Tekstdebatter · Et kuk om kommentarer

3 svar
Senest opdateret 23 dage siden · Morpho, polina s, Eddie, Morten Vestergaard
27 dage siden

Prefu skriver i en anden tråd at der ikke er mange der kommenterer på romaner, men mest digte. Det har fået mig til at tænke lidt over det her med kommentarer på Fyldepennen, hvorfor vi skriver dem og hvad vi får ud af dem. Er det mest sådan en slags likes? Er fem korte ("Spændende tekst, jeg var underholdt. God dag.") bedre end en grundig, som giver noget faglig sparring? Gælder det om at dele så meget ros ud som muligt eller skal man være ærlig og sige hvis man ikke synes en tekst fungerer? Publicerer man grundlæggende på Fyldepennen for at blive læst eller for at få sparring?

Jeg prøver selv at give lidt længere kommentarer, dels fordi jeg håber at det kan sætte nogle tanker i gang hos modtageren, som kan bruges til at udvikle enten den konkrete eller fremtidige tekster, men også af en anden grund, som jeg tror mange overser: En god, grundig kommentar, hvor man har udfordret sig selv på at give så relevant input som muligt får man selv mindst lige så meget ud af som modtageren - jeg synes næsten det er den bedste måde at blive bedre på, udover selve det at skrive altså. Man får opøvet sit blik for hvordan andres tekster virker på en og tvinger en til at tænke over, ikke bare om den er god eller dårlig, men også hvorfor og hvad det konkret er man skal ændre - og det er ekstremt nyttigt, når man selv har skrevet noget og skal til at genskrive det, så det bliver godt. Derfor er det at skrive gode kommentarer vigtigt for en selv som skrivende, i hvert fald for mit vedkommende.

Omvendt fører denne tilgang jo til færre kommentarer og jeg kan godt se at det også er rart at få input fra flere forskellige...

Hvad med jer, hvilke kommentarer ligger der bag jeres måde at kommentere på og hvad synes I kendetegner en god kommentar? Vil I helst have mange kommentarer eller få, grundige?

Hilsen Morten

27 dage siden
27 dage siden

Nu har jeg ikke givet kommentarer i et par år, men DA jeg gjorde, sørgede jeg for at give kommentarer der nogenlunde passede til forfatteren.

Dvs hvis folk tydeligvis ikke havde fået styr på håndværket endnu, enten fordi de lige er begyndt at skrive eller måske bare fordi de aldrig lærer håndværket, kommenterede jeg på plottet og evt en eller to gennemgående fejl. Omvendt kunne jeg finde på at nævne stave/slåfejl hvis det var noget der skulle udgives.
Hvis teksten ikke sagde mig nok til at jeg læste den færdig, kommenterede jeg den ikke medmindre jeg blev bedt om at læse og kommentere den.

Jeg synes at en kommentar er god når den er relevant. Altså, hvis teksten faktisk er fremragende og fantastisk, ser jeg ingen grund til at finde fejl. Men hvis der er et eller andet der ikke fungerer, synes jeg at det skal nævnes.

Jeg har vist ikke lagt tekster på Pennen i 4-6 år, men da jeg gjorde, kunne jeg bedst lide dem der havde noget at sige. Altså ikke bare "Sådan noget lort." Eller "Fantastisk."
Dem der har noget at sige, er en STOR støtte mens man prøver at finde sine ben og et ståsted.

Mvh
Eddie

27 dage siden
26 dage siden

Spændende emne!

Jeg giver kommentarer ud fra en tanke om, at positiv feedback sagtens kan være konstruktivt, hvis man tager sig tid til at være konkret. Det lykkes mig ikke altid, men jeg gør mit bedste. Det er den slags kritik, jeg selv bedst kan lide - "Det fungerer, fordi-" - så kan jeg gøre mere af det.

Jeg kan derudover godt lide at give forfatteren det indtryk tilbage, som jeg fik ud af at læse teksten. De kommentarer elsker jeg også selv, fordi særligt mine noveller tit er skrevet, så de kan tolkes lidt åbent. :)

Hvis kritikken er konstruktiv med henblik på at skabe ændring eller forbedring, så kan jeg personligt bedst lide, når den er rettet mod skriveteknik - og så skal den helst være så konkret, at man kan citerer fra teksten (ligesom du gør, Morten, når du kommenterer - så hjælpsomt!). Ellers kan jeg som skribent blive i tvivl om, præcist hvad det er, jeg skal lære af kritikken. Jeg føler mig ikke selv specielt stærk i det skrivetekniske, og derfor indeholder mine kommentarer som oftest mere af det, der fungerer, end det der ikke gør.

Jeg er 100 procent enig i, at man også selv udvikler sig ved at kommentere. Gennem en grundig kommentar tvinger man sig selv til at læse og forstå teksten ordentligt - og i sidste ende er det vel tekstforståelse og tekstfordybelse der gør os til bedre skribenter.

- Polina.

