Rentemesteren og hans hustru


17 år siden 1 kommentar Kortprosa

3Sagen om det forsvundne horn
Hvis De ikke bryder dig om at læse historier af den slags, som je... [...]
Blandede tekster
11 år siden
2Kisteglæde
Kom dog ud af dit renselseskar · nu er du satan mig renset nok · Din ... [...]
Digte
11 år siden
4Jack Watergun i fuld vigør
Solen brændte i Outtown. Nogle svært bevæbnede mænd havde med ove... [...]
Blandede tekster
11 år siden
2Mine mange liv - 2. udgave
Ifølge tilhængerne af reinkarnation har vi levet i tidligere tids... [...]
Blandede tekster
11 år siden
3Agent 43½ - Hvad ostemaden skjulte
Agent 43½, som var døbt Jakob Ølhenter, valgte at få morgenmad på... [...]
Noveller
11 år siden
2Printeren der slog en prut
- Jeg skal ud og slå en prut, sagde HP-printeren til sin ven Cano... [...]
Eventyr og fabler
16 år siden

Puls: 0,0

Publiceret: 0
Afgivet: 0
Modtaget: 0
Bjarne Hosbo (f. 1954)
Hun kunne ikke smide dem ud. Derfor var hun altid nødt til at lytte til deres historier. Det kunne ofte være særegne historier, de fortalte. Men også helt almindelige, fx om grantræer, gårdspladser, julefrokoster og rejser til Kreta - verdens mest ordinære eventyrø.

Én fortalte således en historier om en spegesild han legede med som barn. Den blev aldrig spist, da barnet først holdt op med at lege med silden efter otte måneder. Heldigvis havde silden en sjæl, og den blev genfødt som rentemester, og var i det hele taget en underlig fisk.

Rentemesteren opvoksede i 1500-tallets København, gik i latinskole, derefter på renteberegningsinstituttet i Laksegade. Han blev gift en såkaldt opløberske. Hun deltog nemlig i alle opløb. Så hun var det modsatte af et kloakrør; hvilket jo gerne har med nedløb at gøre. Hun var dog blidheden og skikkeligheden selv, og hun tilskyndede aldrig til uro og ballade under opløbene. Det var der til gengæld andre der gjorde. Disse hujede hvæsede og viste tænder - og ofte gik brændevinsdunken rund mellem opløberne.

Man må jo lade disse opløbne mennesker, at der i 1500-tallet ikke var meget at more sig over. De havde hverken computer, mobiltelefon, avis, radio og tv - og hvad skal man så leve for? Rentemesteren fornøjede sig dog mest med sine renter. Han havde kun én gud, nemlig Mammon. Så man kan ikke sige at han var ukristelig. Det var til gengæld gudstjenesterne i den nyreligiøse lutherske kirke i Rødbedestræde. Der havde jo få år forinden været reformation pr. kongeligt dekret. Men det havde nu været meget sjovere dengang man var katolsk. For da var der processioner og helgenfejringer i et væk - tilsat uanede mængder kød, brød og akvavit. Og munkene og nonnerne havde deres helt egen forståelse af udtrykket cølibat, nemlig at formering kun måtte foregå ved celledeling.

Rentemesteren var dog en død sild i så henseende. Men opløbersken fandt dog på råd. Munkene, præsterne og de andre gejstlige var ikke længere bundet af deres kyskhedsløfte, og opløbersken var en trind og vakker kvinde.

Rentemesteren blev i sit følgende liv billardkø. Men heller her kom han i stødet. Så færdig med ham.

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 02/12-2006 23:14 af Bjarne Hosbo (hosbo) og er kategoriseret under Kortprosa.
Teksten er på 358 ord og lix-tallet er 35.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.



E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.