Jul i Spanien



31Storm over Benidorm
Forsvarsfæstningen med sine tykke mure troner højt over havet på ... [...]
Noveller · storm
15 år siden
0Ulykkelig kærlighed
Jeg planter en rose i dit hjerte · Hvor du i mit sår smerte · En dag ... [...]
Digte
16 år siden
1Jul i Spanien
Den 24. december om aftenen samles familierne til festmiddagen, s... [...]
Blandede tekster
17 år siden
1Hund på sensikursus
Forord · I slutningen af 60'erne og begyndelsen af 70'erne var det ... [...]
Blandede tekster
20 år siden
0Tante Martha på vinterferie
Tante Martha skrider selvbevidst gennem ankomsthallen i Alicante ... [...]
Noveller
20 år siden
1Arbejdsløs, bliv ved din læst
Som arbejdsløs du arbejde ønsker · men kan ej opnå, · du ansøgninger ... [...]
Digte
20 år siden
4En tur til stranden
Oplevelse - Irland · Regnen siler ned. Min vært, i det vestlig Irla... [...]
Essays
20 år siden
1Sankt Hans Aften på Århus Bugten
Cat-Link I glider som en smuk svane ud ad Århus Havn og sætter ku... [...]
Klummen
20 år siden
0Kom og syng!
Hvilken herlig titel. Det foregår i Skæring Kirke, nord for Århus... [...]
Essays
20 år siden
0Forårets fugletræk
Forårsfortælling - Danmark · Fuglene er ved at vågne, og det vrimle... [...]
Essays
20 år siden
1En skovtur i det tidlige forår
Forårsfortælling - Danmark · Jeg kører ind på gårdspladsen, og hund... [...]
Essays
20 år siden
0Vore firbenede venner
Forårsfortælling - Spanien · Restauranten Nautilus med sine mange m... [...]
Essays
20 år siden
4En god vikaroplevelse
Vikarbureauet ringer og beder mig tage ud til en ny kunde, hvor j... [...]
Klummen
20 år siden
0Det forårsklædte Moesgård
Forårsfortælling - Danmark · Blandt de smukkeste områder i Østjylla... [...]
Essays
20 år siden

Puls: 0,0

Publiceret: 0
Afgivet: 0
Modtaget: 0
Charlotte Dinge (f. 1939)
Den 24. december om aftenen samles familierne til festmiddagen, som traditionelt består af skaldyr, efterfulgt af lammesteg eller kid. 1. juledag er ligeledes en familiefestdag, fordi de fleste spanier anerkender den egentlige mening med at fejre julen hvor de går til morgenmesse i kirken, før de tager på besøg hos venner og bekendte.
Søndagen før den 8. december overrækker forskellige organisationer og grupper deres "blomsterofringer" til Jomfruen ved at dække hele fronten af hovedkirken i byen med et væld af farverige blomster.

I ugen før fiesta'en (helligdagen) er der ved frokost tid (lunch) og om aftenen paraderer en gruppe unge mænd og kvinder i røde jakker og mørke nederdele eller slags gennem gaderne akkompaneret af lyden fra den specielle "dulzainafløjten" . Det er meget stilfuldt og værdigt.

En eller anden form for sportsarrangementer hører også med til festen. Der er altid en organiseret halvmaraton, som tiltrækker atletikere. I løbet af festen, som leder op til "Inmaculada" og i dagene derefter kan man se eller deltage i organiseret paella konkurrencer, børnelege, sportsarrangementer og dans.

Paella konkurrencer foregår på markedsområdet, hvor en masse mennesker laver paellaer og endnu flere ser på. Det foregår i vældige pander, den største jeg har set, har nok været 2 m i diameter, men de fleste pander er noget mindre. Paellaerne bliver lavet over gasblus, og der udgår en liflig duft fra dem. Der bliver fremstillet mange forskellige paellaer, og den bedste og mest velsmagende vinder. Når paellaerne er færdige, og konkurrencen er overstået, deler "kokkene" smagsprøver ud.

Den 8. december fejres byens skytshelgen " La Inmaculada Concepción" (Den uplettede undfangelse). Det er en meget vigtig dag. For Torreviejanerne er 8. december en festdag, der er lige så vigtig som juleaften. De står tidligt op, og hele familien deltager i den obligatoriske morgenmesse før den traditionelle frokost med "cocido con pelotas", det er en slags stuvning med kødboller - sædvanligvis lavet af lam.

