Bøger, forlag og litterært · Forlags forretnings-model

3 svar
Senest opdateret 1 måned, 10 dage siden · 2 bruger(e) deltager
1 måned, 11 dage siden

Hej kreative mestre ❤️

Kender nogen herinde til andre, eller sig selv, der er blevet headhuntet af et forlag?

Jeg undrer mig nemlig generelt over forlags forretningsmodel, særligt efter at jeg engang læste et instagram-opslag fra altid informative og inspirerende Aydin Soei, om hvordan forlaget Gyldendal havde behandlet Yahya Hassan og andre kunstnere som var de bilsælgere; som jeg husker det (og jeg husker dårligt!), så skrev han om hvordan Hassan var blevet presset af forlaget til at reklamere for sig selv, i en alder af 18 (!). Det burde være kriminelt!

Én ting er at give give en 18-årig fra et udfordret boligområde, der skriver kontroversielt om egne forældre blandt andet, en stor forlags-kontrakt; selvfølgelig vil det afføde jalousi fra nærområdet, og selvfølgelig beder man ikke et 18-årigt barn om at være medvirke i Deadline på DR2 - skulle barnet selv have taget initiativet, ville et ansvarligt forlag have gjort ALT for at forhindre det; hvis ikke forlaget udelukkende var drevet af kynisk, og kortsigtet, profitjagt.

Noget andet er at forlag generelt i dette land pålægger kunstnerne så meget ansvar som de gør, eller som mit indtryk i hvert fald er fra udgivne forfattere - det virker i min verden helt ufatteligt kortsigtet, og som en forældet forretningsmodel.

Talent skal da plejes, sensitiviteten der driver næsten alle forfattere skal da ikke blot respekteres, eller endnu værre "tolereres" som nok mest er tilfældet i forlags tilfælde, den skal da dyrkes, sensitiviteten!! Ingen forfattere er perfekte, absolut ingen, men ligesom i sportsverdenen har talent brug for coaching/terapi, og for rådgivning.

Noget andet er at basere sin forretningsmodel på at arbejderen SELV opsøger fabrikken - ville man se samme forretningsmodel i andre brancher? Nej, dér ville forretningen ofte selv opsøge talent, eller hyre nogen til det, hvis ellers forretningen tænker langsigtet - fordi at innovationen der skal for ikke blot profit men sprængning af banken pr. definition vil være uden for det etablerede establishment, friskt blod - forlag er som regel de sidste i verden til at spotte genialitet, fordi at de ikke kan se skoven for bare træer. Næsten alle de største forfattere, kunstnerisk og med tiden også profitmæssigt, er i første omgang blevet afvist af forlags rigide læsning. Men det er jo hvad agent-firmaer og lignende er til for - ikke kun at repræsentere talent, men også at pleje det (i bedste tilfælde, selvfølgelig) - men ikke som sådan at spotte det. Dét burde tilfalde forlagene.

Yahya Hassan begik ikke selvmord - han mistede livet til selvmord; der er en forskel. Og jeg anklager hermed hele den danske etablerede forlags-branche, inklusive aviserne og tv-medierne, for ikke kun hans død men også for utallige andres. Kunstnere og det at være kreativ går ikke hånd i hånd med også at være forretningsmænd-, -kvinder, og -nonbinære. Den kreative proces, evolution, går i stå når man samtidig skal agere pr-agent for sig selv.

Selvfølgelig har det smalle danske marked en stor rolle i alt dette, medmindre man tænker langsigtet investeringsmæssigt - analfabetismen i hele verden styrtdykker, det globale marked og mulighederne for oversættelser stiger eksplosivt; de mest udbredte sprog i verden bliver talt af flere og flere fra mindre sprogområder - potentialet for vækst i forlagsbranchen har aldrig været større, særligt klimakrisen taget i betragtning som inden for en nær fremtid (!) formentligt vil betyde et nødvendigt, muligvis statsligt påtvunget, fald i materialistisk tidsfordriv og et comeback for mere traditionelle fritidssaktiviteter såsom læsning, hvadend det er analogt eller digitalt.

