31Storm over Benidorm
Forsvarsfæstningen med sine tykke mure troner højt over havet på ... [...]
Noveller · storm
14 år siden
0Ulykkelig kærlighed
Jeg planter en rose i dit hjerte · Hvor du i mit sår smerte · En dag ... [...]
Digte
16 år siden
1Jul i Spanien
Den 24. december om aftenen samles familierne til festmiddagen, s... [...]
Blandede tekster
17 år siden
1Hund på sensikursus
Forord · I slutningen af 60'erne og begyndelsen af 70'erne var det ... [...]
Blandede tekster
20 år siden
0Tante Martha på vinterferie
Tante Martha skrider selvbevidst gennem ankomsthallen i Alicante ... [...]
Noveller
20 år siden
1Arbejdsløs, bliv ved din læst
Som arbejdsløs du arbejde ønsker · men kan ej opnå, · du ansøgninger ... [...]
Digte
20 år siden
4En tur til stranden
Oplevelse - Irland · Regnen siler ned. Min vært, i det vestlig Irla... [...]
Essays
20 år siden
1Sankt Hans Aften på Århus Bugten
Cat-Link I glider som en smuk svane ud ad Århus Havn og sætter ku... [...]
Klummen
20 år siden
0Kom og syng!
Hvilken herlig titel. Det foregår i Skæring Kirke, nord for Århus... [...]
Essays
20 år siden

Puls: 0,0

Publiceret: 0
Afgivet: 0
Modtaget: 0
Charlotte Dinge (f. 1939)

Forårsfortælling - Danmark

Blandt de smukkeste områder i Østjylland er skovene omkring den tidligere herregård Moesgård - nu museum. Jeg går over gårdspladsen, højre om hovedbygningen og kommer ud til oldtidsstien. Det første stykke løber den gennem parken. Her er stadig meget vådt for ikke at sige lettere sumpet. Mange træer har allerede bristefærdige knopper og på nogle af buskene er er små blade. Andre træer har kun knopper.

Stien snor sig forbi en lille sø med store gamle træer og fortsætter ud på engen, der er fyldt med oldtidsgrave - langgrave, stendysser osv. Er man interesseret i oldtiden kan man sagtens få nogen tid til at gå her.

Jeg kommer igen ind i skoven. På dette sted er skovbunden meget kuperet og helt dækket af hvide anemoner. De står som et hvidt tæppe så langt øjet rækker. Træerne skaber silhuet med mørkere og lysere stammer i forskellige tykkelser, nogle træer er væltet og ligger hen ad jorden. Vinden får trætoppene til at bølge, og i det fjerne lyder suset fra bugten. Mærkeligt nok hører jeg ingen fuglekvidder. Der kommer kun et enkelt pip i ny og næ.

Stien bugter sig og får følgeskab af Giber Å, der danner strømhvirvler her, miniaturevandfald der. Solen skinner i åen, så vandspejlet glitrer og er snart mørkt og snart lyst. Ved Skovmøllen betragter jeg åen, her er der endnu mere spil i vandoverfladen.

Nu kommer jeg ind i oldtidsskoven. Den er meget særpræget med sine urtids træer. Der er utroligt sumpet og et stykke inde, er stien en stor mudderpøl, som munder ud i en mindre sø, derfor vender jeg om og går den mere direkte vej mod stranden.

På begge sider af stien kommer igen et stykke med anemoner. Det er billedskønt og sjældent at se en skovbund, der er næsten helt hvid. Vejen fører forbi det åbne stykke, hvor der sidste sommer var vikinger og vikingespil. Jeg følger stien og kommer ud lidt syd for området og har nu udsyn ud over bugten mellem træernes stammer. Over mig udstøder et par krager deres hæse skrig.

Jeg går ned til stranden. Vandet er forbløffende roligt. På stranden er samlet en gruppe ryttere, som sprinter hen over sandet langs vandet. Det ser ud, som om de ridder om kap. Af samme grund bliver jeg oppe på stien ved græsmarkerne, da jeg ikke har lyst til at blive redet ned. Til gengæld er jeg ved at blive rendt over ende af løbere, der kommer halsende udenom mig.

Desværre for mig har jeg åbenbart valgt samme rute som de. Det er ikke så rart, da jeg hele tiden føler, at enten er jeg i vejen eller er ved at blive rendt over. Jeg holder mig inde i siden af skovvejen og gør mig så lille som muligt for ikke at genere dem. Endelig drejer deres rute til venstre, og jeg skal til højre op mod Moesgaard Museum.

I parken er stien og græsset nærmest en stor mudder- vandpøl. Det er lige før, jeg får en sok, jeg er i hvert fald på gyngende grund. Nu må det gerne holde op med at regne, så jorden kan tørre.
På gårdspladsen er det japanske Kirsebærtræ nærmest hovedbygningen næsten helt sprunget ud. Det er yndigt. De andre kirsebærtræer er mindre udsprunget, og det bliver mindre og mindre, jo nærmere man kommer museets indgang.

På den anden side af vejen har vikingerne taget weekendophold. Nogle af dem er meget private, mens andre gerne vil snakke og vise deres ting frem og forklare om vikingetiden.

Jeg troede, de kom til Moesgaard for at fortælle om vikingernes levevis, men der er åbenbart noget jeg har misforstået.

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 14/01-2004 18:14 af Charlotte Dinge og er kategoriseret under Essays.
Teksten er på 605 ord og lix-tallet er 30.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.



E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.