På "Día de Inmaculada Concepción" den 8. december bærer en gruppe mænd "Jomfruen" (en stor skulptur af "Jomfruen") på deres skuldre fra kirken i prosession rundt i den indre by. I de efterfølgende ni dage ("novena") holder hovedkirken en specialmesse hver aften. Hver dag af "novena" er dedikeret til en speciel gruppe indbyggere fra de forskellige forstæder. De skal bringe gaver med i form af madvarer, som senere bliver delt ud til fattige og trængende for at de også kan mærke, det er jul.

Foran kirke er bygget en stor "Belén" (Julekrybbe). Den er ca. 300 m² eller som et meget stort parcelhus. Den forestiller Palæstina på Jesus tid for godt 2000 år siden alt sammen i miniature. Man ser husene fra dengang, hvordan folk levede og arbejdede. Man finder hyrderne, der vogter deres får på markerne, de vise mænd, der følger Bethelem stjernen og ser Jesus-barnet i en krybbe. Der er opført teltlejre, og rundt om står de romerske soldater vagt. Alt er meget livagtig lavet. De små figurer bevæger sig, og man har rig mulighed for at følge lokalsamfundet for godt 2000 år siden. Hvert år er der bygget nye aktiviteter til " Belén'en" og andre aktiviteter er de samme. Folk valfarter til den for at se, hvad de nu har fundet på.

Den 24. december om aftenen samles familierne til festmiddagen, som traditionelt består af skaldyr, efterfulgt af lammesteg eller kid. For nogle er den traditionelle julekalkun stadig favorit. I hvert hjem findes en lille julekrybbe og ved den er placeret små skåle med marcipan, "Turron" , som er lavet af blød nougat med mandler (der er mange forskellige slags Turron, og de kan være lavet af alt muligt andet, men ens for dem er, at de er meget søde) og "Montecados" en kiksagtig kage lavet af svinefedt, sukker og kanel. Juletræ, som vi kender det, bruges ikke. Juletræer i plastik kan købes, men er nok mere til ære for de mange andre nationaliteter, der bor her i landet.

1. juledag er ligeledes en familiefestdag, fordi de fleste spanier anerkender den egentlige mening med at fejre julen. De går til morgenmesse i kirken, før de tager på besøg hos venner og bekendte. Der er tradition for, at man går en tidlig aftentur på strandpromenaden langs Middelhavet.

For 2000 år fulgte De Hellige Trekonger Bethlehemstjernen i tolv dage efter at Jesus-barnet var født. I Spanien følger man den samme tradition hvert år, hvor hundredvis af mennesker stiller op i gaderne for at være vidne til De Hellige Tre Kongers ankomst om aftenen den 5. januar.

De hellige konger sidder på hver deres vogn i meget smukke dragter og med krone på hovedet. Med på vognen har de deres hoffolk ligeledes i farverige dragter. De smider karameller ud til børnene, der er vilde med at samle op. Nogle børn har poser med til karamellerne og forsyner sig godt.

Foran og bagved hver vogn danser en gruppe i prægtige dragter. Det er som taget ud af 1001 nats eventyr. Det er farverigt og fantastisk flot. Hver gruppe afsluttes af musikanter. Derefter kommer den næste konge med hoffolk og dansere. Processionen begynder i den østlige ende af byen ved 6-tiden om aftenen og går rundt i gaderne, indtil den ankommer ved hovedkirken ca. 3 timer senere.

Nu burde børnene ifølge traditionen skynde sig hjem og i seng og sove, mens de venter på, at De Hellige Trekonger kommer med deres gaver. (Det svarer til julemanden.) Men der sker for mange spændende ting til, at ungerne ikke er til at drive hjem, men efter nogen diskussion og gråd lykkedes det de fleste forældre at få deres poder med sig.

Mens børnene sover, deler De Hellige Trekonger gaver ud til alle søde og artige børn. Når de vågner om morgenen den 6. januar, bliver gaverne åbnet og taget i brug. Efter en uges tid begynder skolerne igen, og juleferien er slut.

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 14/12-2006 20:25 af Charlotte Dinge og er kategoriseret under Blandede tekster.
Teksten er på 962 ord og lix-tallet er 38.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.



E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.