En enlig Delichon urbica


11 år siden 5 kommentarer Kortprosa

6Mørketid
Mere mørkt end lyst · hule liv, hyggelig levende lys · D vitaminer in... [...]
Digte · natten, udnyt livet, sind
6 måneder, 2 dage siden
2Landstedet
Alene i mit primitive hus · Kaffen varm nybrygget · "Landstedet" er d... [...]
Digte · skyer, livsrefleksion, eftertænksomhed
9 måneder, 11 dage siden
4Det var det
Nu er den der · den lå langt ude · i fremtiden · Det gik så hurtigt · dag... [...]
Digte · arbejdsliv, tredje alder, forvirring
10 måneder, 6 dage siden
3Det der vandes
Har trukket gardiner for · persienne nedrullet · varme usynlig mærkba... [...]
Digte · eksistentiel, svigt, fællesskab
10 måneder, 24 dage siden
4Stoppe op
Hvis man skal undgå demens, så er det vigtigt ikke at lide høreta... [...]
Essays · drøm, alderdom, skæbne
1 år siden
3Huset
Husets skraldespande indeholder · boks-vine ikke sorteret i rette s... [...]
Digte · livets smerte, moderne samfund, magi
1 år, 1 måned siden
3Visdom
Alderen tager til · kroppen på retur · fri for jagt og accept · højlydt... [...]
Digte · selvværd, eksistens, identitet
1 år, 1 måned siden

Puls: 7,9

Publiceret: 0
Afgivet: 4
Modtaget: 0
Poul Brasch (f. 1957)
På øverste lygtetråd i et villakvarter sidder en lille svale. Den er smuk og grafisk i sin fine sorte og hvide fjerdragt. Dens lange vinger er længere end de korte og ikke så kløftet halefjer og dens hvide bryst er mere hvidt end andre svalers. Den er derfor nem at artsbestemme som en Delichon urbica, en bysvale.

Han er ældst af fem søskende. De fem er spredt for alle vinde. Alle bor de i de fjerneste egne af landet fra nord til syd, fra øst til vest. Det gamle forældre svalepar er også adskilt, det har de snart været i mange år. De har ikke forsøgt at samle familien siden de fløj fra hinanden. De er overhovedet ikke klar over hvor mange svaler der er kommet til, i familien, i de seneste år. Så nogle af svalerne er blevet landsvaler i provinsen, selv om de stadig ligner bysvaler og det derfor er tydeligt at se, at de ikke kommer fra egnen, hvor de har slået sig ned. De har alle stiftet familie, nogle er skilt igen og fundet en anden. Alle lever deres liv helt forskelligt, selv om der er en gennemgående lygte tråd i deres svaleliv. De er af samme ophav, samme blod.

Han bor i byen. Har prøvet at være landsvale, har oven i købet, engang, været gift med en ægte landsvale og de havde fået unger. Hvilke svaler blev de? Men han var fløjet hjem, da livet på landet blev ugunstigt for ham.

Det sker, at han flyver ud i landet for at besøge sine søskende. Hvis han kan huske hvor de bor. Mest for at se til om de har det godt. Han bliver sjældent så længe, bare til en lille snak om vind og vejr. Og så er han på vingerne igen.

Han nyder til enhver tid, at se det hele fra oven. Byens tage og landets smukke kurver. Se menneskene som små myrer, der render frem og tilbage i de store tuer.

Hurtigt bringer hans lange smalle svingfjer ham over land og by. Han spiser af de insekter der krydser hans vej. Han er en mester i opdrift og varme termiske vinde, at holde sig flyvende og svævende uden unødig brug af kræfter. Nu var han landet på en lygtetråd i et pænt forstads villakvarter, for at samle energi efter de mange timer i luften. Her sidder han og betragter nogle mennesker, der slår græs helt kort og klipper grønne hække helt lige.

Egentlig har han ikke sat en kurs for sin flyvning. Han flyver bare, som varme vinde nu blæser. Engang om året driver de ham helt syd på. Så vender vinden pludselig og bringer ham retur. Han flyver ofte ind i et regulært uvejr, men han undgår for alt i verden, orkanens øje. Han har været tæt på det øje mange gange og det har ofte bragt ham ud af kurs. Derfor er kursen med tiden blevet noget uinteressant, noget han ikke bruger tid på. Kursen har ikke fokus på målet, og målet er vel enden på livet.

Det er nok derfor man aldrig har hørt en enlig svale klage over at den skal dø?

"Se Far, der ligger en svale... den ser død ud". Drengen ser op på den blå himmel, hvorfra den sikkert er faldet ned fra.

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 11/09-2012 03:11 af Poul Brasch (Blækhuset) og er kategoriseret under Kortprosa.
Teksten er på 547 ord og lix-tallet er 24.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.



E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.