3Velkommen til den nye verden
Dag 1 · Nu er det snart vinter. Bladenes gyldne pragt er dog stadig... [...]
Noveller
13 år siden
0Dagdriver
Hukommelsen signalerer · en etude af Bach · en smule af nordvestenvin... [...]
Digte
18 år siden
0Pligter
Frihed er at have pligter · siges det · frihed til at gøre alt · hvad j... [...]
Digte
18 år siden
0Stenen
En sten med buer som dine øjenbryn · finder jeg på stranden · er/var ... [...]
Digte
18 år siden
0Matador
Nu er vi ene hjemme og skal spille matador · Købe huse på Grønninge... [...]
Digte
18 år siden
1Ventestrategi
At vente er noget af en kunst · en mærkelig stemning rører sig · hvil... [...]
Digte
18 år siden

Puls: 0,0

Publiceret: 0
Afgivet: 0
Modtaget: 0
Palle Finn Jensen (f. 1949)
En kold vinterdag i midten af det attende århundrede, hvor de danske farvande var frosset til is, skete det at præsten på øen Drejer havde forladt sin hustru med den hensigt at deltage i begravelsen af en kollega i hovedstaden.

Præsten havde en fjern og mistroisk måde at forholde sig til sine medmennesker på, og studiekammeraten, som Vorherre nu havde kaldt til sig, var et af de få mennesker, som præsten på Drejer havde vist sin fortrolighed overfor, i den tid de havde studeret sammen i København.

Drejerpræsten havde mødt sin nuværende hustru, som var søster til den ulykkelige, der nu måtte ende som ormeføde, ved en thesammenkomst hos studiekammeratens forældre den 1. søndag i advent et halvt år inden han tog sin embedseksamen. Studiekammeraten og pigens far var en agtet og indflydelsesrig embedsmand med et glad og åbent sind.

Drejerpræsten havde vis studiekammeraten meddelt den smukke søster, Tove, sin kærlighed, og han havde det næste halve år været en hyppig gæst hos vennens familie.

Tove og Drejerpræsten var blevet gift netop da han fik sit præstekald på øen Drejer. Den unge kvinde måtte nu se frem til en ganske anderledes gold og kold tilværelse, der slet ikke svarede til hendes lyse og lette sind.

Drejerpræsten, som af natur var indadvendt forgudede sin smukke Tove. Han trivedes på en måde i præstegårdens mørke stuer og brugte sin tid til flittig fordybelse i bibelen og en mere og mere dyster og livsfjern grublen over livets gådefuldhed.

Efter et halvt år blev Tove gravid. Men præsten blev mistænksom og blev efterhånden besat af forestillingen om, at det ikke var ham der var faderen.Han blev efterhånden mere og mere indhyllet i et net af sære tanker, og da han nu fik brev fra København om svogerens død, røbede han intet for sin kone.

Dagen inden afrejsen (han sagde han skulle til et præstekonvent) gik han med sorte fantasier om, at hvis Tove var kommet til København ville hun på mystisk vis blive bortført, af en af hans tidligere medbejlere. Og skønt der kun var få indbyggere på Drejer, fik han smeden til at lave et kyskhedsbælte, der skulle forhindre Tove i at være ham utro under rejsen.

Det han ikke havde forestillet sig var, at smeden straks efter at præsten over isen havde forladt Drejer, var gået over til Tove med en kopi af nøglen til bæltet.

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 13/10-2002 12:44 af Palle Finn Jensen (pallefinn) og er kategoriseret under Blandede tekster.
Teksten er på 395 ord og lix-tallet er 45.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.



E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.