26 dage siden
23 dage siden

Ganske glimrende emne at undre sig -og reflektere over.
Hvorfor giver jeg kritik og til hvem?
Jeg giver kritik for at pointere, at noget i en tekst, har gjort indtryk på mig.
Meget ofte kommer jeg med en kritik, der også rummer en undren.
Eksempelvis er der digte som sprogligt og indholdsmæssigt fungerer sindssygt godt og som sætter tanker igang. Den skrivekunst skal der alligevel noget til for at mestre, hvilket jo bringer en sand begejstring frem hos læseren. Jeg må som læser, netop også udtrykke, hvoraf begejstringen opstår i det skrevne.
Så kan der være digte, hvor jeg simpelthen ikke forstår et ord. Det kalder som oftest også på en trang til at kommentere og så er der dem, hvor en forfatter er så dygtig at jeg ved, der er noget at hente, men hvor jeg ikke er helt sikker på, hvad det lige er jeg skal tænke og hente. Jeg ved bare, at jeg lige har læst noget særligt. Det kalder også på en kritik.
Hvis jeg bare vil give en kritik, hvor der står: flot digt - god novelle etc. Da lader jeg hellere være.
Man må godt gøre sig umage i sin kritik. Med det mener jeg, at den undren og reflektion som forfatteren har bibragt én, gerne må holdes op som spejl, i respekt for den, der skrev.
Det sjove er jo også, at der dannes relationer qua kritikken. Kritikken får ofte lidt mere pondus, når man får en fornemmelse af forfatteren som menneske. Så fjernes nogle af de barrierer, der ofte skrives med i de indledende kritikforsøg af en bestemt forfatter, for dernæst at udvikle en mere dybdegående kritisk retorik og samklang til gensidig glæde og brugbarhed for begge parter.

Camilla

23 dage siden

Besvar debattråd

Debatten Et kuk om kommentarer er startet 26/01-2018 15:08 af Morten Vestergaard Jensen (Morten Vestergaard) og er placeret under Tekstdebatter.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

1656Dagens ord
5 minutter siden · leviP
25Åh nej! - Ikke igen!
2 timer, 7 minutter siden · Kåemer
0Betalæser søges til tre noveller
22 timer siden · Syrene Hvid
0Ørehængere
1 dag, 3 timer siden · Kåemer
13Skrivegruppe Midtjylland
1 dag, 3 timer siden · LineG
12Nogen der har gang i noget
1 dag, 4 timer siden · nillepoulsen
10Et sted jeg kan gemme min tekst
1 dag, 4 timer siden · nillepoulsen
12Hvad er du taknemmelig for i dag?
1 dag, 20 timer siden · Syrene Hvid
9Det at skrive
2 dage siden · kirstine12
7Gode danske udviklingsromaner?
3 dage siden · Vacca foeda
21Erfaringer med forlaget Mellemgaard
3 dage siden · Gorm Winther
37Dagens Vits
3 dage siden · leviP
0illustrationer
5 dage siden · kirstine12
2Lysets Engel
8 dage siden · Engbo
1Skrivekursus KBH
9 dage siden · Bondekonen
17Bandeord
13 dage siden · Engbo
26Evolutions forskning.
13 dage siden · Inghard
3smerter når jeg læser
13 dage siden · cronio
11Sand identitet på Fyldepennen
13 dage siden · Dyppepennen
6Verdens bedste roman
15 dage siden · Morpho

Tekstdebatter

3Kontraster
19 dage siden · smukkehjerte
3Et kuk om kommentarer
23 dage siden · Morpho
5Skriveblokering
1 måned, 12 dage siden · Dizzy76
8Uforståelige digte
2 måneder, 20 dage siden · Agrippo
2Ny facebookgruppe: Forfattertricks ...
3 måneder, 15 dage siden · Dizzy76
8Novelle - input til håndtering af t...
3 måneder, 23 dage siden · Pino
6Inspiration
4 måneder, 1 dag siden · leviP
3cliffhang...
4 måneder, 3 dage siden · dino
20Hvordan finder jeg en titel?
4 måneder, 10 dage siden · dino
4Ungdomsroman- længde?
4 måneder, 14 dage siden · prefu
5Livshistorie - at beskrive en hænde...
4 måneder, 28 dage siden · KrisTheDwarf
1Tankadigte
5 måneder, 1 dag siden · Syrene Hvid
15Løbet tør for ideer!!!
6 måneder, 20 dage siden · prefu
14Hvad er god poesi?
7 måneder, 15 dage siden · Theplayer1978
4kreative pauser
8 måneder, 11 dage siden · o-madsen
9At skrive sig selv varm, digte
9 måneder siden · o-madsen
2Y-writer programmet ?
9 måneder, 13 dage siden · Asilla
2Social commentary: Go or No?
9 måneder, 20 dage siden · DenFrieNukleoti...
2kan man sige denne her sætning?
9 måneder, 21 dage siden · sejehugo
0Genre forvirring
10 måneder, 4 dage siden · DenFrieNukleoti...