Se dette interview med Yahya Hassan - observer den livsglæde hans "succes" stjal fra ham. Læg mærke til hvad han siger til sidst, og bid mærke i hvor fantastisk en fotograf han var, blandt hans mange talenter (han rappede i sine unge dage i skolegården, har jeg hørt, men hans rigide stil blev ikke bredt respekteret; samme rigide stil har mange legendariske MC'er givet udtryk for at have haft i sin ungdom, til traumehealing/Hip-Hop forløste spændingerne i kroppen og frigav stemmebåndet og lungernes kapacitet nødvendig for kunstarten rap) -

"...jeg synes at det er ærgerligt at man skal være god til det hele, at ens muligheder for at få en uddannelse ikke er mulige fordi at man er dårlig til matematik, eller til nogle andre ting, når man stadig er god til alt muligt andet - at ens potentiale bliver fuldstændig afvist fordi at man ikke kan nogle få ting, i forhold til alt det andet man kan. (...). Så vil jeg gerne på forfatterskolen bagefter. (...) Det er min drøm. Jeg håber at jeg kan komme til at leve af at skrive... jeg kan jo ikke så meget andet..." - Yahya Hassan.

1 måned, 11 dage siden
1 måned, 11 dage siden

1 måned, 11 dage siden
1 måned, 10 dage siden

Hej Ansu

Tankevækkende tekst og video.
Yahya Hassen var helt afgjort for ung til at blive presset til udgivelse, men så kan man også stille sig selv spørgsmålet; hvornår er man gammel nok til at administrere sit forfatterliv med alt hvad det indeholder. 18 år er helt klart for tidligt, men jeg ved ikke om det ville have gjort nogen forskel at vente med at presse ham til han måske var 21 år gammel og forhåbentlig det mere moden?

Jeg tror bare han havde et hårdt liv, hvor medierne ophøjede ham til mere end han kunne bære - for det har uden tvivl været svært at begå sig i rampelyset samtidig med at skulle virke jordnær overfor sine venner og bekendte og lade som om intet nyt var hændt - og at han stadig bare var en simpel skribent, som drømmede om at leve af at skrive.

Men ja, det burde være forbudt at headhunte folk så tidlig i livet, for der følger jo meget med i kølevandet.

Som Hassan er inde på så er det for dårligt at man i skolen skal være god til det hele og fejler hvis man fx ikke er god til matematik. Det kan jeg godt godt nikke genkendede til - er selv dårlig til matematik, hvilket for mit vedkommende også resulterede i begrænset adgang til uddannelser i tiden morgen.

Mvh. David

1 måned, 10 dage siden
1 måned, 10 dage siden

Hej David,

tak for at dele dine tanker :-) Indlægget her var nu ikke for at tale specifikt om Hassan, men jeg forstår godt at det kan læses sådan. Ift. Hassan og hans historie ved jeg ikke om han blev headhuntet, og med hensyn til hans alder tænker jeg at det er uansvarligt at eksponere et menneske sådan, før de er fyldt 23 - masser af mennesker begår store dumheder inden de fylder 22-23 år, særligt lige op til, fordi at hjernens frontallap, der primært styrer organisation og overblik, først er færdigudviklet i 22-23-års-alderen - man kan se det på panden, hvordan den ligesom bliver mere fyldig. Konsekvenser er ganske enkelt sværere at forudsige inden da. Hjernen er først fuldstændig færdig som 25-årig. Jeg har tidligere været i risiko for Huntingtons, en neuro-degenerativ og dødelig sygdom, og har derfor læst meget om neurologi for at forstå den.

Som sagt kender jeg ikke Hassan's historie, men jeg tror ikke han blev headhuntet. Min pointe med opslaget er mere at diskutere hvorfor det er at forlag IKKE headhunter, medmindre de gør og jeg bare aldrig har hørt om et eksempel. Altså, selvfølgelig er der måske undtagelser hvor forlaget selv henvender sig - men generelt hører det til sjældenhederne, tror jeg, og jeg tror at det er bevidst, eftersom forlag i hvert fald lægger et stort ansvar over på forfatteren, når først udgivelsen er i hus; mht sociale medier, events osv. - og at de ved at forfatteren selv henvender sig til dem samtidig får testet forfatterens evne til samarbejde og villighed til at blive deres bitch.

