Tekstdebatter · Et kuk om kommentarer

3 svar
Senest opdateret 1 år siden · 4 bruger(e) deltager
1 år siden

Prefu skriver i en anden tråd at der ikke er mange der kommenterer på romaner, men mest digte. Det har fået mig til at tænke lidt over det her med kommentarer på Fyldepennen, hvorfor vi skriver dem og hvad vi får ud af dem. Er det mest sådan en slags likes? Er fem korte ("Spændende tekst, jeg var underholdt. God dag.") bedre end en grundig, som giver noget faglig sparring? Gælder det om at dele så meget ros ud som muligt eller skal man være ærlig og sige hvis man ikke synes en tekst fungerer? Publicerer man grundlæggende på Fyldepennen for at blive læst eller for at få sparring?

Jeg prøver selv at give lidt længere kommentarer, dels fordi jeg håber at det kan sætte nogle tanker i gang hos modtageren, som kan bruges til at udvikle enten den konkrete eller fremtidige tekster, men også af en anden grund, som jeg tror mange overser: En god, grundig kommentar, hvor man har udfordret sig selv på at give så relevant input som muligt får man selv mindst lige så meget ud af som modtageren - jeg synes næsten det er den bedste måde at blive bedre på, udover selve det at skrive altså. Man får opøvet sit blik for hvordan andres tekster virker på en og tvinger en til at tænke over, ikke bare om den er god eller dårlig, men også hvorfor og hvad det konkret er man skal ændre - og det er ekstremt nyttigt, når man selv har skrevet noget og skal til at genskrive det, så det bliver godt. Derfor er det at skrive gode kommentarer vigtigt for en selv som skrivende, i hvert fald for mit vedkommende.

Omvendt fører denne tilgang jo til færre kommentarer og jeg kan godt se at det også er rart at få input fra flere forskellige...

Hvad med jer, hvilke kommentarer ligger der bag jeres måde at kommentere på og hvad synes I kendetegner en god kommentar? Vil I helst have mange kommentarer eller få, grundige?

Hilsen Morten

1 år siden
1 år siden

Nu har jeg ikke givet kommentarer i et par år, men DA jeg gjorde, sørgede jeg for at give kommentarer der nogenlunde passede til forfatteren.

Dvs hvis folk tydeligvis ikke havde fået styr på håndværket endnu, enten fordi de lige er begyndt at skrive eller måske bare fordi de aldrig lærer håndværket, kommenterede jeg på plottet og evt en eller to gennemgående fejl. Omvendt kunne jeg finde på at nævne stave/slåfejl hvis det var noget der skulle udgives.
Hvis teksten ikke sagde mig nok til at jeg læste den færdig, kommenterede jeg den ikke medmindre jeg blev bedt om at læse og kommentere den.

Jeg synes at en kommentar er god når den er relevant. Altså, hvis teksten faktisk er fremragende og fantastisk, ser jeg ingen grund til at finde fejl. Men hvis der er et eller andet der ikke fungerer, synes jeg at det skal nævnes.

Jeg har vist ikke lagt tekster på Pennen i 4-6 år, men da jeg gjorde, kunne jeg bedst lide dem der havde noget at sige. Altså ikke bare "Sådan noget lort." Eller "Fantastisk."
Dem der har noget at sige, er en STOR støtte mens man prøver at finde sine ben og et ståsted.

Mvh
Eddie

1 år siden
1 år siden

Spændende emne!

Jeg giver kommentarer ud fra en tanke om, at positiv feedback sagtens kan være konstruktivt, hvis man tager sig tid til at være konkret. Det lykkes mig ikke altid, men jeg gør mit bedste. Det er den slags kritik, jeg selv bedst kan lide - "Det fungerer, fordi-" - så kan jeg gøre mere af det.

