2Fra Big Bang til nutiden, (dog ikke i realt...
Verdenshistorien kort fortalt. · I begyndelsen var der ingenting. M... [...]
Smilebåndet
11 år siden
1Hvordan guderne fik en ringmur rundt om Asg...
Det skete for lang tid siden, at jordens beboere var delt op i tr... [...]
Fantasy
11 år siden
5Episoder fra Flyvevåbnet
Små anekdoter fra min tid i Flyvevåbnet, nogle er selvoplevede og... [...]
Smilebåndet
13 år siden
0Stegepanden
Telefonen ringede. Jens bandede og skrabede det lille utyske til ... [...]
Noveller
13 år siden
1Slangen
Slangen lå og nød livet på en flise, der var behageligt opvarmet ... [...]
Noveller
13 år siden
2Et flammepust fra helvede
- Et flammepust fra helvede, sagde turisten dramatisk og strøg sv... [...]
Kortprosa
13 år siden

Puls: 3,7

Publiceret: 0
Afgivet: 0
Modtaget: 0
Karl Fr. Nielsen (f. 1941)
Jeg nåede ikke at se det, så jeg kan ikke dømme, men der lå et kunstværk på Kongens Nytorv, og det hed Burn-out.

Chefen for projekt Wonderful Copenhagen, mente det var skønt, og havde givet mange penge for det, altå ikke hans egne, forstås, men alligevel.

Da de omkringboende klagede tilstrækkelig længe blev kunsten fjernet, og kunstnerne udtalte sig da også som hør og bør, at det var censur og undertrykkelse af den kunstneriske frihed.

Så vidt så godt. Jeg tager ikke stilling til kunst, jeg ikke har set, eller hvorvidt det kunstneriske måske bestod i at få "Burn-out" placeret midt i Wonderful Copenhagen. Nej, mit ærinde er et andet, for ikke så langt fra kunstværket står en statue af Holberg, og denne gæve norske kunstner gjorde ret så meget nar af den omsiggribende hang til at tale udenbysk ved enhver given lejlighed for at vise, man var med på noderne.

Langt senere gjorde vor lokale Gustav Wied grin med det samme. - "Darnsk" er altså ikke et godt sprog at udtrykke sig på, når man dog har det dejlige franske eller "tydske".

Nu er det så det engelske eller amerikanske. Enhver teenager kan da både sige fuck og shit takket være glimrende videoer from over there, og colaer og tyggegummi har that real taste eller hvad det nu er de har. Selv er jeg ikke for god heller engang en eller anden udtalte, at han havde up-dated sin computer med det nyeste software var jeg lige ved at sige, at der ikke var nogen grund til at bruge ordet up-date, al den stund der fandtes et godt dansk ord, der hed à jour føre, men dette faux pas nåede dog ikke over tændernes gærde.

Nu er det så jeg er ved at være bange for at gå ind i en butik i den gode by Roskilde, fordi der bliver reklameret så meget på engelsk. Er det for at blære sig overfor andre danskere, er det for at tækkes turisterne eller er "darnsk" bare ikke lige sagen i denne tid, skal jeg f.eks tale engelsk til ekspeditricen for at hun kan forstå mig? Jeg spørger bare.

Nej, vi skal ikke gøre som nordmændene, der blev ret så meget til grin ved at fornorske alle udefra kommende udtryk ud i det groteske, og vi skal slet ikke gøre som en vis franskmand, der vil have en lov mod at bruge engelske udtryk, når der er et fransk, der gælder.

Men måske skulle vi prøve bare en lille smule mere at tale dansk, real Danish you know. Det ville klæde os og ikke virke spor kunstigt, prøv selv.

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 11/11-2003 22:27 af Karl Fr. Nielsen (Andrew) og er kategoriseret under Essays.
Teksten er på 437 ord og lix-tallet er 38.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.



E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.