1 måned, 10 dage siden

Besvar debattråd

Debatten Forlags forretnings-model er startet 31/10-2023 08:39 af Ansu Orheim (Ansu) og er placeret under Bøger, forlag og litterært.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

10Hvad sker der for, at ingen læser m...
3 dage siden · Snowlion
1Hjælp til et spørgsmål i Adventure ...
6 dage siden · Skriverkunstner
3Fortivlet: Ægteskab uden romantik -...
8 dage siden · Maria77
19Dagens DJ
11 dage siden · David H
5Overgreb er tortur - lovforslag
15 dage siden · HamDenKorte
8Poesi forlag søges
17 dage siden · heksemutter
21Dagens citat
19 dage siden · DagensDJ
3Dagens Dok
1 måned siden · HamDenKorte
5God digital bogside
1 måned, 1 dag siden · HamDenKorte
3Dansk eller Engelsk?
1 måned, 2 dage siden · cell
5Dagens Sketch (del en sketch/joke)
1 måned, 2 dage siden · HamDenKorte
8Hjælp og råd vedr. Økonomisk værgem...
1 måned, 6 dage siden · David H
162Hvad er du taknemmelig for i dag?
1 måned, 6 dage siden · Ansu
2Voldtægts-kultur
1 måned, 7 dage siden · Ansu
3Forlags forretnings-model
1 måned, 10 dage siden · Ansu
521Kontraster
1 måned, 10 dage siden · Brehmer
4162Dagens ord
1 måned, 10 dage siden · Brehmer
5Jeg er ny og vil gerne rigtigt i ga...
1 måned, 11 dage siden · Skriverkunstner
3Din yndlings kirken salme sang
1 måned, 12 dage siden · Skriverkunstner
34Hvad inspirerer dig
1 måned, 12 dage siden · Skriverkunstner
6Word og teknik.
1 måned, 19 dage siden · MollyTrine
0Kreative hjemmesider
2 måneder, 4 dage siden · David H

Bøger, forlag og litterært

8Poesi forlag søges
17 dage siden · heksemutter
3Forlags forretnings-model
1 måned, 10 dage siden · Ansu
4Vedrørende litteraturtidsskrifter
3 måneder, 20 dage siden · heksemutter
0Hvilket forlag passer til min bog?
7 måneder, 2 dage siden · David H
0Erfaringer med forlagene Wadskjær o...
8 måneder, 12 dage siden · Asger Nørlund
0Harry Potter - for yngre børn?
11 måneder, 12 dage siden · Løvinde
7Anbefalinger til forlag?
1 år, 3 måneder siden · Krimi4Y
4Søger kritik af Digtsamlings opsætn...
1 år, 8 måneder siden · Ansu
3Valg af forlag til digtsamling
1 år, 9 måneder siden · belmindelig
0Presse meddelse.?
2 år siden · JesperSB
75Bibelen
2 år siden · Engbo
11Brug af kommentarer?
2 år siden · Pia Hansen
20En udfordring med Den fede mand af ...
2 år siden · Morpheus
710 trælse brølere...
2 år siden · K.B. Assenholm
3Saxo Publish eller Book on Demand (...
2 år siden · TheProject
1Litteraturlæsning sci-fi/fantasy - ...
2 år siden · Kafkaesque
2Antal digte i digtsamling
2 år siden · dino
11Bestillingsforfattere?
3 år siden · dino
5Corona og forlagsbranchen
3 år siden · JohannesB
16Fusk i forlagskonstrakten?
3 år siden · Skribenten47
10Hvor pænt/positivt er dette afslag?
3 år siden · NAHansen
4Tilskud til udgivelse???
3 år siden · NAHansen