Tekstdebatter · Skriveblokering

5 svar
Senest opdateret 1 måned, 9 dage siden · Dizzy76, thevoid, Machula T., MarianneBMP, Syrene Hvid, Laura174
2 måneder, 28 dage siden

Hej!

Hvad hjælper jer med at kunne skrive igen?

2 måneder, 28 dage siden
2 måneder, 28 dage siden

Når jeg oplever skriveblokeringer, bliver jeg ofte nødt til at arbejde på et nyt projekt, hvis jeg i forvejen er i gang med noget, for at kunne ryste mig selv ud af det. Jeg har for eksempel lige gjort en kortroman færdig, hvor jeg ellers var gået i stå med sidste kapitel, ved at give mig til at arbejde på et par kortprosa tekster ind imellem.

For bare at komme i gang med at skrive, har jeg forskellige opgaver jeg kan prøve kræfter med, som tvinger mig til at få ordene ud uden at være for kritisk eller på anden vis gør processen lidt lettere for mig. For eksempel kan jeg lave black out poetry, hvis du kender det? Det plejer lige at lette den værste blokering for mig.

2 måneder, 28 dage siden
2 måneder, 28 dage siden

Der er desværre kun en ting der hjælper og det er at sætte sig på sin flade og tvinge sig selv igen. Måske skrive noget volapyk, måske bare stirre, måske lave alle mulige overspringshandlinger som at gå ind på Fyldepennen :-) ... Det er i hvert tilfælde min erfaring.

2 måneder, 28 dage siden
2 måneder, 23 dage siden

Jeg kan tilslutte mig både Marianne og Syrenes råd.
Nogle gange handler det bare om at få projektet lidt på afstand, eller skrive sig tom for alt muligt skidt, der ikke har noget at gøre med mit primære skriveprojekt. Og jeg gør alt fra at bruge den næste uge på alt andet end at skrive selv (rydde op og gøre rent, gå ture, læse etc.) til at skrive dagbog, skodnoveller, som ingen (mindst af alt mig selv) nogensinde vil gide at læse eller bare skrive mig tom for ord, uden sammenhæng uden mening, bare skrive ord som de kommer til mig, til der ikke kommer flere ord.
Jeg tænker dog ikke, at skriveblokeringen opstår ud af ingenting. Den er som regel et tegn på, at der er noget galt. De der pauser væk fra det primære projekt kan hjælpe en med at lettere at få øje på problemet, når man kommer tilbage til det.
Jeg havde fået skrevet knap 100 wordsider i en roman henover sommeren, og gik fuldstændig i stå, da jeg ramte september. Jeg tog 1½ uges pause fra det, og da jeg vendte tilbage til det, var jeg klar til at indrømme, hvad jeg et eller andet sted hele tiden havde vidst var problemet, nemlig at en af mine karakterer var forkert bygget op, hvilket gjorde, at hun var svær at tro på og virkede forceret. Det resulterede i, at jeg begyndte helt forfra. Nu er jeg nået til samme punkt i plottet (og er meget mere glad for det, jeg har, end jeg var før) og jeg har indset, at der var endnu en grund til, jeg gik i stå lige der: jeg havde klynget mig lidt for meget til en scene, jeg havde haft i hovedet lige fra begyndelsen af, men som selvom den havde en plotmæssig vigtig betydning bare ikke gav mening - der var alt for mange ting, der ville forhindre en sådan situation i at opstå, så mine krumspring for at tvinge den igennem havde en decideret ødelæggende effekt.
Jeg tror blokeringen skyldtes min indre kamp mellem bare gerne at ville videre, hvorfor jeg nægtede at indse, før jeg sad med blokeringen, at den lille stemme, der havde fortalt mig, at jeg var på afveje og skulle omtænke en masse ting, faktisk havde ret.
Måske man kan komme udenom blokeringen hvis man er lidt mere åben overfor at indse, at noget af det man har skrevet og/eller udtænkt bare ikke fungerer...

