på ingen måde ville indtjene mit tilskud, selvom de alle blev solgt. Eller de kan vælge slet ikke at lave et oplæg med det påskud, at der ikke er nogen efterspørgsel.
Umiddelbart ville jeg råde en anden til ikke at sige ja, men forlaget har bare okay omtale, og er ikke et kritiseret forlag, hvis I forstår. Eller også kan jeg ikke finde kritikken.

1 år, 7 måneder siden
1 år, 7 måneder siden

Nu skriver du ikke hvilket forlag det er, og jeg har heller ikke nogen personlige erfaringer med nogle forlag, men jeg har da hørt andre stå i samme overvejelser, så se eventuelt denne debat (deri linkes også til tidligere debatter):https://www.fyldep...laget-mellemgaard

Personligt ville jeg ikke gøre det, men det kommer jo meget an på, hvad dit eget mål er med det (og hvad din økonomi er til).

For mig er det lidt bedragerisk ikke at gøre tydeligt på hjemmesiden at man er et medudgiverforlag, eller har medudgivermulighed - så allerede der vil min alarmklokke ringe, da det virker som en måde at lokke forfattere til, så de sender deres manuskript afsted uden at vide helt til hvad. Man er jo fristet til at sige ja tak, når man selv har fået et ja tak. Men ville du have sendt dit manuskript af sted i første omgang, hvis du vidste at det var prisen?

Det, du så også skal overveje, er, om de mon har valgt dig og din bog fordi de ser muligheder og mener de kan hjælpe dig i mål til den bedste udgave af din bog? Eller om de primært har givet dig det svar, fordi de måske kan få penge ud af dig. (Det er ikke for at sige noget om din bog, jeg har ikke læst de kapitler du har liggende).
Hvis de primært bare vil have penge af dig (og det er jo ikke til at vide), så kan man jo godt stille spørgsmålstegn ved, om de er villige til at svede blod sammen med dig, for at gøre din bog til den bedste version den kan blive - når du har betalt har de jo ikke så meget på spil mere.
Det ville være synd, mest for din bogs skyld, hvis den blev udgivet sjusket og ikke ordentligt gennemarbejdet. Men selvfølgelig også synd for dig og for dit økonomiske tab.
På den anden side, hvis du selv ved du har styr på korrektur, og gerne vil have den udgivet af mere personlige årsager end drømmen om en forfatterkarriere, kan det sagtens være det rigtige for dig.

1 år, 7 måneder siden
1 år, 7 måneder siden

Hej Natashia

Min første indskydelse ville være at 10.000 kr er bedre brugt på en der kan hjælpe dig med at gøre dit manus bedre - og så prøve et større eller mere seriøst forlag igen.

Min anden indskydelse kommer nok helt an på, hvilket forlag det drejer sig om. Hvis det er Mellemgaard eller et ligende forlag, som der refereres til i ovenstående svar, vil jeg sige, du er alt for god og seriøs til dem.

Mellemgaards udgiver jo mere eller mindre bare bøger for folk, der ikke har nogen selvkritisk sans.

Hvis det faktisk er et seriøst forlag, vil jeg spørge lidt indtil, hvordan de hjælper med at forbedre dit manus og kontakte et par forfattere, der er udgivet hos dem og høre hvordan forlaget hjalp med at gøre deres værk bedre.

Det er let at forelske sig i tanken om at se sit navn på en bogforside, men hvis du kigger lidt i tråden "Hurra, jeg er blevet udgivet" vil du hurtigt opdage, at det i sig selv ikke er nogen litterær præstation.

Så husk på, at det handler om at skrive noget helt kodylt, noget der indfrier dit poetiske potientiale og nogle historier som præger folks hjerte, sind og måske identitet.

1 år, 7 måneder siden
1 år, 7 måneder siden

Det drejer sig om Forlaget Brændpunkt.
Jeg har faktisk lige nu skrevet til dem og takket nej - det havde jeg aldrig troet, jeg skulle gøre, men alle tingene lagt sammen, syntes jeg, det blev for bedragerisk.
Så må jeg bare krydse fingre for, at et af de andre forlag, jeg venter svar fra, er positive - eller andre senere hen. :)

1 år, 7 måneder siden

Besvar debattråd

Debatten Tilskud til udgivelse??? er startet 04/03-2020 14:27 af Natashia Hansen (NAHansen) og er placeret under Bøger, forlag og litterært.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

4063Dagens ord
2 dage, 3 timer siden · Aviaja
494Kontraster
3 dage siden · Savanti
0Hvordan skriver man en musical?
4 dage siden · Miss-Leth
92Ligheder
8 dage siden · Engbo
1Feedback søges til min novellepodca...
10 dage siden · Henrik German Q...
8Hvordan har du det
12 dage siden · Engbo
2Hvordan finder jeg gamle debatter o...
16 dage siden · Eddie
4Kunsten i fokus
17 dage siden · Inghard
1Forstå Michael strunge og David Bow...
29 dage siden · Allimacc
1Spiller i også online spil?
29 dage siden · Allimacc
4Hjælp ønskes til sangtekster
29 dage siden · Den Lianer Gois...
1Din søndag min søndag
1 måned, 3 dage siden · Engbo
12Hvad inspirerer dig
1 måned, 4 dage siden · ClPollux
3Spørgsmål om promovering af sin bog...
1 måned, 9 dage siden · Savanti
1Hvad synes i
1 måned, 9 dage siden · Henrik German Q...
2Hvordan finder du mere tid i hverda...
1 måned, 11 dage siden · Kåemer
0Hvis du kunne vælge
1 måned, 15 dage siden · Savanti

Bøger, forlag og litterært

75Bibelen
4 måneder, 16 dage siden · Engbo
11Brug af kommentarer?
4 måneder, 26 dage siden · Pia Hansen
20En udfordring med Den fede mand af ...
7 måneder, 25 dage siden · Morpheus
710 trælse brølere...
8 måneder, 1 dag siden · K.B. Assenholm
3Saxo Publish eller Book on Demand (...
8 måneder, 2 dage siden · TheProject
1Litteraturlæsning sci-fi/fantasy - ...
8 måneder, 28 dage siden · Kafkaesque
2Antal digte i digtsamling
8 måneder, 29 dage siden · dino
11Bestillingsforfattere?
1 år, 2 måneder siden · dino
5Corona og forlagsbranchen
1 år, 6 måneder siden · JohannesB
16Fusk i forlagskonstrakten?
1 år, 6 måneder siden · Skribenten47
10Hvor pænt/positivt er dette afslag?
1 år, 7 måneder siden · NAHansen
4Tilskud til udgivelse???
1 år, 7 måneder siden · NAHansen
3Findes der mon sådan en bog???
1 år, 9 måneder siden · Savanti
2Er man tvunget til tavshed?
1 år, 11 måneder siden · Eddie
6Lige margener?
2 år siden · Pia Hansen
1hvilke lande, hvilke genrer?
2 år siden · Muhkovending
7Saxo.com
2 år siden · Lauhan