Jeg kan derudover godt lide at give forfatteren det indtryk tilbage, som jeg fik ud af at læse teksten. De kommentarer elsker jeg også selv, fordi særligt mine noveller tit er skrevet, så de kan tolkes lidt åbent. :)

Hvis kritikken er konstruktiv med henblik på at skabe ændring eller forbedring, så kan jeg personligt bedst lide, når den er rettet mod skriveteknik - og så skal den helst være så konkret, at man kan citerer fra teksten (ligesom du gør, Morten, når du kommenterer - så hjælpsomt!). Ellers kan jeg som skribent blive i tvivl om, præcist hvad det er, jeg skal lære af kritikken. Jeg føler mig ikke selv specielt stærk i det skrivetekniske, og derfor indeholder mine kommentarer som oftest mere af det, der fungerer, end det der ikke gør.

Jeg er 100 procent enig i, at man også selv udvikler sig ved at kommentere. Gennem en grundig kommentar tvinger man sig selv til at læse og forstå teksten ordentligt - og i sidste ende er det vel tekstforståelse og tekstfordybelse der gør os til bedre skribenter.

- Polina.

1 år siden
1 år siden
#3

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

1 år siden

Besvar debattråd

Debatten Et kuk om kommentarer er startet 26/01-2018 15:08 af Morten Vestergaard Jensen (Morten Vestergaard) og er placeret under Tekstdebatter.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

2527Dagens ord
7 timer, 28 minutter siden · Fink
2I gang.
20 timer siden · dino
2Grundvand . Spildevand .
1 dag, 17 timer siden · dino
1Skrivegruppe Randers og omegn
1 dag, 21 timer siden · MissJPHC
14Skrivegruppe Midtjylland
1 dag, 21 timer siden · MissJPHC
67Kontraster
2 dage, 5 timer siden · Engbo
5BESTAWARE....
3 dage siden · Kattegat
3Plagiat, inspiration, kopiering ell...
3 dage siden · dino
2Sekventielt
5 dage siden · knudkp
4Nem mad til 1
5 dage siden · dino
0Varmepumpen .
6 dage siden · Savanti
32Politik .
7 dage siden · Engbo
6Feisbuuk
7 dage siden · Savanti
2Folkepension - hvornår?
7 dage siden · dino
47At rejse er at leve?
8 dage siden · Inghard
1Sparring på krimi-roman
8 dage siden · Emilsch
4Stavefejl.
8 dage siden · jebomik
2Næsten 500 gange Lort på Pose
8 dage siden · knudkp
27Evolutions forskning.
9 dage siden · Inghard
0Fleksjobbers tilknytning til arbejd...
10 dage siden · knudkp

Tekstdebatter

67Kontraster
2 dage, 5 timer siden · Engbo
3Plagiat, inspiration, kopiering ell...
3 dage siden · dino
7Råd til hvordan man starter på en 2...
25 dage siden · NAHansen
1Hej hej
1 måned, 16 dage siden · Engbo
9Skriveblokering/flow
2 måneder, 8 dage siden · Polo
2Mødregruppen
2 måneder, 22 dage siden · Savanti
1Digte/ tekster om månen
3 måneder, 19 dage siden · Kåemer
7Redigering - og ikke mindst slutnin...
4 måneder, 22 dage siden · Mitmit
2Spørgsmål i datid eller nutid?
5 måneder, 16 dage siden · Kåemer
4Kapitler eller noveller?
6 måneder, 1 dag siden · Kåemer
4Tips mod kedsomhed og præstationsan...
6 måneder, 2 dage siden · Bondekonen
23Skabelsen af værker
7 måneder, 20 dage siden · Herja
10Skriveblokering
7 måneder, 29 dage siden · Polo
12Uforståelige digte
8 måneder, 8 dage siden · Savanti
15antal kapitler på fyldepennen - hvo...
11 måneder, 3 dage siden · prefu
5Digt af Thøger Larsen
11 måneder, 15 dage siden · Engbo
21Hvordan finder jeg en titel?
11 måneder, 20 dage siden · JacobPatrickPou...
3Et kuk om kommentarer
1 år siden · Morpho
2Ny facebookgruppe: Forfattertricks ...
1 år, 3 måneder siden · Dizzy76
8Novelle - input til håndtering af t...
1 år, 3 måneder siden · Pino