Når det så er sagt, tænker jeg også, at der kan være et hav af andre, udefrakommende grunde til at man får den blokering. Det kan være travlhed i det virkelige liv, der gør at man bare ikke har roen til at synke ordentligt ned i sit skriveri, og at man derfor bruger for lang tid, når man endelig får sat sig, på at prøve at samle tråden op fra, hvor man sidst slap. Det gør det rigtigt svært at skabe et godt flow, og det kan gøre det til lidt af en kamp at skrive. Jeg tænker her, at man enten må acceptere, at man er i en periode, hvor skriveriet må være på stand-by, eller måske skal opbygge en god rutine, hvor skrivning får en plads i skemaet hver dag (stå op en time tidligere fx eller droppe den time man (for mit vedkommende) bruger foran fjernsynet hver aften til fordel for skrivningen).
Man kan også bare have nogle bekymringer el.lign. der suger alt ens mentale energi. For mig er det helt umuligt at få skrevet i sådanne tilfælde, og jeg tænker, at ens energi er langt bedre brugt på at forsøge at løse disse bekymringer så ens mentale ro og indre balance genoprettes end ved at prøve at gemme sig i en romanverden. Men skrivningen kan selvfølgelig også være et led i dette, hvis man formår at behandle ens bekymring på en meningsfuld måde gennem den kreative skrivning - så kan det dog være at ens aktuelle skriveprojekt må lægges til side for et andet, mere personligt aktuelt.

Der kan sikkert være mange andre løsninger og årsager, men ja, jeg tror netop det vigtige er at finde årsagen til blokeringen.

2 måneder, 23 dage siden
2 måneder, 23 dage siden

Jeg starter med at skrive om blokeringen...

2 måneder, 23 dage siden
1 måned, 9 dage siden

Her er et godt indlæg om skriveblokeringer og hvad man kan stille op:

https://katrinewil...ng-kan-skride-af/

1 måned, 9 dage siden

Besvar debattråd

Debatten Skriveblokering er startet 24/11-2017 01:11 af Laura174 og er placeret under Tekstdebatter.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

19Åh nej! - Ikke igen!
1 time, 3 minutter siden · Engbo
6Et sted jeg kan gemme min tekst
4 timer, 45 minutter siden · nillepoulsen
1645Dagens ord
4 timer, 55 minutter siden · leviP
7Gode danske udviklingsromaner?
10 timer, 53 minutter siden · Vacca foeda
9Skrivegruppe Midtjylland
1 dag, 3 timer siden · LineG
21Erfaringer med forlaget Mellemgaard
1 dag, 3 timer siden · Gorm Winther
37Dagens Vits
1 dag, 4 timer siden · leviP
10Hvad er du taknemmelig for i dag?
2 dage, 6 timer siden · kirstine12
0illustrationer
3 dage siden · kirstine12
2Lysets Engel
6 dage siden · Engbo
1Skrivekursus KBH
6 dage siden · Bondekonen
17Bandeord
10 dage siden · Engbo
26Evolutions forskning.
11 dage siden · Inghard
3smerter når jeg læser
11 dage siden · cronio

Tekstdebatter

3Kontraster
16 dage siden · smukkehjerte
3Et kuk om kommentarer
20 dage siden · Morpho
5Skriveblokering
1 måned, 9 dage siden · Dizzy76
8Uforståelige digte
2 måneder, 17 dage siden · Agrippo
2Ny facebookgruppe: Forfattertricks ...
3 måneder, 13 dage siden · Dizzy76
8Novelle - input til håndtering af t...
3 måneder, 21 dage siden · Pino
6Inspiration
3 måneder, 28 dage siden · leviP
3cliffhang...
4 måneder, 1 dag siden · dino
20Hvordan finder jeg en titel?
4 måneder, 7 dage siden · dino
4Ungdomsroman- længde?
4 måneder, 11 dage siden · prefu
5Livshistorie - at beskrive en hænde...
4 måneder, 26 dage siden · KrisTheDwarf
1Tankadigte
4 måneder, 29 dage siden · Syrene Hvid
15Løbet tør for ideer!!!
6 måneder, 17 dage siden · prefu
14Hvad er god poesi?
7 måneder, 12 dage siden · Theplayer1978